pis67 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Marca 2014 A kto osadza w lodówce ? .. Np. ja. Mam dom i kupę miejsca, ale nie wyobrażam sobie osadzania wędlin poza lodówką ? Teraz kiedy na dworze lekko na plusie zawsze noc na świeżym powietrzu. Osadzone w lodówce chętnię się dowiem kto jeszcze tak robi oprócz Ciebie Jak wyżej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Marca 2014 No na świeżym powietrzu mi się nie zdarzyło ( za duże ryzyko) a w piwnicy nawet w lecie mam poniżej 10st ... ale przyjąłem do wiadomości PiS-u tylko przy Twoim "przerobie" jakoś nie wyobrażam sobie gabarytowo tej "lodówki" ... PS Chyba że piszesz o dedykowanej witrynie chłodniczej Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Marca 2014 PSGdzie osadzam napisałem wcześniej i nie bardzo mi się chce powtarzać Rzeczywiście przegapiłem, ale nie wiem dlaczego Cię dziwią pomieszczenia chłodnicze? To w nich się osadza wg literatury a dopuszcza się też osadzanie w pomieszczeniach nie chłodzonych, oczywiście krócej. Z resztą Majster się wyżej wypowiedział, to chyba coś znaczy? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Marca 2014 Zrobię foty - będzie jasne jak to prosto zrobić i bez ubocznych skutków dla jelit naturalnych we wszystkich rodzajach lodówek czy witryn. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Marca 2014 Panowie....czytam i stwierdzam że próbujecie obalić jeden jakże ważny proces obróbki wędzenia # osadzanie # na przechowywanie w lodówce,o dojrzewaniu nie piszę bo to inny temat.Warto zapoznac się i poczytać o osadzaniu co ma na celu?,jaki ma być czas?,gdziemożna osadzać?i najważniejsze jaki będzie miało to wpływ na gotowy wyrób wędliny.Powielanie,powtarzanie napisanych przez innych użytkowników poczynań skutkować będzie wyrobami innymi od zamierzonych pomimo,iż wykonywane są ściśle wg receptury!pozdrawiamp.s.jakoś nie mogę sobie wyobrazić wyrobów homogenizowanych osadzanych w lodówce,czy chłodni na drugi dzień....jest tosprzeczne z technologią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Marca 2014 w kwestii jelit; kupuję na rynku, skręcone w pęczek, rozwijam, moczę w zimnej wodzie kilka godzin, zmieniam kilka razy wodę, przelewam i jest ok...w kwestii osadzania; im zimniej tym dłużej np. przez noc, dobę, a im cieplej tym krócej, kilka godzin, a każde osadzanie w przewiewnym pomieszczeniu...w kwestii twardej skórki; brak osuszania? za duża temperatura na początku wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Kolego to opisz proces "dojrzewania" swoich wędlin tak od A do Z bez użycia lodówki chętnie poczytam ... Nie rozmawiamy tutaj o wędlinach, a stricte o kiełbasach i to tych właśnie nie wyobrażam sobie zostawiać w lodówce do dojrzewania. Szynki i inne tego typu rzeczy to oddzielny temat. A moje miejsce do dojrzewania kiełbas to w 90% właśnie piwnica o 14-16 stopniach i z pewnością dużo większej przewiewności niż panuje owa w lodówkach. Zdarza się też, że niektóre kiełbasy dojrzewają w kuchni przy oknie - temp. 18-22 stopnie i również przewiewność. Edytowane 16 Marca 2014 przez Pulek Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-341021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) No i już teraz mogę stwierdzić że albo to przypadek albo ten cukier faktycznie pomaga.Użyłem wodę o temp 40 stopni i do litra wody wsypalem mocno na oko pol szklanki cukru.Skórka schodzi super i z kiełbasy wedzonoparzonej i wedzonopieczonej szkoda tylko że jak prawie zawsze za któtko wyrabiałem. dodam jeszcze że uzywam zawsze jelit od jednego dostawcy i robie taka sama recepture i tylko ten jeden raz jelita odchodza ladnie. wg mnie metoda skuteczna polecam. Edytowane 16 Marca 2014 przez arek Raszyn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-341121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Marca 2014 Skórka schodzi super i z kiełbasy wedzonoparzonej i wedzonopieczonej szkoda tylko że jak prawie zawsze za któtko wyrabiałem.Jeśli nie zapomnisz to następnym razem dłużej wyrabiaj. Jak długo kiełbasa była osadzana? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-341237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Marca 2014 Skórka schodzi super i z kiełbasy wedzonoparzonej i wedzonopieczonej szkoda tylko że jak prawie zawsze za któtko wyrabiałem.Jeśli nie zapomnisz to następnym razem dłużej wyrabiaj. Jak długo kiełbasa była osadzana? Ja wiem zawsze za krótko wyrabiam sily mnie opuszczaja po jakims czasie.Kupilem w Usa mieszarke na 25 kg i czekam na nia wtedy bedzie dobrze. A osadzanie okolo godziny moze godzina trzydziesci w domu i okolo godziny w wedzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-341328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.