anerka Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Listopada 2013 Wiosną posadzony topinambur wydał smaczne owoce. Kilka dni temu było puree z rybą a wczoraj topinambur gotowany w całości oraz kotleciki/placuszki/ z fileta z piersi kurczaka oraz buraczki. Pycha . Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Listopada 2013 Moje sery Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-312689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Listopada 2013 anerka .. topinambura nigdy nie jadłam ale na te sery to bym się chętnie skusiła pokaż je kiedyś jak wyglądają w przekroju Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-312691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Listopada 2013 Aniu, na pierwszym zdjęciu są przekrojone.No, może niezbyt wyrażnie widać ale następnym razem pokażę więcej. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-312694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Dzisiaj znów topinambur, gotowany w osolonej wodzie, rozgnieciony jak puree z odrobiną kardamonu i kurkumy .Po zapoznaniu się z opiniami na innym forum wiem, że niektórym nie odpowiada smak. Ja uważam, że należy "potraktować" go wg własnych upodobań. Nam smakuje a przede wszystkim ma wiele walorów prozdrowotnych. Do tego gotowane jajka i sos chrzanowy z dodatkiem kurkumy. Edytowane 13 Listopada 2013 przez anerka Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-312927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2013 Nabieram coraz więcej wprawy w pieczeniu chleba bez foremek, jest cudownie wypieczony i pyszny. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-313832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2013 Anerka pieknie wypieczony . Jaki to na zakwasie ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-313876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2013 Nabieram coraz więcej wprawy w pieczeniu chleba bez foremek, jest cudownie wypieczony i pyszny. Piękny chlebek. Jakiej grubości jest ta płyta kamienna i z jakiego kamienia? Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-313969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2013 ANNAM, chleb jest na zakwasie z mąki żytniej. Do tego chleba użyłam też mąkę razową, żytnią oraz pszenną typ 650. Halogen, płyta granitowa o grubośco 3cm. Pozdrawiam Was ciepło. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-313991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Listopada 2013 ANNAM, chleb jest na zakwasie z mąki żytniej. Do tego chleba użyłam też mąkę razową, żytnią oraz pszenną typ 650. Halogen, płyta granitowa o grubośco 3cm. Pozdrawiam Was ciepło.Witam, można zobaczyć gdzieś cały przepis? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-314133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) paweljack, przegapiłam temat, przepraszam.Otóż robię teraz tak: ok. 100ml zakwasu żytniego, 500 ml wody z łyżką stołową soli, 1 kg mąki /tutaj różnie, mieszam mąki/.Po wyrobieniu zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1,50godziny, następnie jeszcze raz krótko wyrabiam aby odgazować, nacinam ostrym nożem aby uniknąć przypadkowych pęknięć. Gdy wyrośnie, tutaj już dłużej czekam, ok. 4 godzin, wkładam na godzinę do piekarnika z umieszczoną tam płytą granitową rozgrzanego do 180*C. Spryskuję piekarnik kilka razy nie omijając chleba.Po wyjęciu, jeszcze raz spryskuję chleb wodą, wtedy skórka nie jest zbyt twarda,lecz piozostaje chrupiąca, chlebek jest błyszczący. Pozdrawiam. Acha, dodaję ziarna /pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni ,sezam itp./wg uznania.Dodano: 23 listopad 2013 - 19:31Sery z ostatniej produkcji. Edytowane 23 Listopada 2013 przez anerka Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-315478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2013 Witaj, nic się nie stało. Dziękuję. Ładne serki, coś z nimi dalej będzie się działo? Oprócz jedzenia oczywiście. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-315679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2013 Serki zostały posolone i dojrzewają. Ricotta spożyta z owocami, na słodko.Dzisiaj przygotowałam następne, leżą w solance ale te już będą wędzone a'la oscypek. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-315699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Listopada 2013 Też mam zamiar zmierzyć się z serkami, tylko z mlekiem największy problem pewnie. Muszę jakieś miejsce ze świeżym mlekiem namierzyć. Mam sklep z surowym kozim mlekiem, które uwielbiam, więc i serek można zrobić, natomiast reszta domowników woli krowie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-315913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.