mario199 Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Listopada 2013 Witam,Zastanawiam się nad kupnem od miejscowego rolnika ćwiartki byczka lub jałówki. Zaproponował mi cenę 25zł/kg za tył i 20zł/kg za przód. Powiedział, że będzie to ważyć około 40 kg. Cena całkiem wysoka, trochę zaporowa. Ale przekonuję mnie to, że zwierzęta u niego biegają luzem większość roku. Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu Jako, że nie miałem wcześniej doświadczenia w takich transakcjach, chciałbym zapytać czy ta cena jest rozsądna? Czy waga tej ćwiartki może jakoś wskazać na wiek zwierzęcia i o czym to świadczy? I jak wygląda proces dojrzewania takiego mięsa po uboju? Czy da radę to zrobić w warunkach domowych? Raczej będę miał problem z załatwieniem chłodni o temperaturze 3 stopni na 2 tygodnie.. PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Listopada 2013 Ale przekonuję mnie to, że zwierzęta u niego biegają luzem większość roku. Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu Połowa pogłowia bydłą jest w ten sposób chowana, a ceny kosmos. Byczek ma więcej mięsa, ale jak poznasz? Zapłacisz 25 zł za kilo, to można już wołowinę bez kości taniej kupić, w takiej ćwiartce kości jest trochę. Ćwiartka 40 kilo, to bydlę za życia mogło ważyć niecałe 300 kg. I jak wygląda proces dojrzewania takiego mięsa po uboju? Czy da radę to zrobić w warunkach domowych? Bez odpowiednich chłodni o dojrzewaniu można zapomnieć. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-313386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Listopada 2013 Na pewno nie leczy ani nie karmi ich żadnymi sztucznymi pokarmami. Mięso ekologiczne jak u rolnika 30 lat temu Chyba już takiego mięsa jak 30 lat temu to nie znajdziesz. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-313395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario199 Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Listopada 2013 Połowa pogłowia bydłą jest w ten sposób chowana, a ceny kosmos. Wołowina, którą można kupić w sklepie mięsnych, też jest w ten sposób chowana? Gdzie można tak tanio kupić wołowinę bez kości? Czy dojrzewanie tyczy się każdego rodzaju mięsa? Baraniny, koziny, wieprzowiny też? Przepraszam za być może głupie pytania, ale jestem w temacie naprawdę początkujący Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-313397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Wołowina, którą można kupić w sklepie mięsnych, też jest w ten sposób chowana? Gdzie można tak tanio kupić wołowinę bez kości? Jako typowy mieszczuch bez dostępu do ubojni zaopatruje sie w Makro lub Selgrosie.Dzisiaj kupiłem około 1 kg ładnej wołowiny za około 40 zł ? nie jestem pewien tej ceny. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-321213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2013 mario-cena za ćwiartki jest przystępna.Mieszkam w rolniczym regionie i ceny w ubojni w której czasami kupuję mięso są bardzo podobne.Sprawdź tylko czy mięso jest z legalnego uboju i od zdrowej sztuki bo z tego co wiem to rolnicy rzadko dostają zgodę na ubój. Każde bydło jest u nas kolczykowane i rejestrowane i wcale nie jest łatwo dokonać uboju na własny użytek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-321218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2013 mario-cena za ćwiartki jest przystępna.Mieszkam w rolniczym regionie i ceny w ubojni w której czasami kupuję mięso są bardzo podobne.Sprawdź tylko czy mięso jest z legalnego uboju i od zdrowej sztuki bo z tego co wiem to rolnicy rzadko dostają zgodę na ubój. Każde bydło jest u nas kolczykowane i rejestrowane i wcale nie jest łatwo dokonać uboju na własny użytek. Wiem jak jest u nas , a jak u Ciebie z kupnem , przy zakupie w sklepie dostajesz kawałek udźca z kolczykiem sztuki ubitej? Wołowina jest w miarę opisana u nas ,ale można to wszystko obejść... piszę to bo tak jest , klipsy z nr. kolczyka , nadruk na etykiecie , ale to wszystko dla sprzedawcy , a nie dla kupującego tzw podkładki.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-321340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2013 spec202-nie rozumiem dlaczego w sklepie mam oczekiwać sztuki mięsa z kolczykiem,przecież wiadomo,że w sprzedaży detalicznej towar powinien być z wiadomego pochodzenia i każda sztuka jest dokładnie ewidencjonowana.Niejednokrotnie już się przekonaliśmy,że wiadomo do jakich jednostek usługowych trafiały konkretne sztuki.Służby weterynaryjne mają dokładne rozeznanie rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-321345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2013 o proszę was nie róbcie z rolników totalnych oszustów i naciagaczy bo to wszystko co się dzieje na rynku to robią pośrednicy i same ubojnie. Owszem rolnik chce oszczędzić aby zarobić i nieraz cos tam zamiesza ale ni słyszałem o aferach mięsnych u gospodarzy cena np. żywca wieprzowego 5.5 zł x 120 kg = 660zł zakup małego prosiaka to było 190zł niech je śrutę srednio mimimum 2,5 kg dziennie x 30 dni razy 7 miesięcy to jest ponad pół tony zboża czyli jakieś 350 zł zostaje 120 zł zysku na 1 sztuce, jak ją sam ubije i sprzeda na ćwiartki będzie miał jakieś 150 zł więcej czyli jak dla niego warto coś tam zamieszac co nie znaczy że oszukuje. a kolczyki , no cóż odrębny temat właśnie byłem w sklepie firmowym okolicznej ubojni i wołowina z łopatki w I kl. po 21zł /kg mostek wołowy 14 zl /kg , ligawa 25,50 zł .kg Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-321407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2013 DUCHU-jakoś nigdzie nie widzę aby była jakakolwiek wzmianka o nieuczciwości rolnika.Chyba nastąpiła jakaś nadinterpretacja z Twojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-321498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Roma sam tytuł Kupujemy mięso od rolnika - jak nie dać się oszukać Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-321517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Generalnie ubój wołowy do 6 miesiąca życia jest tylko legalny po zgłoszeniu do WISInaczej można mieć problemy prawne.Resumując ubój wołowy tylko w rzeźniach Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-321527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2013 DUCHU-jeśli chodzi o tytuł t,masz rację,nie pomyślałam myślałam,że odniosłeś się do mojego wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8836-kupujemy-mi%C4%99so-od-rolnika-jak-nie-da%C4%87-si%C4%99-oszuka%C4%87/#findComment-321562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.