kraszczak Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Października 2013 Na poczatku chcialbym sie przywitac. Swoja przygode z wedzeniem rozpoczalem w tym roku na "turystycznej wedzarni". No i chcialbym wybudowac wedzarnie stacjonarna ale ze mam malo miejsca na dzialce to chcialbym polaczyc grilla z wedzarnia. Pytanie dotyczy tego czy sposob oddzielenia paleniska 2 naprzemiennymi przegrodami tak ja na rysunku nie utrudni uzyskania temperatury? Pozdrawiam serdecznie i czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Października 2013 Ale najpierw powiedz nam do czego mają służyć owe przegrody ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/#findComment-307018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Października 2013 Ale najpierw powiedz nam do czego mają służyć owe przegrody ?Na rysunku napisał : " w celu wydłużenia drogi dymu "Pozdrawiam wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/#findComment-307021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Na rysunku napisał : " w celu wydłużenia drogi dymu "Pozdrawiam No właśnie tego nie rozumiem, i stąd pytanie o uzasadnienie tego wyjaśnienia dot. owych przegród.Przecież w wędzarni droga dymu powinna być jak najkrótsza. Edytowane 15 Października 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/#findComment-307025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Października 2013 do czego mają służyć owe przegrody ? Przecież w wędzarni droga dymu powinna być jak najkrótsza. wprawdzie tu akurat autorowi nie o to chodziło ale.... gdyby odwrócić ten rysunek o 90° to znajdziemy w nim analogię do przemysłowych wędzarni opisanych w dawniejszych opracowaniach - takie przegrody służyły jako "łapacz" popiołu lecącego wraz z dymem Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/#findComment-307038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraszczak Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Października 2013 Dziekuję za zainteresowanie. Z wydłużeniem drogi dymu chodzi o to, że wedzarnia ma być też zarazem grilem, czyli umieszczenie dyfuzora nie wchodzi w rachubę. Wydłużając drogę dymu unikamy bezposredniego przedostawania się ciepła do kompry wędzarniczej. A może ktoś z was ma zbudowaną grilo wędzarnię która nie zajmuje więcej niż 1 m2 powierzchni? Moze by podsunął pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/#findComment-307050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Października 2013 Dziekuję za zainteresowanie. Z wydłużeniem drogi dymu chodzi o to, że wedzarnia ma być też zarazem grilem, czyli umieszczenie dyfuzora nie wchodzi w rachubę. Wydłużając drogę dymu unikamy bezposredniego przedostawania się ciepła do kompry wędzarniczej. I tym sposobem zamiast wędzarni, otrzymujemy piec, co jest całkowitą odwrotnością wędzarni i wędzenia, no ale jeżeli będziesz robił pieczonki zamiast wędzonki, to jak najbardziej. Przegrody i długa droga, wywołująca i powodująca ciąg, ( cug ) jest jak najbardziej uzasadniona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/#findComment-307064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraszczak Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Dziekuję za zainteresowanie. Z wydłużeniem drogi dymu chodzi o to, że wedzarnia ma być też zarazem grilem, czyli umieszczenie dyfuzora nie wchodzi w rachubę. Wydłużając drogę dymu unikamy bezposredniego przedostawania się ciepła do kompry wędzarniczej. I tym sposobem zamiast wędzarni, otrzymujemy piec, co jest całkowitą odwrotnością wędzarni i wędzenia, no ale jeżeli będziesz robił pieczonki zamiast wędzonki, to jak najbardziej. Przegrody i długa droga, wywołująca i powodująca ciąg, ( cug ) jest jak najbardziej uzasadniona.Chyba mnie sverige nie zrozumiales. Chodzilo mi o to ze to ma byc polaczenie grilla i wedzarni. Jak bede chcial wedzic to rozpalam w palenisku na dole i dym leci do gory poprzez wydluzona droge przez co nie leci bezposrednio cieplo z paleniska. Natomiast jak bede chcial grillowac to zaslaniam otwor dymowy paleniskiem metalowym, wstawiam ruszt i griluje przy otwartych drzwiczkach. Myslalem ze takie wydluzenie drogi dymu bedzie bardzo zblizone do wedzarni z paleniskiem posrednim. Edytowane 15 Października 2013 przez kraszczak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/#findComment-307092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Zrozumiałem doskonale i napisałem co powyżej. To co przedstawiasz to typowy projekt pieca.Pytałeś o opinie, więc Ci ją przedstawiłem. Ty możesz mieć oczywiście zdanie odmienne. Edytowane 15 Października 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/#findComment-307101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraszczak Opublikowano 16 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Października 2013 Ok. Dzieki za opinie. Wybuduje jednak wedlug sprawdzonych pomyslow. Ale teraz tak troche z innej beczki. Czy warto budowac wedzarnie ktora mozna wykorzystac jako grill? Czy takie rozwiazanie sie sprawdza w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/#findComment-307292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Października 2013 Takie samograje, co to potrafią wszystko, tylko wodotrysku im brak, to nie są najlepsze rozwiązania. Praktycznie najlepiej sprawdzają sie takie, które są przeznaczone do swoich zadań, Wędzarnia to wedzarnia, a np. grill dobudowany bezpośrednio do wędzarni, obojętnie po której stronie. Na grillu może być kładziony zdejmowany blat, który to jest bardzo użyteczny w trakcie prowadzenia procesu wędzenia. Warto obejrzeć sobie projekt kol. Tomasa, prosty, ładny i funkcjonalny.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/Można oczywiście budować wielozadaniowe kombinaty, jeżeli ktoś jest bardzo ograniczony miejscem, ale decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8645-grillo-wedzarnia-prosba-o-opinie/#findComment-307309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.