Skocz do zawartości

Kurs "Dziczyzna" w dniach 6-8 grudnia 2013 r.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Atmosfera na kursie - jak zawsze zresztą - wspaniała. Wielkie podziękowania dla Andrzeja z Małżonką, Dziadka i wszystkich uczestników za świetnie i produktywnie spędzony czas.

post-40061-0-40613100-1386582873_thumb.jpg

post-40061-0-80594800-1386582883_thumb.jpg

post-40061-0-47235500-1386582894_thumb.jpg

post-40061-0-87429400-1386582902_thumb.jpg

post-40061-0-66360100-1386582909_thumb.jpg

post-40061-0-08632400-1386582917_thumb.jpg

post-40061-0-68026200-1386582917_thumb.jpg

post-40061-0-75489800-1386582931_thumb.jpg

post-40061-0-53445400-1386582940_thumb.jpg

post-40061-0-89121200-1386582948_thumb.jpg

post-40061-0-92116200-1386582956_thumb.jpg

post-40061-0-27599300-1386582963_thumb.jpg

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/page/5/#findComment-319519
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam wszystkich,

Tych którzy byli na kursie i tych co nie byli ( niech żałują ). Ja w swoim imieniu i z upoważenia Ilony obiema rękoma podpisuje się pod wcześniejszymi opiniami koleżanek i kolegów z kursu. Wszysko bylo super. Dodam tylko jedno : na każdym kursie dowiaduję się czegoś nowego i nieznanego, a wydawać by się mogło że wędząc dwadzieścia lat prawie wszystko wiem....... pozdrawiam

junior
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/page/5/#findComment-319549
Udostępnij na innych stronach

 

 

A powiecie jaki jest skład pasztetu, który robiliście oraz jakich przypraw i w jakich ilościach uzyliście?

Skład pasztetu to:

Mięso z obgotowanych kości 6 kg

Wątroba z dzika                     3 kg

Tłuszcz z dzika                      0,6kg

Bułka tarta                             0,4 kg

Rosół z gotowania kości         2-2,5l

 

Przyprawy:

1.Pieprz nat.   20-30g

2.Jałowiec        20g

3. Gałka             5g

4. Majeranek     10g

5. Cukier            10-20g

6. Sól                15-20g

 

Wszystkie składniki są podane orientacyjnie.

Pasztet w smaku bardzo dobrze doprawiony. Mocny akcent pieprzu, jałowca i wątroby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/page/5/#findComment-320159
Udostępnij na innych stronach

6. Sól 15-20g

Przyprawy podane rozumie na cały skład,a sól?.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/page/5/#findComment-320169
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Panowie którzy byli na kursie Dziczyzny i wyrażali żywo chęć uczestniczenia w kursie Wędliny Dojrzewające, nie prześpijcie terminu. Kurs ten zaczyna się 14 marca - to już niedługo.

Szkoda by było aby tak specjalistyczny kurs nie wypalił - jest to rzadkość (jak kurs elitarny z dziczyzny), także zapraszam.

Myślę że jest kilku kolegów już zapisanych którzy przyłączą się do mojej prośby.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9199-14-16032014-r-wędliny-dojrzewające-kurs-specjalistyczny-314/?p=324925

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/page/5/#findComment-338653
Udostępnij na innych stronach

ja też coś przygotowane mam - zależy mi bardzo na tym aby ten kurs się odbył, bo nie ma to jak wymiana doświadczeń z kolegami którzy już coś robią w temacie wędlin dojrzewających, bądź chcą zacząć. A myślę że warto.

Już wiem że jest nas 2 - Ja i kolega Gwizdek którzy planują sprawienie sobie swojej właśnej domowej/przydomowej dojrzewalni. Rodzą się jednak pytania od czego zacząć jaki sprzęt zakupić, jak go wyposażyć - a to mam nadzieję będzie też tematem kursu i dyskusji które na tym kursie mam nadzieję się pojawią.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/page/5/#findComment-338669
Udostępnij na innych stronach

Sylwek, musisz zainwestować w lodówki  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/page/5/#findComment-338672
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczek o tym wiem - nawet coś pogadywałeś o tej co jom masz, ja tak se dumam czy mój kolega by się nie wybierał kiedyś czymś większym z Gdańska do Oki. To wtedy bym i z gościem o którym mi mówiłeć mógł zagadać.

Ja myślę też Sławku o samodzielnie stojącej dojrzewalni - patrz program Przez Dziurkę od Sera gdzie gość pokazuje sery zagrodowe w dojrzewalniach do tego przeznaczonych. Marzy mi się postawić 2 takie dojrzewalnie - jedną na sery drugą na wędliny. Póki człowiek żyje i są marzenia to One go napędzają i kto wie może kiedyś się uda je zrealizować. :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/page/5/#findComment-338678
Udostępnij na innych stronach

No i dlatego Ci pisałem o lodóweczkach. Dwie witrynki, jedna do wędlin druga do serów i jest mniodzio. Ja tak własnie teraz mam dzięki koledze co mi lodóweczkę we władanie zostawił  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/page/5/#findComment-338680
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.