Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Już wiele na ten temat było i chyba wyjaśniłem dlaczego z przepisu nie pamiętam kogo bez ukwaszania bakteriami się ładnie masa parzona uplastycznia. Odpowiednie pH = odpowiednia plastyczność pod wpływem odpowiedniej temperatury. Albo się ukwasza bakteriami albo czeka aż masa się sama ukwasi. I wtedy zwiększa się plastyczność pod wpływem temperatury a co za tym idzie piękny kształt z formy oscypkowej. Jak ktoś ma inne sposoby to niech poda. Wiadomo, że można zrobić tak jak robisz i potem w wyższej temperaturze i w siatce bądź pończoszce się zrobi oscypek bardziej kształtny. Smak będzie pewnie taki sam ......ale było pytanie o kształtowanie ładnych oscypków przed soleniem.....ja innej metody nie znam.............

 

Niech ktoś bez odpowiedniego ukwaszenia zrobi takie coś ........ raczej usłyszymy standardowe polskie k.....mać jak się wszystko będzie kruszyć.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-472953
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zawsze formowałem oscypki na świeżo tzn. Ok godzinki po odcedzeniu skrzepu ( w tym czasie robię Ricotte) dziś przyjechało mleczko i spróbuję skrzep na oscypek zostawić do jutra i jutro formować, zobaczymy jaka będzie różnica
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474195
Udostępnij na innych stronach

Woda musi być dość gorąca. 55 stopni minimum. I albo wprawne zahartowane rączki albo gumowe rękawice :) Bo parzy

Rączki już przywykly ostatnio temp doszła do 68 i dałem radę tylko trzeba było szybciej rączkami przebierać ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474208
Udostępnij na innych stronach

No to dziś z 28 litrów mleka powstało :

3,8 kilo skrzepu na ala osypka https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160209/4d80f30eff46388e7f47ae4e725bab3e.jpg, zostawiam do jutra zobaczymy jak jutro będą się formować ;-). A do tego w ramach eksperymentu :

Ricotta sote https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160209/d20437ab92541b3eba1953b355083881.jpg

I ricotta z: czosnkiem, koperkiem, suszonymi pomidorami, pieprzem, i bazylią ;-) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160209/79d42bfb62e99b21026d1a88a62f3ed7.jpg

Edytowane przez wielebny67
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474353
Udostępnij na innych stronach

2.300 z opakowaniami myślę że takiej sote będzie z 2.100 ale oszukuje dodaje do serwatki 10 % mleka ;-) bo mnie to nie smakuje ale rodzice i kobita to tylko Ricotte, nadążyć z tymi pasożytami nie mogę :grin: tej ricotty to zawsze mi dużo wychodzi ;-)

Perszing zerknij prv ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474366
Udostępnij na innych stronach

zakładałem rękawice żółte

 

też używam tego "patentu" z forum...

tym razem oscypki wędziłem razem z wędlinami, temperatura wyższa koło 50-55 (w tym krakowska by miro - super smaczna)

można powiedzieć, że delikatnie się wygładziły i ładniej wyglądają :D

muszę tylko jeszcze kupić formę lub gęstą siatkę

 

DIY:

jak by tak domontować po bokach wędzarni półki na serki formowane oscypiarka ?

na wysokości deflektora ? pod sufitem ?

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474488
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

jak by tak domontować po bokach wędzarni półki na serki formowane oscypiarka ? na wysokości deflektora ? pod sufitem ?
 

 

jak już to raczej pod sufitem... przy deflektorze to Ci od temperatury całkiem "popłyną".... 

 

poglądowo zaczerpnięte ze strony producenta oscypków...

 

post-65335-0-22355500-1455084853_thumb.jpg

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474493
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie. Najwyżej jak się da. I najlepiej wędzić do 40-45 stopni - jak się da :)

Ja w ten weekend tuninguję dalej moją wędzarnię. Mam już założony dymogenerator. A teraz czas na grzałkę z kuchenki AMICA i sterownik zewnętrzny - termostat.

I będzie na wędzenie NA LENIA. Ja lubię dymić ale jak pogoda do bani to na automacie chce jechać :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474500
Udostępnij na innych stronach

Co prawda trafiłem na to odnośnie browarzenia. Ale przydać się może przy produkcji sera :)

 

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/laboratorium-piwowarskie/1806-ph-metr-elektroniczny-skala-0-14-ph.html


O fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :

http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474910
Udostępnij na innych stronach

Co prawda trafiłem na to odnośnie browarzenia. Ale przydać się może przy produkcji sera :)

 

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/laboratorium-piwowarskie/1806-ph-metr-elektroniczny-skala-0-14-ph.html

 

O fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :

http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.html

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5706844124 szukaj dalej bo są tańsze :-)

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474915
Udostępnij na innych stronach

O fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :

http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.html

 

Z chin za jakieś 4,50$ zamówisz z darmową dostawą :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474945
Udostępnij na innych stronach

No z chin już zamawiałem refraktometr. Fakt, że tanio ale prawie 2 miesiące szedł.......

Jeśli moge zapytać do czego był Ci potrzebny?

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474964
Udostępnij na innych stronach

Możesz. Do sprawdzania zawartości cukru w brzeczce piwnej lub nastawie soku na cydr.

Szlag mnie trafiał z chłodzeniem brzeczki do 20 stopni żeby Balingometrem sprawdzać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474971
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co prawda trafiłem na to odnośnie browarzenia. Ale przydać się może przy produkcji sera :)http://twojbrowar.pl...la-0-14-ph.html

 

 Do mierzenia PH wody, ser ma inną gęstośc czy pomiary nie będą oszukane :hmm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-475000
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

chciałem spróbować sił w robieniu sera szukam formy na oscypek ma ktoś namiar gdzie kupić ?

szukałem na allegro nie znalazłem nic :(

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6171469594

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498150
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.