miro Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Listopada 2013 Cześć.Zamieszczam tu przepis dla osób które nie mają zielonego pojęcia o tym co chcą zrobić, a mimo tego mają ochotę spróbować.Nazwałem go dla początkującej Zosi, ale początkujący Adaś też da radę.Po pierwsze nie stresuj się bo nie budujesz rakiety. Kup w sklepie łopatkę załóżmy 1 kg.Do tego dokup z 1kg boczku świeżego bez skóry.I teraz z łopatki wykrój jak tylko potrafisz mięso bez tłuszczu i ścięgien.To co wykroisz czyli samo czyste mięso pokrój w grubsze kawałki i daj do jednego pojemnika.Do drugiego daj pokrojony w kawałki boczek (takie żeby przełknęła to maszynka do mielenia) i "tłuste" z wykrawania łopatki.Zapekluj mięso osobno dodając odpowiednią ilość peklosoli. (pekluj 2-3 dni)Tu masz kalkulator jakby co:http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.htmlPo zapeklowaniu będzie znowu jazda.Mięso czyste z łopatki zmiel na grubszym sitku np 13- 16 mm.Mięso z boczku i tłuste z łopatki na czymś drobniejszym np. na sitku 10mm.Połącz zmielone mięsa i dodaj ok 10% wody, ale tylko około, super miara nie jest tu potrzebna. Teraz pora doprawić Twój farsz na kiełbasę.Doprawisz albo z receptury, albo wg własnego uznania, (podobnie jak przy mięsie na mielone).Ja doprawiłbym pieprzem, czosnkiem świeżym, majerankiem lub natką pietruszki.Jak doprawisz, to teraz masz jazdę..... mieszamy, mieszamy i mieszamy, aż mięso będzie jak ciasto kleiste i będzie przylegało do ręki.Jak przeskoczysz mieszanie nadziewasz w jelita.Najlepsze są cienkie jelita wieprzowe o kalibrze 26/28 lub 28/30.Na kg farszu potrzebujesz ok. 1,5 m jelit.Nadziewasz ..... maszynką z lejkiem lub nadziewarką.Będą jak zwykle schody, ale co tam ...dasz radę !Jak już nadziejesz w te cholerne jelita pozostaje Ci sparzyć kiełbasę.Tak więc nagrzewasz wodę w garnku do ok. 75C, wkładasz kiełbasę i parzysz 20-30 min utrzymując około !!! około powtarzam 75 C.Po sparzeniu odlewasz gorącą wodę, przepłukujesz krótko letnią wodą i niech sobie kiełbaska stygnie w garnku.Jak ostygnie możesz zamrozić, dać do lodówki lub po prostu jak zwykłą kiełbasę ze sklepu zagrzać. Daj znać czy było to aż tak trudne, czy jednak ...... proste. I smacznego życzę !! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Listopada 2013 Mirku,fajnie napisane Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Listopada 2013 choc nie Zoska jestem ale z przepisu skorzystam i sie pochwale Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2013 OJ OJ kto do białej dodaje peklosól???? ona już raczej biała nie będzie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Listopada 2013 przecież napisał Zapekluj mięso osobno dodając odpowiednią ilość peklosoli. (pekluj 2-3 dni) czyli może dać jak lubi , choć wskazana by była wg mojego zdania zwykła sól .No i zaleta drugiego rozwiązania , składniki peklowane solą nadają się od razu do nabijania i spożycia Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Listopada 2013 Tu się zgadzam powinna być na samej soli, jednak mi taka mniej smakuje.Poproszę o zmianę nazwy tematu na Kiełbasa parzona, peklowana dla .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Listopada 2013 Żeby się nie stresować rozmiarami sitek można mięso z łopatki i boczku zmielić na jednym sitku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Listopada 2013 apropo's mrożenia białej kiełbasyja osobiście - i nie tylko ja , ale i inne osoby z forum - mrożę surową natomiast sitko do kleju jest jak najbardziej wskazane 2 lub 3 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Listopada 2013 Miro podał swój pomysł prostego przepisu dla Zosi a siedmiu wspaniałych prześciga się jakby go zmienić i skomplikować żeby to na pewno nie był przepis Mira dla Zosi Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Listopada 2013 Czesc Miro , dzieki ze istniejesz , bo taka Zoska ja ja z toba da sobie rade, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-314336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Listopada 2013 Jak tylko uda mi się zdobyć odpowiednie sitka (mam tylko 2) natychmiast spróbuję zrobić tę parzoną Miro-wstawiaj jak najwięcej takich prostych, czytelnych przepisów.Mam ochotę zrobić rodzinie niespodziankę,chciałabym aby stół świąteczny w tym roku był zastawiony samymi domowymi wyrobami.Jestem 100% Zośką i Twoja pomoc będzie nieoceniona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-317104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Listopada 2013 Jak tylko uda mi się zdobyć odpowiednie sitka (mam tylko 2) na jednym też możesz poczytaj Żeby się nie stresować rozmiarami sitek można mięso z łopatki i boczku zmielić na jednym sitku . natomiast sitko do kleju jest jak najbardziej wskazane 2 lub 3 do tej kiełbaski nie koniecznie,łopatka ma w sobie dużo kleju, wskazane by było, ale wiesz jak jest "mus to wielki pan " tak myślę Mam ochotę zrobić rodzinie niespodziankę,chciałabym aby stół świąteczny w tym roku był zastawiony samymi domowymi wyrobami. Dasz radę, a plan ambitny przyj do przodu tylko napisz proszę jak Ci poszło Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-317110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Listopada 2013 na jednym też możesz poczytaj 'Jan30', dnia 09 List 2013 - 12:27, napisał: Żeby się nie stresować rozmiarami sitek można mięso z łopatki i boczku zmielić na jednym sitku . Na upartego można by wszystko zmielić na jednym sitku, ale oczko jak dla mnie minimum 10 mm. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-317153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Listopada 2013 Moje sitka to niestety tylko 2 i 5 w poniedziałek zaraz zamówię to może jeszcze w odpowiednim czasie przyjdą.baca 48-dziękuję, oczywiście,że się pochwalę Z tym czytaniem to nie jest wcale tak łatwo,trzeba najpierw nauczyć się nawigacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-317349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Listopada 2013 A kto "bogatemu w sitka inaczej", zabroni część mięsa pokroić w drobną kostkę nożem? Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-317351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Listopada 2013 Na upartego można by wszystko zmielić na jednym sitku, ale oczko jak dla mnie minimum 10 mm. To jest przyzwoity rozmiar sitka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-317353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.