Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zamiar zrobić kuchnię w piwnicy. Wszystko mam już przemyślane, głowię się jedynie nad problemem dotyczącym ścieków ze zlewozmywaków. Zlewozmywaki będą zamontowane 100 cm poniżej wyjścia z domu kanalizacji. Z tego względu będę musiał zamontować jakąś pompę pchającą wodę do poziomu kanalizacji. Czy ktoś miał z czymś takim już do czynienia? Może ktoś poleci jakieś dobre, techniczne rozwiązanie problemu, może jakąś pompę lub urządzenie które problem rozwiąże...nie będę ukrywał, że chcę zrobić to jak najmniejszym nakładem finansowym ;)

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8881-urz%C4%85dzenie-przepompowuj%C4%85ce-wod%C4%99-do-poziomu-kanalizacji/

Pulek szukając rozdrabniacza trafiłem na :

http://allegro.pl/pompa-wc-rozdrabniacz-mlynek-i3713976410.html

Cena bardzo okazyjna, normalnie 500 zł

Jakiś czujnik jest zepsuty, ale może dopytaj o szczegóły.

Pompa pompuje do 8m wysokości.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

ja kupiłem po prostu  w Castoramie ok 1,5 tys i funkjonuje od 8 lat raz tylko był kłopot bo pestka z wiśni była za twarda dla rozdrabniacza i zablokowała pompę więc tzeba uważac na odpady stałe trafiające do kanalizacji

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Dzięki Miro! Tego zepsutego nie kupię, bo wolę mieć od razu wszystko sprawne. Jednak naprowadziłeś mnie na takowe urządzenia, których nie potrafiłem sam znaleźć:) Jako że WC podłączać pod to nie będę, wybrałem na chwilę obecną coś takiego http://allegro.pl/pompa-wc-rozdrabniacz-mlynek-imp-niemcy-wieliczka-i3681785242.html  Do zlewu dwukomorowego i wysokości 100 cm podnoszenia i długości rury 3 metrów pewnie w zupełności wystarczy :)  

A wiesz do czego ja chciałem go użyć ..... oczywiście nówkę ? :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Pewnie głównie jako rozdrabniacz a nie pompę...hmmmmm kuter do parówek?? :P

Zgadłeś.

Teraz bardzo mi się przydasz o ile będzie można zobaczyć jak zbudowane są noże tnące. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Myślisz, że warto się w ogóle głębiej pochylać nad takim pomysłem? Ten rozdrabniacz działa dobrze chyba tylko wówczas, gdy prócz różności do rozdrobnienia podawane są prócz tego duże ilości wody. A do tego, noże pewnie nie nadają się do kontaktu z żywnością...jak i pewnie cała reszta. Choć zawsze możesz spróbować ;)  Ponadto wydaje mi się, że nie rozdrabnia to chyba bardziej niż Alfa z najmniejszym sitkiem..choć tu mogę się mylić. Ja prawdopodobnie zdecyduję się na zakup tego urządzenia, jednak pewnie nie prędzej niż za 2-3 tygodnie ;)

Tego właśnie nie wiem, a nie mam możliwości zobaczenia jak to jest zbudowane.

Chciałem wykorzystać same noże i napęd.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Jako budowlaniec wypowiem się że jest to świetne urządzenie go zamontowania kibelka w miejscu gdzie nie możma poprowadzić rury 110mm

Można też podłączyć inne urządzenia takie jak pralka zlewozmywak umywalka spokojnie wyprowadzi wodę nawet na 3 netry

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Ten rozdrabniacz działa dobrze chyba tylko wówczas, gdy prócz różności do rozdrobnienia podawane są prócz tego duże ilości wody

Kiedyś udalo nam się zablokować (i uszkodzić) taki rozdrabniacz korkiem od szampana (korkowym). 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

W takim razie trzeba będzie uważać co jest w zlewie i założyć ewentualnie jeszcze jakieś sitko dodatkowe :) Mam nadzieję, że mi się to sprawdzi i będzie w miarę bezawaryjne...chodzi mi głównie o automatykę włączania się pompy.

A ja mam pod zlewem w piwnicy założoną pompkę od pralki automatycznej i u mnie działa ok. 10 lat .Tylko od czasu do czasu ją czyszczę.Pompowanie załączane ręcznie włącznikiem, a zaleta taka, że koszt instalacji prawie zerowy bo pompka z odzysku.

nadzieję, że mi się to sprawdzi i będzie w miarę bezawaryjne...chodzi mi głównie o automatykę włączania się pompy.

ja osobiście w zakresie automatyki jestem całkiem zadowolony włacza sie i wyłacza kiedy należy perfekcyjnie

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

• 3 miesiące temu...

Odgrzeję nieco temat, ale myślę że warto dla kolejnych zastanawiających się nad takowym urządzeniem. Sprawdza mi się ono rewelacyjnie! Noże i pompa są bardzo sprawne. Po spływie z kranu około 1,5 litra wody pompa włącza się na nie więcej niż sekundę i już zbiornik jest pusty. Kupiłem dokładnie ten model http://www.allegromat.pl/aukcja155642 od tego sprzedawcy. Szukając w sklepach dostępne były jedynie całkiem podobne za ponad 1500 zł. Parametrami się nie różniły, a jedynie jakością wykonania i logo firmy ;)  Polecam wszystkim, mającym problem z odpływem ścieków poniżej wyjścia kanalizacji z budynku.