pawelw23 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Października 2013 Witam wszystkich Mój pierwszy post i już prośba o pomoc. Mianowicie od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem wędzarni murowanej . Trochę z głowy , większosc z forum . Tunel od palniska do komory ma 1.60 m z zachowaniem kątów i wszelkich porad jakie wcześniej mogłem przeczytać na forum . Problem mój polega na tym , iż nie potrafię do końca zrobić wedliny . Wyroby są okopcone , a intensywny zapach jest wręcz nie do zniesienia . Palę olchą lub wiśnią . Temperatura nie przekroczyła nigdy 40 stopni a mimo to mieso jest "miękkie". Ostatni twór wędziłem 2x8h w średniej temreaturze 35-40 stopni . Dodam , że w chwili otwarcia drzwiczek od komory widoczność wynosi około 5 cm . Jedyne co mi wychodzi to ryby ale i z nimi bywało róznie .Co robię nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Października 2013 a po co wędzisz tak długo ?? ja szynki i balerony max 6 godzin w temp. ok 55*, kiełbasy i drób krócej, a 2x12 godzin to wędzę na zimno w temp. 18-22*, ale wtedy rzadkim dymem, ktoś tu już kiedyś ładnie napisał że "wędzarnia to nie parowóz", może masz za mały przepływ przez komorę i ci się kisi wszystko wewnątrz ?! zrób jakieś zdjęcia swojej wędzarni,wędzonek, wstaw tu i na pewno ktoś pomoże.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelw23 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) No własnie widzisz . Ty mnie pytasz dlaczego tak długo a wiekszość przepisów na wędzenie czy to zimne czy ciepłe instruują uzytkownicy na kilkudniowe . O killerach 14-25 dniowych nie wspomnę . Piszesz o przepływie więc ja zapytam co z tymi ,którzy dymią w beczce. Nic mnie tak nie zirytowało jak sąsiad w ciągu godziny wykopał sobie krótki tunel ,wstawił beczke , stworzył prowizoryczne palenisko i ...ogień , po 6 h szynka była wysmienita . Co do przepływu - wszystko przykryte grubym kocem . Mój tunel ma 1,6 m długości i średnice 175 mm . osadzony pod katem 6 stopni. Wylot z komory jest śrendicy 160 mm . Zdjęcia wyrobów i wędzarni dołącze popołudniu Edytowane 28 Października 2013 przez pawelw23 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Października 2013 Ty mnie pytasz dlaczego tak długo a wiekszość przepisów na wędzenie czy to zimne czy ciepłe instruują uzytkownicy na kilkudniowe . O killerach 14-25 dniowych nie wspomnę . pawelw23 czy przypadkiem nie pomyliłeś 14 dniowego peklowania z wędzeniem bo ja nie zgadza, się z Tobą ,że większość z nas wędzi przez kilka dni. A co do okopcenia to może masz źle osuszzone wedzony w pierwszej fazie wędzenia i za szczelną wędzarnie no i czas zbyt długi - przeanalizuj jeszcze raz i napisz po kolei jak i co robisz + zdjęcia. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Nic mnie tak nie zirytowało jak sąsiad w ciągu godziny wykopał sobie krótki tunel ,wstawił beczke , stworzył prowizoryczne palenisko i ...ogień , po 6 h szynka była wysmienita .No widzisz. Już prawie sam sobie odpowiedziałeś. A jak zupełnie ten kanał zlikwidujesz i postawisz beczkę bezpośrednio nad paleniskiem, to odpowiedź będzie pełna i wyroby jak trzeba. Edytowane 28 Października 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Października 2013 ... Co do przepływu - wszystko przykryte grubym kocem . Powinieneś przykryć workiem jutowym starego typu aby dym swobodnie przez niego przechodził. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Października 2013 wszystko przykryte A ... własnie... i tutaj też Nie powinno być szczelnie przykryte . Nalezy '' deczko uchylić... rąbka ''tajemnicy'' , żeby był przepływ dymu ! Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelw23 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Października 2013 @piksiak ten koc dotyczył beczki a ja mam zadaszenie wykonane z blachy grubości 3 mm z wylotem kominowym wrzucam jedyne w chwli obecnej fotki wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Ten kanał dymny ze stalowej rury masz chociaż ocieplony ??? Według mnie masz również za mały przekrój komina ( dolot większy niż wylot ) , podejrzewam że błędów robisz więcej nawet podczas samego wędzenia na poszczególnych jego etapach . Ewidentnie z tego co piszesz to Ty kisisz a nie wędzisz . W wędzarni powinien być swobodny przepływ dymu a Ty przy zamkniętych drzwiach i niewystarczającym kominie tego nie możesz zapewnić zadaszenie wykonane z blachy grubości 3 mm z wylotem kominowym. Możesz ją unieść do góry ??? A jak jest wykonany piec ( materiały i wielkość ) ? Edytowane 28 Października 2013 przez Adek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Października 2013 Kanał to jest dobry i potrzebny, ale do odprowadzania ścieków. W wędzarni to rzecz mało przydatna, a wręcz szkodliwa, dla tych którzy rozpoczynają swą przygodę z zadymianiem. Tu można sobie zobaczyć i usłuszeć jak to robi masarz tradycjonalista.http://vod.pl/okrasa-lamie-przepisy,142491,w.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelw23 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Października 2013 @Adek o tym kiszeniu uświadamiam sobie z każdym kolejnym postem . Tunel jest ocieplony watą i zalany zaprawą szamotową .Błędy , które popełniłem sukcesywnie wyłapuje . Mieso trzymałem w zalewie 5 dniNie opłkiwałem wodą tylko mokre bezpośrednio wieszałem do wędzeniaZdarzało się nawet że komin przykrywałem kawałkiem drewna by dym trzymać w komorze na chwilę obecną więcej grzechów nie pamiętam a za wszystkie szczerze żałuję Blachy do góry podnieść nie moge a myślę czy czasem nie rozebrać górnej części konstrukcji celem modyfikacji lub wykonać kilka dodatkowych otworów by "ten przepływ" , który okazuje się BARDZO WAŻNY był znacznie szybszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Października 2013 Nie opłkiwałem wodą tylko mokre bezpośrednio wieszałem do wędzenia Już pisałam w swoim poście powyżej - czy najpierw dobrze wygrzałeś wędzarnie a potem czy dobrze osuszyłeś wędzonki przed "zadaniem" dymu ?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Października 2013 Nie opłkiwałem wodą tylko mokre bezpośrednio wieszałem do wędzeniaPominąłeś etap ociekania a zapewne też osuszania w wędzarni to wyszło jak wyszło . Poczytaj akademię dziadka , zrób wsio po kolei dobrze bez żadnych skrótów a dopiero wtedy zobaczymy i będziemy działać i doradzać . Za dużo błędów zrobiłeś w fazie produkcji . To jest abecadło i zasady jakich powinno się trzymać w każdego typu wędzarni http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Października 2013 Żeby nie pisać tego samego, to z wędzarnią i wędzeniem sobie poradzisz pod warunkiem że: Może napiszę czego nie robić przy wędzeniu: - nie wędzić mokrych wędzonek- nie wędzić wędzonek zimnych, wyjętych prosto z lodówki- nie kisić dymu w wędzarni- nie wędzić gęstym dymem- NIE "czytać książek" podczas wędzenia !!! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelw23 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Października 2013 Dziekuje wszystkich za odpowiedź .Do zaznajomienia się mam z akademią dziadka . W najbiższym czasie dokonam wedzenia wg.tegoż to vademecum . -mięso osuszę-wędzarnie wygrzeję-dymu nie ukiszę-temepraturę podniosę-czas wędzenia skrócę z nie "czytaniem książek" mogę miec problem ale czego się nie robi dla sprawy Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Października 2013 pawelw23 najpierw wygrzewa się wędzarnie , potem osusza się w niej wędzonki ,które jeszcze przed tym muszą ocieknąć poza wędzarnia - powodzenia Etap osuszania jest bardzo ważny . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Października 2013 Obawiam się też , że przy niskich temperaturach na zewnątrz na tej blasze będzie Ci się skraplała wilgoć która może kapać na wędzonki . Drewniane zadaszenie lepiej by się sprawdziło i są większe możliwości modyfikacji . A tak naprawdę cala wędzarnia jak by była wyłożona w środku drewnem i jeszcze obita blachą 1mm to by był luxussssssss ale do tego jeszcze dojdziesz sam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Uchylaj drzwi od komory wędzarniczej i to dość sporo jak dymu jest dużo i wszystko będzie OK. Drzwiczki nigdy nie mogą być zamknięte podczas wędzenia. Poza tym używaj termometru elektronicznego z sondą umieszczoną z tyłu komory. Edytowane 28 Października 2013 przez Bandolini Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Października 2013 No... Ty jak coś '' pierdykniesz '' , to ... klękajcie narody.... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) To informacje zaczerpnięte z forum i z mojego doświadczenia. Jeśli masz odmienne zdanie to napisz jego wykładnię. Edytowane 28 Października 2013 przez Bandolini Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) To Cie życie doświadczyło... Po to są ''przeważnie'' montowane szybry... czy to w kominach , czy też rurach dolotowych , żeby nimi operować ujście dymu , tudzież - temperatury... Drzwiczki nigdy nie mogą być zamknięte podczas wędzenia. A przepraszam... czy chodzi Ci o drzwiczki od paleniska może ? bo mogliśmy sie zle zrozumieć... Edytowane 28 Października 2013 przez einshel Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Października 2013 Co by Panowie nie bandolinić (fajne okreslenie podoba mi sie ) zbytnio proponuje aby kolega autor poczytał to :http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowaniehttp://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1267-czesc-xi-poszczegolne-fazy-wedzenia-wedzonekhttp://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1271-czesc-xii-poszczegolne-fazy-wedzenia-kielbasyi bEdzie miał jasnosc. Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Października 2013 Dziadek pięknie opisał przyczynę takiego stanu w drugiej lekcji dla początkujących.Dodano: 28 październik 2013 - 20:45A dokładnie na forum jest wpis ,,Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych'' Poszukaj,poczytaj i będzie super.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Ty jak coś '' pierdykniesz ''BANDOLISZ kol. einshel się teraz pisze (nowe słowo na Forum) .A kol. pawelw23 proponuje postawić beczkę na cegłach bez tynku rozpalić pod i czekać aż się drewno wypali , powiesić wędzonki i niech sobie schną , następnie dokładać po jednej szczapce lub dwie i pilnować by nie paliły się ogniem . Powoli zakrywać wędzarnię ale tak niech dym śmiga na boki . Od czasu do czasu coś tam poczytać (nowelka) i nie bać się oglądać wędzonki z góry wędzarni ( przy okazji usuwamy wilgoć i "mokry , "gęsty" dym . Jak mamy kolor jaki uważamy za odpowiedni , usuwamy żar z ogniska i otwieramy książkę , a wędliny studzimy poza wędzarnią i odganiamy drapieżników ( czytaj Sasiadów ) O parzeniu po wędzeniu nie piszę , bo to temat następnej lekcji . Ps. po tym temacie jako praca domowa , pobudujesz sobie wędzarnię taką by wszyscy sąsiedzi Tobie "zazdraszczali " a Ty i tak będziesz wędził po staremu . Edytowane 28 Października 2013 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelw23 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Października 2013 Wiele błędów już mi dzisiaj wytknięto , okoniem stawiać to się akurat nie mam co bo każda uwaga jest słuszna ale panowie!! Jako mam postawić sobie drugą wędzarnie ? Litości ja to wszystko mam oddalone o 200 m od najbliższego asfaltu bez możliwości dojazdu z materiałami budowlanymi . Jak ja się wytłumaczę przed własnym kręgosłupem ? portfelem ? i co najgorsze przed żoną ? Jak wyżej napisałem . popełniłem masę błędów , które teraz zacznę eliminować .W miejscu styku górnej krawędzi drzwiczek komory z zadaszeniem ceglanym usunę pierwszy rząd cegieł , przykryję jutom i już przepływ dymu będzie swobodniejszy . Jak to nie pomoże to wykonam kilka dodatkowych otworów . W najgorszym przypadku rozbiorę górę i wymienię na konstrukcje drewnianą . Poniżej wrzucam jeszcze zdjęcie komory i to co udało się stworzyć . Komora wewnątrz ma wymiar 35 cm szerokości x 55 cm długości i 35 cm wysokości . W całości wyłożona cegła szamotową a szczeliny wypełnione zaprawą piecową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8705-za-du%C5%BCo-dymu/#findComment-309464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.