Perszing37 Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 2 Lutego 2016 Już wiele na ten temat było i chyba wyjaśniłem dlaczego z przepisu nie pamiętam kogo bez ukwaszania bakteriami się ładnie masa parzona uplastycznia. Odpowiednie pH = odpowiednia plastyczność pod wpływem odpowiedniej temperatury. Albo się ukwasza bakteriami albo czeka aż masa się sama ukwasi. I wtedy zwiększa się plastyczność pod wpływem temperatury a co za tym idzie piękny kształt z formy oscypkowej. Jak ktoś ma inne sposoby to niech poda. Wiadomo, że można zrobić tak jak robisz i potem w wyższej temperaturze i w siatce bądź pończoszce się zrobi oscypek bardziej kształtny. Smak będzie pewnie taki sam ......ale było pytanie o kształtowanie ładnych oscypków przed soleniem.....ja innej metody nie znam............. Niech ktoś bez odpowiedniego ukwaszenia zrobi takie coś ........ raczej usłyszymy standardowe polskie k.....mać jak się wszystko będzie kruszyć..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-472953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zawsze formowałem oscypki na świeżo tzn. Ok godzinki po odcedzeniu skrzepu ( w tym czasie robię Ricotte) dziś przyjechało mleczko i spróbuję skrzep na oscypek zostawić do jutra i jutro formować, zobaczymy jaka będzie różnica Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 9 Lutego 2016 Woda musi być dość gorąca. 55 stopni minimum. I albo wprawne zahartowane rączki albo gumowe rękawice Bo parzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 9 Lutego 2016 Woda musi być dość gorąca. 55 stopni minimum. I albo wprawne zahartowane rączki albo gumowe rękawice Bo parzyRączki już przywykly ostatnio temp doszła do 68 i dałem radę tylko trzeba było szybciej rączkami przebierać ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 9 Lutego 2016 hehehe ja nie dawałem rady - więc zakładałem rękawice żółte i było lepiej. Oczywiście świeżynki a nie po czyszczeniu kibla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 9 Lutego 2016 A może zamiast czekać, dorzucić by kubek kefiru? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) No to dziś z 28 litrów mleka powstało :3,8 kilo skrzepu na ala osypka https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160209/4d80f30eff46388e7f47ae4e725bab3e.jpg, zostawiam do jutra zobaczymy jak jutro będą się formować ;-). A do tego w ramach eksperymentu :Ricotta sote https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160209/d20437ab92541b3eba1953b355083881.jpgI ricotta z: czosnkiem, koperkiem, suszonymi pomidorami, pieprzem, i bazylią ;-) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160209/79d42bfb62e99b21026d1a88a62f3ed7.jpg Edytowane 9 Lutego 2016 przez wielebny67 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 9 Lutego 2016 Ile ricotty Ci wyszło? Zrób jutro próbę z kawałkiem. Jak będzie plastelina to jedziesz z koksem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 9 Lutego 2016 2.300 z opakowaniami myślę że takiej sote będzie z 2.100 ale oszukuje dodaje do serwatki 10 % mleka ;-) bo mnie to nie smakuje ale rodzice i kobita to tylko Ricotte, nadążyć z tymi pasożytami nie mogę :grin: tej ricotty to zawsze mi dużo wychodzi ;-) Perszing zerknij prv ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 9 Lutego 2016 zakładałem rękawice żółte też używam tego "patentu" z forum...tym razem oscypki wędziłem razem z wędlinami, temperatura wyższa koło 50-55 (w tym krakowska by miro - super smaczna)można powiedzieć, że delikatnie się wygładziły i ładniej wyglądają muszę tylko jeszcze kupić formę lub gęstą siatkę DIY:jak by tak domontować po bokach wędzarni półki na serki formowane oscypiarka ?na wysokości deflektora ? pod sufitem ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) jak by tak domontować po bokach wędzarni półki na serki formowane oscypiarka ? na wysokości deflektora ? pod sufitem ? jak już to raczej pod sufitem... przy deflektorze to Ci od temperatury całkiem "popłyną".... poglądowo zaczerpnięte ze strony producenta oscypków... Edytowane 10 Lutego 2016 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 10 Lutego 2016 Dokładnie. Najwyżej jak się da. I najlepiej wędzić do 40-45 stopni - jak się da Ja w ten weekend tuninguję dalej moją wędzarnię. Mam już założony dymogenerator. A teraz czas na grzałkę z kuchenki AMICA i sterownik zewnętrzny - termostat.I będzie na wędzenie NA LENIA. Ja lubię dymić ale jak pogoda do bani to na automacie chce jechać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 11 Lutego 2016 Co prawda trafiłem na to odnośnie browarzenia. Ale przydać się może przy produkcji sera http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/laboratorium-piwowarskie/1806-ph-metr-elektroniczny-skala-0-14-ph.htmlO fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 11 Lutego 2016 Co prawda trafiłem na to odnośnie browarzenia. Ale przydać się może przy produkcji sera http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/laboratorium-piwowarskie/1806-ph-metr-elektroniczny-skala-0-14-ph.html O fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.htmlhttp://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5706844124 szukaj dalej bo są tańsze :-) Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 11 Lutego 2016 O fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.html Z chin za jakieś 4,50$ zamówisz z darmową dostawą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 11 Lutego 2016 No z chin już zamawiałem refraktometr. Fakt, że tanio ale prawie 2 miesiące szedł....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 11 Lutego 2016 To coś długo, u mnie średnio 2-3tyg idą a rekordowa przesyłka w 6 dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 11 Lutego 2016 No to może miałem pecha. Sprzedawca 99,5% pozytywów. A i okres świąteczny był więc może dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 11 Lutego 2016 No z chin już zamawiałem refraktometr. Fakt, że tanio ale prawie 2 miesiące szedł.......Jeśli moge zapytać do czego był Ci potrzebny? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 11 Lutego 2016 Możesz. Do sprawdzania zawartości cukru w brzeczce piwnej lub nastawie soku na cydr.Szlag mnie trafiał z chłodzeniem brzeczki do 20 stopni żeby Balingometrem sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 11 Lutego 2016 Co prawda trafiłem na to odnośnie browarzenia. Ale przydać się może przy produkcji sera http://twojbrowar.pl...la-0-14-ph.html Do mierzenia PH wody, ser ma inną gęstośc czy pomiary nie będą oszukane Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-475000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 11 Lutego 2016 Nie wiem. Jeszcze nie wgłębiałem się w temat. Ale wiem że papierkami lakmusowymi mierzą pH a one też do roztworów są.Na razie mi nie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-475002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus1969 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 26 Maja 2016 chciałem spróbować sił w robieniu sera szukam formy na oscypek ma ktoś namiar gdzie kupić ?szukałem na allegro nie znalazłem nic Cytuj markus Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 26 Maja 2016 chciałem spróbować sił w robieniu sera szukam formy na oscypek ma ktoś namiar gdzie kupić ?szukałem na allegro nie znalazłem nic http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6171469594 Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 26 Maja 2016 https://sklep.serowar.pl/pl/c/Formy-drewniane-do-oscypkow/30 Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.