starykot Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2013 Od czasu mojego pierwszego wędzenia (a właściwie pieczenia i osmalania) minęło trochę czasu i kilka kolejnych cykli produkcyjnych przeszło przez moją wędzarnię. W ten weekend zrobiłem już po raz drugi kabanosy wg przepisu @Halusi@ z pominięciem kminku którego nie lubię, oraz kiełbasę podwawelską z przepisu Dziadka. Jako że lubię gorczycę to dodałem jej do kiełbasy. http://4.bp.blogspot.com/--KWcGMcB8AA/UonVpdEKP7I/AAAAAAAABsU/gpnnZQR7QJU/s320/20131116_005358.jpg http://1.bp.blogspot.com/-JPrC7AY2JYM/UonV6YhFs2I/AAAAAAAABss/ojr96Ldq8PI/s320/20131117_131945.jpg Dodatkowo w piątek zapakowałem z skarpetę, związałem i powiesiłem w garażu do drugiej fazy suszenia polędwicę suszoną a'la parmeńską. http://3.bp.blogspot.com/-8B9jRj55uu8/UonVcIOoFII/AAAAAAAABr8/r2LOaFQh5io/s320/20131115_194454.jpg Z kiełbasy i kabanosów jestem bardzo zadowolony. smakuje nawet moim wybrednym dzieciom . Polędwicy nie mogę się doczekać bo bardzo lubię suszone i dojrzewające wędliny. Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Listopada 2013 Wyroby wyglądają bardzo ładnie... widać że nauczyłeś się wędzić bez osmalania.. co do kminku który pominąłeś w kabanosach to już rzecz gustu i smaku. Ale musi być smaczna skoro smakuję domownikom..Bardzo ładnie osznurowana polędwica... na degustację sam wiesz że musisz jeszcze poczekać Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-314223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2013 Kminek kminkiem, ale musze powiedzieć że te kabanoski pyszne są. Mój sąsiad spróbował i tydzień później już sam wędził takie Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-314366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Starykot, zmiel kminek, nie bedziesz miał tego smaku w czasie jedzenia, a sama przyprawa bardzo podnosi smak kabanosa. Warto zrobic na nalej ilosc , aby sie przekonac. Ja sama nie jestem fanem kminu wiec dlatego dodaje go w formie zmielonej. Edytowane 19 Listopada 2013 przez chudziak Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-314520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2013 OK. Spróbujemy przy następnej produkcji:) Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-314616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2013 @Halisia @ mozesz podac przepis na te kabanosy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-314660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Listopada 2013 @Halisia @ mozesz podac przepis na te kabanosy nie Halisia tylko Halusia a przepis jest na forum !! poszukaj "kabanosy wieprzowe" i potwierdzam że są wyborne, mój synek też wcina że aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-314667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Listopada 2013 Eli tu tez sa na stronie glownej http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1710-kabanosy-wieprzowe-halusi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-314721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Listopada 2013 Dziś zapekluje 10kg mięsa na kiełbasę, ale tym czasem w garażu dosychała suszona polędwica w drugiej fazie http://1.bp.blogspot.com/-5DFQenFrjTM/Uo3LKkgj_PI/AAAAAAAABtM/DmJ6lT_TMBU/s320/20131120_195959.jpg Jak widać sznurki się na niej zluzowały tak ładnie podeschła. Na końcach jest już wręcz twarda, więc wczoraj wieczorem przewiesiłem ją do lodówki. Podzielę się z wami jednym spostrzeżeniem. Tego samego dnia ja i mój sąsiad nastawiliśmy taka polędwicę ja swoją włożyłem do brytfanki i wsadziłem do lodówki bez przykrycia. On swoją do naczynia żaroodpornego i przykrył. po tygodniu moja była już na tyle sucha i zwarta że przy pakowaniu w skarpetę i sznurowaniu nie oddała ani kropli wody. Jego sznurowałem mu dzień później... była miękka i przy sznurowaniu wyciskałem z niej wodę. Moim zdaniem przez ten tydzień ona nie straciła prawie nic wody .. jedynie się zapeklowała. Wniosek? - lepiej w pierwszej fazie nie przykrywać Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-314883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Listopada 2013 @Halisia @ mozesz podac przepis na te kabanosynie Halisia tylko Halusia a przepis jest na forum !! poszukaj "kabanosy wieprzowe" i potwierdzam że są wyborne, mój synek też wcina że aż miło .@Halusia@ bardzo przepraszam za zle napisanie twojego imienia,,to tylko pospiech, pozdrawiam. :blush: Eli tu tez sa na stronie glownej http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1710-kabanosy-wieprzowe-halusiDzieki, juz mam wydrukowany ten przepis, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-314906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Listopada 2013 W weekend popełniłem 11 kg kiełbasy podwawelskiej.... mniam. http://2.bp.blogspot.com/-D2sB7Mjs-CQ/UpMaDbcvohI/AAAAAAAABtc/1xc3Z_leqAw/s320/20131123_215316.jpg Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-315931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Listopada 2013 Dla utrzymania wątku wrzucę i tutaj efekty końcowe mojej polędwizy suszonej a'la parmeńskiej http://4.bp.blogspot.com/-htdioPBz6dY/UpXGT4eRIjI/AAAAAAAABuI/_wcSnj66q1Q/s320/20131126_210450.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-LUt_u9mGShM/UpXGUDwGQlI/AAAAAAAABuU/Kdct7YLY81I/s320/20131126_211037.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-e285fnDoVO4/UpXGVZcPnYI/AAAAAAAABuY/P-WxNpy1pjc/s320/20131126_211739.jpg Wczoraj rozpakowana ze skarpety po wiszeniu 6+6+6.... taka szatańska polędwica Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-316653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam Starykocie czy mógłbym Cię prosić o opis produkcji polędwizy suszonej a'la parmeńskiej. Z góry dziękuję i dużo zdrówka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-316756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam Starykocie czy mógłbym Cię prosić o opis produkcji polędwizy suszonej a'la parmeńskiej. Z góry dziękuję i dużo zdrówka życzęPopieram , poproszę również Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-316760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Listopada 2013 Ja nie starykot, ale prosze caly temat do przeczytania https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-poledwica-suszona-ala-wedliny-parmenskie/ Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-316764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Listopada 2013 Ja nie starykot, Pewnie "młoda kotka" Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-316780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Ja nie starykot, ale prosze caly temat do przeczytania https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-poledwica-suszona-ala-wedliny-parmenskie/ To jest wątek na forum. Przepis jest na głównej, tutaj: http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Wczoraj nastawiłem nową http://4.bp.blogspot.com/-NoSnk_HEZbA/UpcqyzD_MKI/AAAAAAAABuw/uGK9JWm4yTA/s320/20131127_205326.jpg porwałem się też na roladę lazdijajską. na razie się pekluje. http://2.bp.blogspot.com/-WPN4E21zcNs/Upcqy26fvKI/AAAAAAAABu4/wxarJ-1ByIU/s320/20131127_220001.jpg Edytowane 28 Listopada 2013 przez starykot Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-316901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Grudnia 2013 No i rolada gotowa. http://3.bp.blogspot.com/-AxRQHN_LZEQ/Upxo_VJUkRI/AAAAAAAABwI/mqC_jDe93Vk/s320/20131201_101933.jpg Jak myślicie, czy sąsiedzi zauważyli że wędzę?? http://3.bp.blogspot.com/-GW9qa7AFXBA/Upxo7qGVV3I/AAAAAAAABvw/-GS4UeKysaA/s320/20131130_092015.jpg Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-317861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Grudnia 2013 poczuc napewno poczuli ...jak nic nie powiedzieli to poznasz pewnie ze jutro beda myli okna ..( zaslinili zapewne szyby jak wygladali) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-317863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Jak by się ktoś pytał to w kominku się lekko przytkało i dym poszedł Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-317875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Ja w swojej okolicy zauważyłem ten dymek, a o zapachu wędzenia nie wspomnę :clap: ładna ta goloneczka Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-317893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Ja w swojej okolicy zauważyłem ten dymek No tak, dzisiaj wiało w Twoją stronę Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-317897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Stycznia 2014 W ostatnim tygodniu rozpocząłem przygotowania do zrobienia suchej krakowskiej. Pozyskałem przepis z serwisu Wędzarniczej Braci i przygotowałem i zapeklowałem surowiec. W sobotę zabrałem się za wpędzanie go do osłonek. http://1.bp.blogspot.com/-F7j-Uyu7DB4/Us1kX1jOaOI/AAAAAAAABy0/Qj9V4OnrtVM/s1600/20140103_200954.jpgOprócz krakowskiej robiłem tez trochę kiełbasy, tylko że sypnąłem więcej czosnku, papryki słodkiej i ostrej oraz trochę majeranku. Wyszła tak dobra, że żałowałem że zrobiłem tak mało. Standardowo żeby nie marnować dymu do wędzarni poszły też boczki i baleron. http://4.bp.blogspot.com/-oP9jbL2jonc/Us1kYMp1JrI/AAAAAAAABzE/tahorrdfCew/s1600/20140104_213622.jpgPo 3 godzinach wędzenia krakowska poszła do parzenia, a po sparzeniu wróciła do wędzarni gdzie wędziła się jeszcze 6 godzin. Na zdjęciu powyżej widać ją zaraz po wystudzeniu i zawieszeniu w garażu do szuszenia a na zdjęciu poniżej we wtorek, 4 dni później widać już że podeschła trochę. http://4.bp.blogspot.com/-OLJtSI38OHs/Us1kYXQ3tsI/AAAAAAAABy8/89eXJi-fqIA/s1600/20140106_154040.jpgMam nadzieję że wytrzymam te 2 tygodnie. Według przepisu po tym czasie powinna zostać uwędzona po raz trzeci Istnieje spora szansa że tak się stanie bo i tak chyba za 1,5 tygodnia będę robił kiełbasę, to i krakowską mogę wrzucić na dowędzanie http://2.bp.blogspot.com/-Me-2cy3qpk0/Us1kYmXrEeI/AAAAAAAABzI/sq-sedH-71g/s1600/20140106_154133.jpg Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-325533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Z jakiego przepisu dokładnie korzystałeś ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-325539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Według przepisu po tym czasie powinna zostać uwędzona po raz trzeci Jedną możesz już z powodzeniem spróbować. Ładnie wygląda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/#findComment-325540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.