Skocz do zawartości

Tusiaczkowe wyroby....


Rekomendowane odpowiedzi

Galaretka i owszem była. Ja robię zawsze tak, że po parzeniu część galaretki odlewam, otwieram praskę i zaciskam ją tylko tak delikatnie na czas stygnięcia. Powoduje to ze ta część galaretki która została "wchłania" się w wyrób przez co jest bardziej soczysty i smaczny. Tak mi się w każdym bądź razie wydaje  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378463
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 563
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Parzone około 8 godzin w temperaturze 85`C (uwielbiam garnek z Lidla !!!).

 

Nie posiadam garnka, ale zastanawiam się nad nim. Jaką ma średnicę ? Zmieści się w nim moja torpeda ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378465
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaką ma średnicę ?
35 cm, moja się idealnie mieści z małym zapasem. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378466
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zmierzyłem moją. Średnica 33,5cm. Wygląda na to, że spasi.

Dzięki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378470
Udostępnij na innych stronach

Dyziu z tego co zauważyłem Ty parzysz tak jak i ja w Bemarze ... ;) to też dobre rozwiazanie tylko wykombinuj pokrywkę powycinaną do praski .... 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378471
Udostępnij na innych stronach

 wykombinuj pokrywkę powycinaną do praski .... 

Moja wrodzona inteligencja podpowiada mi, że BEMAR to ta wysoka miska używana w gastronomii. Ta sama nie może zaskoczyć,co autor powyższego posta miał na myśli, pisząc o pokrywce. Kogo mam pokryć ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378472
Udostępnij na innych stronach

Bemar to takie ustrojstwo do podgrzewania zawartości w misach o których piszesz a które to zowią się pojemnikami GN  :cool:

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378473
Udostępnij na innych stronach

Znowu się dzięki Kolegom, czegoś dowiedziałem. Dzięki. Zapamiętnę raz na jutro, jak zwykł mawiać mistrz Kaczmarek.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378475
Udostępnij na innych stronach

 

 

BEMAR to ta wysoka miska używana w gastronomii

 

;) Ta "miska" to pojemnik GN w różnych rozmiarach 1/1 1/2 1/4 etc a samo ustrojstwo to nierdzewna wanna z grzałką od spodu i termostatem napełniana wodą ;) czyli tak jak Ci Sławek napisał ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378501
Udostępnij na innych stronach

Tak, już pojąłem i ogarnąłem.

thx.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378510
Udostępnij na innych stronach

 

 

podejście do Zbójowej mielonki golonkowej. Tym razem robiłem po swojemu...

I o to chodzi coby kombinować z wyrobami po swojemu :D

 

 

sorry Zbójaszku

:rolleyes: :rolleyes: Niebardzo wiem za co :D przecież ostatnio nic nie nachuliganiłeś :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378588
Udostępnij na innych stronach

 

 

przecież ostatnio nic nie nachuliganiłeś
A to ja kiedyś nachuliganiłem? Przecież ja grzeczny jestem nadspodziewanie :cool:  Aż sam się sobie czasem dziwię  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-378658
Udostępnij na innych stronach

No i nadszedł ten dzień kiedy to po ostatnim prasowaniu przyszedł czas na degustację wędlin dojrzewających z praski...

Wyszły dobre, rzekłbym że nawet bardzo dobre ale zdecydowanie muszę jeszcze popracować nad przyprawianiem czyli WIĘCEJ PRZYPRAW !!  :tongue:

Szynka przyprawiona była posypką Baltika (czosnek, czerwona i zielona papryka), karkówka posypką Bona Grill (czosnek, papryka czerwona, pieprz czarny,sól, gorczyca biała, ziele angielskie, cukier, majeranek, pieprz zielony) obie posypki ze sklepu Magia Przypraw a schab przyprawiony suszonym czosnkiem i słodką papryką.

 

Konsystencja i wysuszenie z prasy ekstra. W smaku bardzo delikatne.

To moja subiektywna opinia ale akurat był u mnie pewien miły gość który miał okazję posmakować więc może się sam wypowie...  :cool:

 

Od lewej: szynka, karkówka i schab

 

post-44979-0-60845100-1414231841_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379135
Udostępnij na innych stronach

No dobra, my tu gadu gadu a pierwszy etap prasowania za nami  :)

Mięska wyjęte z prasy i teraz etap obsuszania w przewiewnym miejscu.

Potem znów do prasy i znów do podwieszenia. I tak 3-4 razy. 

 

Mnie wychodzi, że najprędzej degustacja 27.10.2014 Przyśpieszyłeś proces ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379137
Udostępnij na innych stronach

 

 

To moja subiektywna opinia ale akurat był u mnie pewien miły gość który miał okazję posmakować więc może się sam wypowie... 
 

Więc czekamy na opinię miłego gościa  :) domyslam się kto to może być ale poczekam  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379138
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mnie wychodzi, że najprędzej degustacja 27.10.2014 Przyśpieszyłeś proces
A czemu akurat 27? Teoretycznie w zgodzie z tak zwanym przepisem mogłem już wczoraj...  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379142
Udostępnij na innych stronach

Wiesiu, od zazdraszczania to ja jestem bo Martadela znowu zakwas zamordowała  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379145
Udostępnij na innych stronach

 

Mnie wychodzi, że najprędzej degustacja 27.10.2014 Przyśpieszyłeś proces
A czemu akurat 27? Teoretycznie w zgodzie z tak zwanym przepisem mogłem już wczoraj...  :cool:

 

19.10.2014 napisałeś, że proces będzie powtórzony 3-4 razy. 1 proces równa się 48h. Dlatego mnie tak wyjszło.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379148
Udostępnij na innych stronach

nie ma problema - to tylko skisła woda z mąką :cool:

 

jak się zapatrujesz na barter?

zakwas za próbki ... szynka, karkówka i schab :D

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379150
Udostępnij na innych stronach

A nie chcecie wpaść z latającą piekarnią...  :D Wysyłać takie plajsterki to się skołtuni i do niczego nie będzie podobne...

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379151
Udostępnij na innych stronach

na Berkel'u pokroisz, próżniowo zapakujesz i będzie dobrze :cool:

 

 

 

A nie chcecie wpaść z latającą piekarnią... :D

Sławek, ja bym się nawet do Ciebie przeprowadził (z głodu i pragnienia byśmy nie zginęli) ... ale do fabryki strasznie daleko bym miał :tongue:

Edytowane przez bwie
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379159
Udostępnij na innych stronach

Oj tam oj tam... Twoja fabryka ma i u nas swoje hale produkcyjne  :D


Własnie problem jest w tych pokrojonych i zapakowanych plasterkach,...  Wędlinki są na tyle delikatne że popakowane próżniowo się posklejają i porwą... własnie to przerabiam bo pakowałem na wieczór na imprezkę do teściunia. I jednak wezmę w pudełeczku  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379163
Udostępnij na innych stronach

Włosi pakując szynkę parmeńską, tez bardzo delikutaśną, przekładają plasterki cylofanem. Można i pergaminem, albo papierem do pieczenia. Podpowiadam niebezinteresownie. :tongue:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/7/#findComment-379165
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.