Skocz do zawartości

Kupujemy mięso od rolnika - jak nie dać się oszukać?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem od miejscowego rolnika ćwiartki byczka lub jałówki. Zaproponował mi cenę 25zł/kg za tył i 20zł/kg za przód. Powiedział, że będzie to ważyć około 40 kg. Cena całkiem wysoka, trochę zaporowa. Ale przekonuję mnie to, że zwierzęta u niego biegają luzem większość roku. Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu :)

 

Jako, że nie miałem wcześniej doświadczenia w takich transakcjach, chciałbym zapytać czy ta cena jest rozsądna? Czy waga tej ćwiartki może jakoś wskazać na wiek zwierzęcia i o czym to świadczy?

 

I jak wygląda proces dojrzewania takiego mięsa po uboju? Czy da radę to zrobić w warunkach domowych? Raczej będę miał problem z załatwieniem chłodni o temperaturze 3 stopni na 2 tygodnie..

 

Pozdrawiam

Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale przekonuję mnie to, że zwierzęta u niego biegają luzem większość roku. Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu

 

Połowa pogłowia bydłą  jest w ten sposób chowana,  a ceny kosmos. Byczek ma więcej mięsa, ale jak poznasz? Zapłacisz  25 zł za kilo, to można już wołowinę bez kości  taniej kupić, w takiej ćwiartce kości jest trochę. :cool:

 

Ćwiartka 40 kilo, to bydlę za życia mogło ważyć niecałe 300 kg.  

 

 

 

I jak wygląda proces dojrzewania takiego mięsa po uboju? Czy da radę to zrobić w warunkach domowych?

 

Bez odpowiednich chłodni o dojrzewaniu można zapomnieć. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

 

 

Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu

 

Chyba już takiego mięsa jak 30 lat temu to nie znajdziesz.

 

Pozdrawiam ;)

Carpe diem - raz kozie death

 

 

Połowa pogłowia bydłą jest w ten sposób chowana, a ceny kosmos.
Wołowina, którą można kupić w sklepie mięsnych, też jest w ten sposób chowana? Gdzie można tak tanio kupić wołowinę bez kości?

 

Czy dojrzewanie tyczy się każdego rodzaju mięsa? Baraniny, koziny, wieprzowiny też?

 

Przepraszam za być może głupie pytania, ale jestem w temacie naprawdę początkujący :blush:

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Wołowina, którą można kupić w sklepie mięsnych, też jest w ten sposób chowana? Gdzie można tak tanio kupić wołowinę bez kości?

Jako typowy mieszczuch bez dostępu do ubojni zaopatruje sie w Makro lub Selgrosie.

Dzisiaj kupiłem około 1 kg ładnej wołowiny za około 40 zł ? nie jestem pewien tej ceny.  

pozdrawiam

Michał

mario-cena  za ćwiartki jest przystępna.Mieszkam w rolniczym regionie i ceny   w ubojni w której czasami kupuję mięso są bardzo podobne.Sprawdź tylko czy mięso jest z legalnego uboju i od zdrowej sztuki bo z tego co wiem to rolnicy rzadko dostają zgodę na ubój. Każde bydło jest u nas kolczykowane i rejestrowane i wcale nie jest łatwo dokonać uboju na własny użytek.

 

 

mario-cena za ćwiartki jest przystępna.Mieszkam w rolniczym regionie i ceny w ubojni w której czasami kupuję mięso są bardzo podobne.Sprawdź tylko czy mięso jest z legalnego uboju i od zdrowej sztuki bo z tego co wiem to rolnicy rzadko dostają zgodę na ubój. Każde bydło jest u nas kolczykowane i rejestrowane i wcale nie jest łatwo dokonać uboju na własny użytek.

 

Wiem jak jest u nas , a jak u Ciebie z kupnem , przy zakupie w sklepie dostajesz kawałek udźca z kolczykiem sztuki ubitej?

 

Wołowina jest w miarę opisana u nas  ,ale można to wszystko obejść... piszę to bo tak jest , klipsy z nr. kolczyka , nadruk na etykiecie , ale to wszystko dla sprzedawcy , a nie dla kupującego  tzw podkładki....

spec202-nie rozumiem  :no: dlaczego w sklepie mam oczekiwać sztuki mięsa z kolczykiem,przecież wiadomo,że w sprzedaży detalicznej towar powinien być z wiadomego pochodzenia i każda sztuka jest dokładnie ewidencjonowana.Niejednokrotnie już się przekonaliśmy,że wiadomo do jakich jednostek usługowych trafiały konkretne sztuki.Służby weterynaryjne mają dokładne rozeznanie rynku.

o proszę was nie róbcie z rolników totalnych oszustów i naciagaczy bo to wszystko co się dzieje na rynku to robią pośrednicy i same ubojnie. Owszem rolnik chce oszczędzić aby zarobić i nieraz cos tam zamiesza ale ni słyszałem o aferach mięsnych u gospodarzy :) cena np. żywca wieprzowego 5.5 zł x 120 kg =  660zł zakup małego prosiaka to było 190zł  niech je śrutę srednio mimimum 2,5 kg dziennie x 30 dni razy 7 miesięcy to jest ponad pół tony zboża czyli jakieś 350 zł zostaje 120 zł zysku na 1 sztuce, jak ją sam ubije i sprzeda na ćwiartki  będzie miał jakieś 150 zł więcej  czyli jak dla niego warto coś tam zamieszac co nie znaczy że oszukuje. a kolczyki , no cóż odrębny temat :) 

właśnie byłem w sklepie firmowym okolicznej ubojni i wołowina z łopatki w I kl. po 21zł /kg mostek wołowy 14 zl /kg , ligawa 25,50 zł .kg 

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

DUCHU-jakoś nigdzie nie widzę aby była jakakolwiek wzmianka o nieuczciwości rolnika.Chyba nastąpiła jakaś nadinterpretacja  z Twojej strony  :yes: 

Generalnie ubój wołowy do 6 miesiąca życia jest tylko legalny po zgłoszeniu do WIS

Inaczej można mieć problemy prawne.

Resumując ubój wołowy tylko w rzeźniach

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.