Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich "zadymiarzy".

Chciałbym postawić na działecze wędzarnię tylko mam dylemat czy wykonać ją z paleniskiem bezpośrednim czy pośrednim. Chciałbym w tym poście zbrać wszystkie za i przeciw odnośnie tego typu wędzarni.

Ładną wędzarnię postawił beiot'

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiota

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8638-w%C4%99dzarnia-z-paleniskiem-bezpo%C5%9Brednim-czy-po%C5%9Brednim/

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ładną wędzarnię postawił beiot'

No ładna, ale...  :cool:

Chciałbym postawić na działecze wędzarnię tylko mam dylemat czy wykonać ją z paleniskiem bezpośrednim czy pośrednim. Chciałbym w tym poście zbrać wszystkie za i przeciw odnośnie tego typu wędzarni.

Dobra wędzarnia to tylko z paleniskiem bezpośrednim. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

O wiele lepiej do zimnego wędzenia jest zastosować DG. jeżeli ktoś chce.Można też wędzić na zimno bez kanału i bez DG. Koledzy na forum mają odpowiedni i niedrogi sprzęt jeżeli idzie o DG. Stosując DG przynajmniej nie mamy możliwości uzyskania zjawiska pieca hutniczego i opalania oraz osmalania  wędzonek, co niestety zdarza się bardzo często początkującym kolegom, przy wędzarniach kanałowych. Jeżeli ktoś jednak koniecznie chce mieć kanał, to można go zrobić niezależnie, jako dodatkowe wyposażenie, tak jak to radzi kolega w poprzednim poście.

Edytowane przez sverige2

Kolego ja jestem za wedzarnia kanałowa , uzytkuje od lat i nie pale w niej jak w hutniczym piecu , kto nie umie palić i podtrzymywac ognia tym bardziej nie poradzi sobie w wedzarni z paleniskiem bezposrednim. Dg mam  w próbach , ale przy mojej wielkosci wedzarni nie zdaje egzaminu ,wedzarnia jest za duża , musze zbudowac druga lub zrobic pradziwy duzy Dg by dymił jak parowóz .Pozdrawiam 

Wojciech Pacan

Kolego ja jestem za wedzarnia kanałowa , uzytkuje od lat i nie pale w niej jak w hutniczym piecu ,

Jest jednak jedno małe ale.... Kolega Pacan za każdym razem kiedy temat budowy wędzarni jest poruszany, zachwala zalety swej doskonałej  wędzarni kanałowe,j, zaleca ten właśnie model kolegom i pisze różne "ciekawostki" na jej temat, a to że obiekt powstał z gazobetonu a to że działa super, itd, itp. Ale ta wędzarnia kol. Pacana, to taki obiekt wirtualny chyba, bo naczytaliśmy się już wiele o jej zaletach i przewagach, o osiągach nie wspominając, tyle tylko że do dzisiaj nikt jej nie widział, To taka czapka niewidka, pomimo parokrotnych  próśb ze strony różnych kolegów kierowanych do kol do kol. Pacana o przedstawienie i prezentację obiektu. Jest więc jednak coś dziwnego z tym tak zachwalanym, doskonałym obiektem. Jeżeli się jednak mylę, to z góry kol. Pacana przepraszam za tą małą omyłkę, a fotek nie ma w forumowych zasobach po prostu przez drobne przeoczenie, które to kol. Pacan niezwłocznie naprawi. 

PS. Nie przyjmuję  na PW. żadnych  informacji, opisów,  fotek i pochwał dotyczących obiektu.

Kol. Ciunel. Przed podjęciem decyzji, warto zapoznać się z tym opracowaniem:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wedzarni-opracowany-przez-andyandyego/

Edytowane przez sverige2

Znowu będzie dym. Szkoda że nie z wędzarni  :facepalm:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Warto zapoznać się też z tym temat, gdzie kol. Adek opisuje swoje przygody z budową i przebudową swej nowo wybudowanej wędzarni.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosze-o-kilka-porad/page-3?hl=adek&do=findComment&comment=298621

Jeśli wędzarnia z kanałem to takim max z 1m długości  i jak najwiekszym paleniskiem --z mojego skromnego doświadczenia wynika ,że długi kanał ,male palenisko to niestety niestabilna temperatura, konieczność ciągłego nadzoru  i dym w większości o nie właściwych parametrach (bo albo mamy stabilną temperaturę  i mało dymu ,albo dużo dymu o nie własciwym składzie i niską temperaturę). No i w zasadzie konieczny szyber  (za paleniskiem oczywiście),bo ciąg może być zbyt duży  i faktycznie  możemy żelazo lać.

Moja wędzarnia jest ustawiona z cegieł bez zaprawy -więc nie jest do końca szczelna i to jest zaleta w  tej  konstrukcji ,kanał ma długość całkowitą  od środka paleniska ok 75cm --okno kanału ma  wymiar  ok 25x35cm ,wymiary paleniska to 50x50x50cm. Palenie przy przymknietym szyberku do ok 1/3 okna kanału  i przy całkowicie  otwartym palenisku daje stabilne wędzenie bez konieczności dozoru przez ok 40-60 minut (najpierw dobre  rozgrzanie wędzarni i uzyskanie dużej ilości żaru --ok 30 minut dobrego ciągu   i póżniej tylko podrzucam po małym kawałku drewna i zasypuje żar zrębkami ok 0,5L.

Ale jednak na wiosnę bedzie przebudowa  i  palenisko bezpośrednie do wędzenia na gorąco i DG do zimnego --pozazdrościłem sąsiadowi który praktycznie  zagląda do wędzarni  może ze 3 razy   podczas całego procesu. Zaletą ustawienia cegieł  bez zaprawy jest to, że jak coś nie pasi to układamy od nowa jak Klocki Lego.Teraz cegły są robione  maszynowo ,więc mają równe powierzchnie.

Edytowane przez inqubus

Warto zapoznać się też z tym temat, gdzie kol. Adek opisuje swoje przygody z budową i przebudową swej nowo wybudowanej wędzarni.

Co racja to racja warto przestudiować te 3 stronki tematu :thumbsup: . Kiedyś dla mnie dym to był tylko dym , nie rozkładałem go na czynniki pierwsze nawet o tym nie pomyślałem  . Teraz wiem że dym wędzarniczy to ma być jakość a wtedy wędzenie przeistacza się w olbrzymią radochę ;) a o zepsucie tej jakości nietrudno . Pozdrawiam

Kolego svergie 2 fotki wedzarni istnieja , takze wyrobów ,  ma je paru kolegów którzy chcieli je zobaczyc , dostali je na pw. Nie zakladam swojego tematu nie mam potrzeby by fotki upubliczniac , robie swoje korzystajac w wyrobach z doswiadczeń kolegów , a tym samym takze sie uczę i fajnie bawie na forum. Zapewniam kolegę ,ze nie wedze w czapce niewidce. Pozdrawiam 

Wojciech Pacan

Właśnie o to chodzi że się nadal uczysz, nareszcie otwarta męska wiadomość, ale dopuki się kolego Pacan nie nauczysz, i po zakończonych naukach nie przedstawisz obiektu swych dokonań i pochwał, to niewypisuj bzdetów i nie dezinformuj innych. A jeżeli nie zakladasz swojego tematu bo nie nie czujesz tzw. bluesa i nie masz potrzeby by fotki swojego wędzarniczego obiektu upubliczniać, to nie zaśmiecaj innym ich autorskich tematów, wypisując bajadary i duby smalone o kanałach, siporexach i sposbach prawidłowego palenia w palenisku, pisząc ustawicznie o czymś, o czym pojęcie masz raczej blade, bo wyrządzasz tym ogromną szkodę całemu forum, i tym kolegom, którzy pragną sie czegoś dowiedzieć i nauczyć.

Edytowane przez sverige2

musze zbudowac druga lub zrobic pradziwy duzy Dg by dymił jak parowóz
no to musisz zrobić tak jak @smorodina https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4891-dymogenerator-wb/?p=137484

Paweł 603957797

svergie2 nic sie nie zmieniasz Twoj zgorzknialy stosunek do ludzi wylewa sie zawsze w Twoich postach , chęc Twojego dominowania jest zawsze uwypuklona , piszesz informacje , nie znajac adresata osobiscie , co nie powinno miec miejsca u ludzi statecznych i odświadczonych ,widocznie nie zaliczasz sie do nich.Na szczescie forum nie jest Twoje , z wieloma forumowiczami dyskutuje z powodzeniem i mam na to wpisy ,ze nie są to bzdety i dezinformacje .Ostatnio zauważyłem ze część forumowiczów starszych stażem już nie dyskutuje z Tobą ,myśle ,ze w moim przypadku już tez jest to ostatni wpis na Twoje inwektywy , muszę byc mądrzejszy - boję sie że w miarę przybywania mi lat zniże sie do poziomu jaki reprezentujesz obecnie, nie chce stracic radości zycia i przebywania z ludzmi także na  tym forum . Pozdrawiam 

Zico dziekuje za link , alktualnie testujemy u kolegi w warsztacie DG wlasnej porodukcji , we czwartek próbne wedzenie zobaczymy jakie efety , jesli nie to po prośbie do Rogera  -kupic jego DG .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Kol. Pacan, jeżeli gdziekolwiek w moich postach zauważyłeś jakąś nwektywę, to sorry. ale bądź jednak konsekwentny i pokaż choć jedną, bo obrzucanie kogoś bezpodstawnymi oskarżeniami, to oprócz braku taktu, rzecz .......... Podaję tylko czystą merytorykę i  tylko to do czego sam się odważnie rzeczywiście nareszcie  przyznajesz. Twoje ostanie posty mówią to same za siebie, a ustawiczne i uparte opisywanie przez Ciebie zalet  budowy kanałów, wędzarni z siporexu, itd. itp. wychwalanie rzeczy których odmawiasz zaprezentować kolegom na forum, bo istnieją one tylko w swiecie wirtualnym, chwały i uznania nie przynosi, podobnie jak bezpodstawne oskarżenia i zaczepki.

PS. Prośba abyś nie zaśmiecał koledze tematu, tak Cię obchodzi jak tenśnieg z ubiegłego roku.

Proszę moderatora o przeniesienie tych zarówno moich jak i kol. Pacana nie mających związku z tematem postów, do Hyde Parku.

Edytowane przez sverige2

svergie 2 Twoja prośba  o przeniesienie naszych postów jest bezpodstawna , pozostawiam tę decyzje moderatorowi , chyba ze nieswojo się czujesz z moim poprzednim wpisem , trudno nie mam wyrzutów sumienia . O zasmiecaniu tematu decyzje podejmie kolega wlasciciel, Pozdrawiam 

Wojciech Pacan

@sverige2, kolejny temat i kolejny raz zamiast zajmować się zagadnieniami w nim poruszanymi, to Ty zajmujesz się innymi użytkownikami. Czy Ciebie to nie nuży? Bo mnie, a myślę że i pozostałych użytkowników tego forum, tak.

Uwagi na pw, nie przynoszą efektów. Uwagi publiczne, nie przynoszą efektów. Czy musimy sięgać do bardziej zdecydowanych środków?

Jeżeli tak koniecznie chcesz z kol. Pacanem sobie pogwarzyć, to wyślij mu pw, maila, wymieńcie się numerami telefonów, a nie zaśmiecaj kolejnego tematu.

Mam wędzarnię z dwoma paleniskami. Od dawna już nie używam oddalonego paleniska z kanałem. Wszystko wędzę na palenisku bezpośrednim. Trzeba tylko odpowiednio palić a w zasadzie wytwarzać dym. Zakres regulacji temperatury jest duży i bezproblemowy. Stabilność temperatur również. Polecam wędzarnie z bezpośrednim paleniskiem.

Jedzenie jest jedną z największych przyjemności w życiu każdego mężczyzny.

Vtec. Miło że chciałeś zauważyć, ale bądź tak uprzejmy dostrzec nareszcie że pogwarki jak zwykle zaczyna kol. Pacan ze swym stałym repertuarem opowieści wyższości i zaletach kanału dymowego wędzarni z betonu komórkoowego, której notaneben nikt nigdy nie widział, bo kol. Pacan odmawia przedstawienia jej kolegom, aby w ten sposób uzasadnić uporczywie forsowane przez siebie opinie.

Ja mu tylko uprzejmie odpowiadam, i wskazuję rzeczy nie mające pokrycia w rzeczywistości, i jeżeli uważasz że temat jest OK. to fajnie po prostu.

Swoją wędzarnię pokazywałem wielokrotnie i zawsze pokażę kiedy koledzy będą chcieli skonfrontować moje opinie z rzeczywistością.

Ale też pragnę Ci powiedzieć że nużą mnie takie zachowania i to bardzo, oraz wypisywanie bzdur i tzw. pobożnych życzeń. Bardzo mnie to nuży i stąd czasami moja zdecydowana reakcja na tego typu ustawicznene wypisywane "fidrygały" bo ja jestem zdeklarowanym pragmatykiem i realistą.

Witam wszystkich i właśnie tak to bywa kol  tubis3 postawił pytanie i co się dowiedział  ?ze kol pis67 odpowiedział < no ładna, ale…  oczko  > i co to znaczy? A może by wytłumaczył dlaczego? czy jest zła? Czy jest dobra wędzarnia w/g beiota i rozgorzała dyskusja spór ,a o odpowiedzi  kol wszyscy zapomnieli…Rację ma kol miro  i powstał dym …..kol.tubis3 sam zdecyduj i wybierz projekt ,ja wybrałem  i wybudowałem wg projektu Andyandego i beiota i jestem zadowolony

"Czy jeśli ludożerca je widelcem i nożem - to postęp?" S.J.Lec
  • 4 tygodnie później...

A ja i tak uważam, że jak ktoś początkuje to powinien zacząć od beczki to wówczas albo palić pod beczką, albo obok i metodą prób i błędów(bardziej udanych prób) dojść do optymalnego wykorzystania wędzarni w swoim przypadku i wówczas dopiero po swoich przemyśleniach zbudować konkretną wędzarnię.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

U mnie beczka nie bardzo się sprawdziła gdyż są za wysoki skoki temperatury. Z sąsiadem będziemy robili wędzarnię wzorowaną na wędzarni beiot'a

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiota

ale póki tego nie wykonamy, muszę sobie radzić w blaszanym kwadracie o wymiarach 1,5x1,5x1,5m wykonanej z blachodachówki. Może zimę uda się jakoś przetrwać. Mimo prowizorki ta edzarnia sprawuje się o wiele lepiej niż beczka, mam w niej bardziej stabilną temperature.

Kolego , blachodachówka jest malowana z zewnetrznej i wewentrznej stronie , jak wytrzymuje farba  wedzenie , podejrzewam ze jedynie wielkość komory  chyba powoduje ze nie czujesz smaku farby  ( ja mam taka wedzarnie o tych samych wymiarach  wybudowana z YTONGA - gazobetonu faktycznie sie sprawdza ), ale z blachodachówki bym nie ryzykował komory .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Bylo juz kilka wędzeń i nie czuć farby ale jak mówiłem jest to rozwiązanie tymczadowe

Kolego swerige.

Zamiast wspierać pytających sączysz na forum jad starego zawistnika, który nie lubi ludzi.. Szkodzisz forum i dziwne, że admini tego nie widzą. Ban na 3 miesiące winien być pierwszym krokiem wychowawczym.