Skocz do zawartości

Twarde jelita po uwędzeniu kiełbasy


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A kto osadza w lodówce ? ..

 

Np. ja. :cool:

 

 

 

Mam dom i kupę miejsca, ale nie wyobrażam sobie osadzania wędlin poza lodówką ?

 

Teraz kiedy na dworze lekko na plusie zawsze noc na świeżym  powietrzu. :cool:

 

 

 

 

Osadzone w lodówce ;) chętnię się dowiem kto jeszcze tak robi oprócz Ciebie ;)

 

Jak wyżej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340874
Udostępnij na innych stronach

No na świeżym powietrzu mi się nie zdarzyło ( za duże ryzyko) a w piwnicy nawet w lecie mam poniżej 10st ... ale przyjąłem do wiadomości PiS-u ;) tylko przy Twoim "przerobie" jakoś nie wyobrażam sobie gabarytowo tej "lodówki" ;) ...

 

PS

Chyba że piszesz o dedykowanej witrynie chłodniczej ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340880
Udostępnij na innych stronach

PS

Gdzie osadzam napisałem wcześniej i nie bardzo mi się chce powtarzać ;)

Rzeczywiście przegapiłem, ale nie wiem dlaczego Cię dziwią pomieszczenia chłodnicze? To w nich się osadza wg literatury a dopuszcza się też osadzanie w pomieszczeniach nie chłodzonych, oczywiście krócej. Z resztą Majster się wyżej wypowiedział, to chyba coś znaczy?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340882
Udostępnij na innych stronach

Zrobię foty - będzie jasne jak to prosto zrobić i bez ubocznych skutków dla jelit naturalnych we wszystkich rodzajach lodówek czy witryn. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340883
Udostępnij na innych stronach

Panowie....czytam i stwierdzam że próbujecie obalić jeden jakże ważny proces obróbki wędzenia # osadzanie # na przechowywanie w lodówce,o dojrzewaniu nie piszę bo to inny temat.Warto zapoznac się i poczytać o osadzaniu co ma na celu?,jaki ma być czas?,gdzie

można osadzać?i najważniejsze jaki będzie miało to wpływ na gotowy wyrób wędliny.

Powielanie,powtarzanie napisanych przez innych użytkowników poczynań skutkować będzie wyrobami innymi od zamierzonych pomimo,iż wykonywane są ściśle wg receptury!

pozdrawiam

p.s.jakoś nie mogę sobie wyobrazić wyrobów homogenizowanych osadzanych w lodówce,czy chłodni na drugi dzień....jest to

sprzeczne z technologią

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340889
Udostępnij na innych stronach

w kwestii jelit; kupuję na rynku, skręcone w pęczek, rozwijam, moczę w zimnej wodzie kilka godzin, zmieniam kilka razy wodę, przelewam i jest ok

...

w kwestii osadzania; im zimniej tym dłużej np. przez noc, dobę, a im cieplej tym krócej, kilka godzin, a każde osadzanie w przewiewnym pomieszczeniu

...

w kwestii twardej skórki; brak osuszania? za duża temperatura na początku wędzenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-340954
Udostępnij na innych stronach

 

Kolego to opisz proces "dojrzewania" swoich wędlin tak od A do Z bez użycia lodówki ;) chętnie poczytam ...

 

Nie rozmawiamy tutaj o wędlinach, a stricte o kiełbasach i to tych właśnie nie wyobrażam sobie zostawiać w lodówce do dojrzewania. Szynki i inne tego typu rzeczy to oddzielny temat. A moje miejsce do dojrzewania kiełbas to w 90% właśnie piwnica o 14-16 stopniach i z pewnością dużo większej przewiewności niż panuje owa w lodówkach. Zdarza się też, że niektóre kiełbasy dojrzewają w kuchni przy oknie - temp. 18-22 stopnie i również przewiewność.

Edytowane przez Pulek
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-341021
Udostępnij na innych stronach

No i już teraz mogę stwierdzić że albo to przypadek albo ten cukier faktycznie pomaga.

Użyłem wodę o temp 40 stopni i do litra wody wsypalem mocno na oko pol szklanki cukru.

Skórka schodzi super i z kiełbasy wedzonoparzonej i wedzonopieczonej szkoda tylko że jak prawie zawsze za któtko wyrabiałem.

 

dodam jeszcze że uzywam zawsze jelit od jednego dostawcy  i robie taka sama recepture  i tylko ten jeden raz  jelita odchodza ladnie.

 

wg mnie  metoda skuteczna polecam.

Edytowane przez arek Raszyn
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-341121
Udostępnij na innych stronach

Skórka schodzi super i z kiełbasy wedzonoparzonej i wedzonopieczonej szkoda tylko że jak prawie zawsze za któtko wyrabiałem.

Jeśli nie zapomnisz to następnym razem dłużej wyrabiaj. Jak długo kiełbasa była osadzana?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-341237
Udostępnij na innych stronach

 

Skórka schodzi super i z kiełbasy wedzonoparzonej i wedzonopieczonej szkoda tylko że jak prawie zawsze za któtko wyrabiałem.

Jeśli nie zapomnisz to następnym razem dłużej wyrabiaj. Jak długo kiełbasa była osadzana?

 

 

 

Ja wiem zawsze za krótko wyrabiam sily mnie opuszczaja po jakims czasie.

Kupilem w Usa mieszarke na 25 kg i czekam na  nia wtedy bedzie dobrze.

 

A osadzanie okolo godziny moze godzina trzydziesci  w domu i okolo godziny  w wedzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-341328
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.