Skocz do zawartości

Kiełbasa parzona - Miro.


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Zamieszczam tu przepis dla osób które nie mają zielonego pojęcia o tym co chcą zrobić, a mimo tego mają ochotę spróbować.

Nazwałem go dla początkującej Zosi, ale początkujący Adaś też da radę.

Po pierwsze nie stresuj się bo nie budujesz rakiety.  :D 

Kup w sklepie łopatkę załóżmy 1 kg.
Do tego dokup z 1kg boczku świeżego bez skóry.

I teraz z łopatki wykrój jak tylko potrafisz mięso bez tłuszczu i ścięgien.
To co wykroisz czyli samo czyste mięso pokrój w grubsze kawałki i daj do jednego pojemnika.

Do drugiego daj pokrojony w kawałki boczek (takie żeby przełknęła to maszynka do mielenia) i "tłuste" z wykrawania łopatki.

Zapekluj mięso osobno dodając odpowiednią ilość peklosoli. (pekluj 2-3 dni)
Tu masz kalkulator jakby co:

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html

Po zapeklowaniu będzie znowu jazda.

Mięso czyste z łopatki zmiel na grubszym sitku np 13- 16 mm.
Mięso z boczku i tłuste z łopatki na czymś drobniejszym np. na sitku 10mm.

Połącz zmielone mięsa i dodaj ok 10% wody, ale tylko około, super miara nie jest tu potrzebna.  :cool:

 

Teraz pora doprawić Twój farsz na kiełbasę.

Doprawisz albo z receptury, albo wg własnego uznania, (podobnie jak przy mięsie na mielone).

Ja doprawiłbym pieprzem, czosnkiem świeżym, majerankiem lub natką pietruszki.

Jak doprawisz, to teraz masz jazdę..... mieszamy, mieszamy i mieszamy, aż mięso będzie jak ciasto kleiste i będzie przylegało do ręki.

Jak przeskoczysz mieszanie nadziewasz w jelita.

Najlepsze są cienkie jelita wieprzowe o kalibrze 26/28 lub 28/30.

Na kg farszu potrzebujesz ok. 1,5 m jelit.

Nadziewasz ..... maszynką z lejkiem lub nadziewarką.

Będą jak zwykle schody, ale co tam ...dasz radę !

Jak już nadziejesz w te cholerne jelita pozostaje Ci sparzyć kiełbasę.

Tak więc nagrzewasz wodę w garnku do ok. 75C, wkładasz kiełbasę i parzysz 20-30 min utrzymując około !!! około powtarzam 75 C.
Po sparzeniu odlewasz gorącą wodę, przepłukujesz krótko letnią wodą i niech sobie kiełbaska stygnie w garnku.
Jak ostygnie możesz zamrozić, dać do lodówki lub po prostu jak zwykłą kiełbasę ze sklepu zagrzać.

 

Daj znać czy było to aż tak trudne, czy jednak ...... proste. :D 

I smacznego życzę !!
 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/
Udostępnij na innych stronach

choc nie Zoska jestem ale z przepisu  skorzystam i sie pochwale :tongue:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311682
Udostępnij na innych stronach

przecież napisał 

 

Zapekluj mięso osobno dodając odpowiednią ilość peklosoli. (pekluj 2-3 dni)
czyli może dać jak lubi , choć wskazana by była wg mojego zdania  zwykła sól .No i zaleta drugiego rozwiązania , składniki peklowane solą nadają się od razu do nabijania i spożycia 

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311771
Udostępnij na innych stronach

Tu się zgadzam powinna być na samej soli, jednak mi taka mniej smakuje.

Poproszę o zmianę nazwy tematu na Kiełbasa parzona, peklowana dla ....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311774
Udostępnij na innych stronach

apropo's mrożenia białej kiełbasy

ja osobiście - i nie tylko ja , ale i inne osoby z forum - mrożę surową

 

natomiast sitko do kleju jest jak najbardziej wskazane 2 lub 3

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311806
Udostępnij na innych stronach

Miro podał swój pomysł prostego przepisu dla Zosi a siedmiu wspaniałych prześciga się jakby go zmienić i skomplikować żeby to na pewno nie był przepis Mira dla Zosi

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-311874
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jak tylko uda mi się zdobyć  odpowiednie sitka (mam tylko 2) natychmiast spróbuję zrobić  tę parzoną 

Miro-wstawiaj jak najwięcej takich prostych, czytelnych przepisów.Mam ochotę zrobić rodzinie niespodziankę,chciałabym aby stół świąteczny w tym roku był zastawiony samymi domowymi wyrobami.Jestem 100% Zośką i Twoja pomoc będzie nieoceniona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-317104
Udostępnij na innych stronach

Jak tylko uda mi się zdobyć  odpowiednie sitka (mam tylko 2)

 

na jednym też możesz :D poczytaj

 

Żeby się nie stresować rozmiarami sitek można mięso z łopatki i boczku zmielić na  jednym sitku .

 

 

natomiast sitko do kleju jest jak najbardziej wskazane 2 lub 3

 

do tej kiełbaski nie koniecznie,łopatka ma w sobie dużo kleju, wskazane by było, ale wiesz jak jest "mus to wielki pan " :D tak myślę 

 

Mam ochotę zrobić rodzinie niespodziankę,chciałabym aby stół świąteczny w tym roku był zastawiony samymi domowymi wyrobami.

 

Dasz radę, a plan  ambitny przyj do przodu :clap:  tylko napisz proszę jak Ci poszło :D Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-317110
Udostępnij na innych stronach

na jednym też możesz :D poczytaj

 

'Jan30', dnia 09 List 2013 - 12:27, napisał: Żeby się nie stresować rozmiarami sitek można mięso z łopatki i boczku zmielić na jednym sitku .

 

 

Na upartego można by wszystko zmielić na jednym sitku, ale oczko jak dla mnie minimum 10 mm.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-317153
Udostępnij na innych stronach

Moje sitka to niestety tylko 2 i 5 w poniedziałek zaraz zamówię to może jeszcze w odpowiednim czasie przyjdą.

baca 48-dziękuję, oczywiście,że się pochwalę :)

Z tym czytaniem to nie jest wcale tak łatwo,trzeba najpierw nauczyć się nawigacji :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8778-kie%C5%82basa-parzona-miro/#findComment-317349
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.