Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiosną posadzony topinambur wydał smaczne owoce. Kilka dni temu było puree z rybą a wczoraj topinambur gotowany w całości oraz kotleciki/placuszki/ z fileta z piersi kurczaka oraz buraczki. Pycha .

post-41715-0-06144900-1384276039_thumb.jpg

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/
Udostępnij na innych stronach

anerka .. topinambura nigdy nie jadłam :facepalm: ale na te sery to bym się chętnie skusiła :tongue: pokaż je kiedyś jak wyglądają w przekroju

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-312691
Udostępnij na innych stronach

Aniu, na pierwszym zdjęciu są przekrojone.No, może niezbyt wyrażnie widać ale następnym razem pokażę więcej. :)

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-312694
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj znów topinambur, gotowany w osolonej wodzie, rozgnieciony jak puree z odrobiną kardamonu i kurkumy .

Po zapoznaniu się z opiniami na innym forum wiem, że niektórym nie odpowiada smak. Ja uważam, że należy "potraktować" go wg własnych upodobań. Nam smakuje a przede wszystkim ma wiele walorów prozdrowotnych. Do tego gotowane jajka i sos chrzanowy z dodatkiem kurkumy.

post-41715-0-12204900-1384374638_thumb.jpg

Edytowane przez anerka
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-312927
Udostępnij na innych stronach

Nabieram coraz więcej wprawy w pieczeniu chleba bez foremek, jest cudownie wypieczony i pyszny.

 

Piękny chlebek. 

Jakiej grubości jest ta płyta kamienna i z jakiego kamienia? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-313969
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, chleb jest na zakwasie  z mąki żytniej. Do tego chleba użyłam też mąkę razową, żytnią oraz pszenną typ 650.

 

 

Halogen, płyta granitowa o grubośco 3cm.

 

Pozdrawiam Was ciepło.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-313991
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, chleb jest na zakwasie  z mąki żytniej. Do tego chleba użyłam też mąkę razową, żytnią oraz pszenną typ 650.

 

 

Halogen, płyta granitowa o grubośco 3cm.

 

Pozdrawiam Was ciepło.

Witam, można zobaczyć gdzieś cały przepis?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-314133
Udostępnij na innych stronach

paweljack, przegapiłam temat, przepraszam.

Otóż robię teraz tak: ok. 100ml zakwasu żytniego, 500 ml wody z łyżką stołową soli, 1 kg mąki /tutaj różnie, mieszam mąki/.

Po wyrobieniu zostawiam do wyrośnięcia na ok. 1,50godziny,  następnie jeszcze raz krótko wyrabiam aby odgazować, nacinam ostrym nożem aby uniknąć przypadkowych pęknięć. Gdy wyrośnie, tutaj już dłużej czekam, ok. 4 godzin, wkładam na godzinę do piekarnika z umieszczoną tam płytą granitową rozgrzanego do 180*C.  Spryskuję piekarnik kilka razy nie omijając chleba.

Po wyjęciu, jeszcze raz spryskuję chleb wodą, wtedy skórka nie jest zbyt twarda,lecz piozostaje chrupiąca, chlebek jest błyszczący. :tongue:

Pozdrawiam.

 

Acha, dodaję ziarna /pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni ,sezam itp./wg uznania.



Dodano: 23 listopad 2013 - 19:31

Sery  z ostatniej produkcji.

 

 

post-41715-0-47564400-1385231480_thumb.jpg

post-41715-0-62272300-1385231542_thumb.jpg

post-41715-0-04020700-1385231593_thumb.jpg

post-41715-0-73799500-1385231606_thumb.jpg

Edytowane przez anerka
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-315478
Udostępnij na innych stronach

Witaj, nic się nie stało. Dziękuję. Ładne serki, coś z nimi dalej będzie się działo? Oprócz jedzenia oczywiście.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-315679
Udostępnij na innych stronach

Serki zostały posolone i dojrzewają. Ricotta spożyta z owocami, na słodko.

Dzisiaj przygotowałam następne, leżą w solance ale te już będą wędzone a'la oscypek.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-315699
Udostępnij na innych stronach

Też mam zamiar zmierzyć się z serkami, tylko z mlekiem największy problem pewnie. Muszę jakieś miejsce ze świeżym mlekiem namierzyć. Mam sklep z surowym kozim mlekiem, które uwielbiam, więc i serek można zrobić, natomiast reszta domowników woli krowie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8811-w-kuchni-anerki/#findComment-315913
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.