Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Michale, ja też robię białą na peklosoli i uważamy, zresztą nie tylko ja, że smakuje nam o wiele lepiej niż taka szara bez, choć taka szara jest ponoć uświęcona tradycją :D . Próbowałem też wariantu z zielem angielskim, lecz lepiej smakuje nam z dodatkiem 3-4 ziarenek jałowca na 1 kg. farszu. Jałowiec mam dobrze dosuszony i mielę go razem z pieprzem czarnym, w odpowiednim stosunku do wagi farszu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-409544
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Michał będzie dobrze z tym zielem????Sverige2 jałowcem jeszcze nie robiłem,trzeba zrobić????????peklosolo na prawdę nie wiele aby tylko kolorek załapało????????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-409570
Udostępnij na innych stronach

Moja Biała;)) Przepis na białą

Surowiec to cała łopatka i podgardle

10 kg Tłuszczyku z wielkimi przerostami

7 kg kl 2

10 kg kl 1

10 kg tłuszczyku z wielkimi przerostami mielimy na drobnym sitku

Kl 2 na średnim

Kl 1 50%mięsa na średnim a 50%szarpakiem

Przyprawy

Sól 70%/peklosól 30%

Majeranek

Czosnek

Pieprz

Ziele angielskie mielone

Wszystko ładnie wyrobić dodając wody ile będzie trzeba aż masa będzie ładnie kleista,pakujemy w osłonki naturalne można sparzyć,pysznie smakuje????????pozdrawiam Arkadiuszhttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/06/e2116c56b5e2e59538d4bcc6802aa05e.jpg

Salceson Ozorkowy

 

Salceson Ozorkowy

1kg ozorków wieprzowych

5 szt golonek wieprzowych

1kg serc wieprzowych

1,5 kg boczku lub podgardla

Czosnek

Ziele angielskie mielone

Pieprz

Sól

Majeranek

Kminek mielony

Krew (może być suszona)

Nasze mięsko gotujemy na lekkim ogniu tak długo aż odejdzie od kości.

Golonka obieramy ze skórki mięso kroimy w kostkę skórki w paski lub kostkę,resztę skórek mielimy na drobnym sitku,boczek i podgardle też, ozorki i serca kroimy w kostkę .

Wszystko ładnie mieszamy dodajemy przyprawy i krew wlewamy wywar po golonkach,pakujemy w kątnice mocno wiążemy koniec,parzymy 2 godziny w temper 75 stopni,bardzo uważamy aby nam kątnice nie pękły (czasem się zdarza)podczas parzenia,studzimy zimną wodą przez 10 minut następnie odstawiamy do lodówki na noc,rano jak znalazł na śniadanko????????

 

 

 

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/06/b3ada9a95e092130902a71316e7acca9.jpg

Edytowane przez morfeusz300
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-409978
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja Biała;)) Przepis na białą Surowiec to cała łopatka i podgardle 10 kg Tłuszczyku z wielkimi przerostami 7 kg kl 2 10 kg kl 1 Kl 3 mielimy na drobnym sitku Kl 2 na średnim Kl 1 50%mięsa na średnim a 50%szarpakiem

Ale skąd ta trójka co ją mielisz na drobnym sitku bo wcześniej nic o tej klasie nie wspomniałeś :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-410068
Udostępnij na innych stronach

Życzenia zapodaję dla naszych pięknych pań i mały zestawikhttp://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/08/dad6b8b422977250be80cb22dce03d2c.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-410452
Udostępnij na innych stronach

Robisz takie foty że nawet parówka z Tesco by wyglądała smakowicie :)

Super!

Hihiiii dobry tekst
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-410461
Udostępnij na innych stronach

morfeusz 300 uporzadkuj swoj przepis proszę , on jest jakis nie uczesany , rozumiem , ze trzyma Cie jescze andrealina po dyskusji o fotografi , ale widzac ładne egekty Twoich działan :clap:  :clap:  , chciałbym skorzystać z Twojego przepisu , ale on musi byc zrozumiały dla technicznych dusz .Prosze o porawke ( kl 3 ?, zamiast tluszczyku poprzerastanego napisz klasy miesa i ilośc podgarla reszta juz ok ) Pozdrawiam :)  :)  :thumbsup:

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-410469
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem o co co chodzi,o jaki przepis ci chodzi??to zaraz poprawię;)wiesz ja nie rzeźnik więc mogę cosik napisać nie tak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-410470
Udostępnij na innych stronach

Następny serek ala almette tym razem ogórek zielony plus papryka i 2 ząbki czosnku moje dziewczyny się zakadają;)))http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/08/dc83bd8a4ce3fa64db76a67be2b4a438.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-410533
Udostępnij na innych stronach

:) Chuck Norris wyrobów domowych :clap:

Heheheee

Noi polukałem z lekka do lodówki jak się tam ma chorizo!!!3 tygodnie wizualnie,zapachowo,wyglądowo Bajer????????http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/08/8fc07d6138a0d54660848fb32c712dcc.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-410641
Udostępnij na innych stronach

Morfi zrobiłem białą wg twojego przepisu. Wyszła bardzo fajna ale... no właśnie. Dałem 0,5gr/kg ziela angielskiego i w ogóle go nie czuć. Nie pamiętasz ile ty dawałeś?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-411062
Udostępnij na innych stronach

Morfi zrobiłem białą wg twojego przepisu. Wyszła bardzo fajna ale... no właśnie. Dałem 0,5gr/kg ziela angielskiego i w ogóle go nie czuć. Nie pamiętasz ile ty dawałeś?

Obiecuję następnym razem zapisać;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-411152
Udostępnij na innych stronach

Następny serek al'a almette tym razem z czosnkiem i rzodkiewką bliźniaczki go uwielbiają;)http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/14/fe0c59ae50d6d09f484fdc8d4baf0499.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-412149
Udostępnij na innych stronach

Morfeusz, serek wspaniale wyglada, ja bardzo za czosnkowa mieszanka przepadami domownicy rowniez  :clap: , ch;ebladny, rzodkiewka ,kwiaty ,ale ten plastykowy pomidor to chyba zeby rodzine otruc :(  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-412170
Udostępnij na innych stronach

nie no, całkiem ładnie wyszło, rzodkiewkowo :)

a ten szklarniowy pomidor faktycznie niepotrzebny ... aż czuje się w ustach jego wodnisty smak, a raczej brak smaku

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-412186
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ten szklarniowy pomidor faktycznie niepotrzebny ... aż czuje się w ustach jego wodnisty smak, a raczej brak smaku
 

 Morfeusz zaraz wszystkie pomidory wyrzuci do kosza i to bedzie jego nastepne zdjecie  :laugh:  Morfi ,wiesz ,ze zartuje  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-412192
Udostępnij na innych stronach

Hahahaaa no pomidor trocha pachnie pomidorem kupiony w lidlu;))

Golonka peklowana na mokro 48 h dodałem gorczycę i fes ostro papryka,parzona 3 godzinki w temp 80 stopni wyszła super skórka mega miękka to lubię;)))http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/14/1ff1bf6b7a0b90a76788aa47ef1a6ad7.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-412194
Udostępnij na innych stronach

ooo, nożyk się znalazł :tongue:;):D :D :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-412198
Udostępnij na innych stronach

Morfi, zdjęcie które wrzuciłeś na fejsa jest dużo lepsze pod względem kompozycji. O wiele bardziej mi się podoba.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/41/#findComment-412230
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.