kostek61 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Dałam wiecej wp kl IIB a mniej wp kl III jako że lubimy mniej tłusteTego nie rozumie Basiu,mielonka wygląda ładnie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-329819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Dałam wiecej wp kl IIB a mniej wp kl III jako że lubimy mniej tłuste. Ta wieprzowina IIb to ta tłustsza, a kl.III to ta klejąca, o odnośnie kolorku, to wiesz chyba jak to zrobić ? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-329822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 27 Stycznia 2014 @Halusia@ Haluś, ten otworek z góry nawiercił mi mąż wiertłem fi 5 tak trochę pod kątem i świenie mogę wycelować termometr w sam środek wsadu.Natomiast ten dolny, niczemu nie przeszkadza. Mięso puchnie i wodą nie podchodzi widocznie tak ma być. To praska przemysłowa i można używac piętrowo więc tym się nie przejmuj. Pozdrawiam. @Kostek61 W przepisie pominęłam skórki wieprzowe i większą część tłustego mięska, na korzyść cholesterolu mojego Ślubnego.Dlatego coś tłustszego dałam, ale nie tyle co trzeba było aby nie zrobić wiora zamiast mielonki Pozdrawiam @ pis67 Nie, nie wiem jak podrasować kolorek więc napisz proszę jak to zrobić, byle bez chemii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-329832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Nie, nie wiem jak podrasować kolorek więc napisz proszę jak to zrobić, No jakby to napisać bez chemii oczywiście. A może sama dojdziesz jak. Pytanie pomocnicze, zmieliłaś, wymieszałaś i co dalej? http://emotikona.pl/emotikony/pic/sikanie.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-329836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 27 Stycznia 2014 @Pis67. I nie odstawiłam do lodówki na 3 godziny? Tylko od razu parzyłam? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-329837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 27 Stycznia 2014 I nie odstawiłam do lodówki na 3 godziny? To dobrze. ylko od razu parzyłam? Tu już mniej dobrze, co trzeba było zrobić ? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-329840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Kurczę nie wiem, jak bym wiedziała to bym zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-329843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Piekna mielonka, gratulacje Basiu :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-329858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 28 Stycznia 2014 @Pis67 @Eli55 Dziękuję. Jak zrobię nastepną, bedzie pewnie lepsza. Pierwsze śliwki robaczywki. Za to prawdziwy smak z dzieciństwa.Nie ma co ukrywać, że początki zawsze trudne są, ale jak podjęłam wyzwanie, cel muszę a przynajmniej postaram się osiągnąć Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-329917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Basiu dowiedziałaś co z tym wybarwieniem , śledzę co Pisu pisze ale się chyba nie doczekam a dziś po pracy pierwsze parzenie boczku u mnie w mandolinie . Super , jestem pod wrażeniem Twoich dokonań !!! kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-329947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Basiu dowiedziałaś co z tym wybarwieniem , śledzę co Pisu pisze ale się chyba nie doczekam a dziś po pracy pierwsze parzenie boczku u mnie w mandolinie . Tak Basia wie, na pewno tu coś o tym napisze zrozumiale dla ogółu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-330242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 29 Stycznia 2014 @ Osoby które prosiły o informację i pomoc przy "podrasowaniu" koloru. Jak widac nie tylko ja jestem jeszcze daleko w polu, ale razem z innymi niewiedzącymi, zawsze łatwiej Słuchajcie, robimy np, mielonkę w osłonkach, boczek, szynkę, kiełbasę oraz ogólnie wyroby w praskach, szynkowarach.To jak juz zrobmy do momentu gdzie trzeba parzyć, przenosimy ten wyrób gdzieś w ciepłe miejsce i niech sobie ten wyrób tak postoi około 2 do 3 godzin, szczególnie w okresie zimowym. Wtedy sie wszystko ładnie i ułoży i podrasuje sie ten ładny kolorek, czyli wyrób sie dobrze wybarwi.To wszystko czego wyrób od Nas oczekuje, by dać w zamian, ładny kolorek, krótsze parzenie i ogólnie nasza satysfakcja bedzie większa. Własnie dlatego, że dbałam o niską temperaturę przy wyrobie wędlin i mielonki, straciłam na walorach kolorystycznych i czasie, który był dłuższy podczas parzenia wyrobu. Jeszcze sie zastanawiam czy też mimo bardzo dobrego smaku, nie smakowała by ta mielonka, jeszcze bardziej, gdyby czas parzenia był krótszy. Wszystko wezmę pod uwagę, przy następnych wyrobach Myślę, że napisałam w miarę zrozumiale. Życzę tylko udanych wyrobów Wam Wszystkim. Pozdrawiam serdecznieBasia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-330406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Witam Was, dzisiaj kolejny mój wyrób - PARÓWKI. Miały być wieprzowo drobiowe, ale trochę miałam przejść w sklepie z drobiem więc są wieprzowe. Cały proces produkcji tych parówek od A do Z z którego korzystam jest tutajNatomiast przepis na parówki też Dziadka, ale nie mogę znaleźć tego wątku.Dziadku, możesz być dumny, mi te wskazówki bardzo ułatwiły pracę. Zakupiłam mięso i po klasyfikacji uzyskałam:Wp kl I - z szynkiWp kl IIA - z łopatkiWp kl IIB - tłusty boczek bez skóryWp kl III - ścięgniste z łopatkioraz tłuszcz - podgardle skórowaneNie wiem czy dobrze sklasyfikowałam, ale jak nie tak, to proszę mnie poprawić. Nie ma na fotoskach klasyfikacji mięsa, ponieważ jak wcześniej napisałam, nastąpiła zmiana gatunku parówek.Zdjęcia smaku nie oddadzą, ale zapewniam, że smak jest NIEBIAŃSKI :angel: Dodam jeszcze, że soli dałam 50%, peklosoli 50 % po 15 gr/ kg i jak dla dzieci jest wystarczająco słone.Rozważam jeszcze możliwość zakupu specjalnych rękawic do mieszania farszu, ponieważ częstsza produkcja tych parówek grozi reumatyzmem rąk Pozdrawiam Wszystkich Parówkożerców Edytowane 9 Lutego 2014 przez abratek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-332575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 8 Lutego 2014 BAsiu wspaniale wygladaja te twoej parowki . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-332584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Witaj Basiu!!! Postaram się troszkę po marudzić .Kiełbasa parówkowa ( parówki są cienkie ) ma trochę podcieków tłuszczu, widocznie troszkę przegrzałaś podczas wędzenia lub parzenia. Ja tu się wymądrzam a sam jeszcze ani k.parówkowej ani tym bardziej parówek nie robiłem, na razie zrobiłem farsz, który wyszedł całkiem dobry, a użyłem go do innej potrawy.Reasumując, chciałbym aby moja była chociaż tak ładna jak Twoja . Edytowane 9 Lutego 2014 przez abratek Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-332594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) @ ANNAM Dzieki ANNAM, to jeszcze nie to, nie smakowo, ale wizualnie czyli praca nad wędzeniem szczególnie wymaga lepszej techniki.Podobno na wiosnę mam dostać nową "kibelkową" wędzarnię @PePe Marudź, marudź bo masz czego. Zresztą w pierwszym poście stoi jak byk, że jestem otwarta na krytykę. Dzięki temu mobilizuję się i wyciągam wnioski z popełnionych błędów. Przyznaję, że jeszcze się gubię w klasyfikowaniu ale myślę, że dam radę to ogarnąć też.Podciek w kilku sztukach mam prawie zawsze przez wędzarkę, jest byle jaka dlatego dostanę nową. To kwestia jeszcze łączenia paleniska z wędzarką, ale tę zimę jakoś przeżyję z tym wędzeniem. Zapewniam Cię, że same walory smakowe są super, więc robię na razie to co mogę aby dobrze i smacznie + zdrowo zjeść. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie. Edytowane 9 Lutego 2014 przez abratek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-332622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 9 Lutego 2014 Basiu sliczne paroweczki :clap:, dobrze ze jestem juz po obiedzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-332635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 9 Lutego 2014 Dziękuję Eli. Smaczne są i najważniejsze, że wnukom zasmakowały też Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-332659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Trochę popracowałam w kuchni. Tym razem nie przerabiałam mięsa.Postanowiłam upiec chleb. Taki jak kiedyś piekłam, ponieważ nic z nowości nie znalazłam co by mnie zadowoliło, upiekłam po swojemu.Kiedyś taki chlebek piekłam tylko na samej mące pszennej. Były to czasy, gdzie sprzedawano po jednym chlebie dla jednej osoby. Aby kupić chleb na 3 dni trzeba było w 2 osoby iść do sklepu. To tak na marginesie wspomnień. Na chlebek potrzeba 0,75 gr drożdży1 kefir + woda.0,750 dkg mąki pszennej0, 750 dkg mąki żytniej1 łyżeczka cukru1i pół łyżki soli1 jajko Mąkę żytnią mieszamy razem z pszenną. Dodajemy sól i cukier. Robimy zaczyn z kefiru i drożdży, daję łychę mąki, cukier, czekam aż wyrośnie zaczyn.Nastepnie wlewam do miski z mąką i dodaję wody tyle ile potrzeba. Praktycznie nigdy nie wiem ile tej wody bo różne są mąki to nie ma specjalnej miary ile dolać do ciasta.Wody należy dać tyle, ile wystarczy na zagniecienie czyli wyrobienie dość gęstego ciasta.Wiadomo, że mąka żytnia się klei, więc maczam sobie ręce w oleju i po problemie.Ciasto odstawiam aż wyrośnie. Zagniatam ponownie i do foremek.W foremkach znów podrasta, jak mam już wyrosnięte ciasto, ostrym nożem robię wcięcia, smaruję roztrzepanym jajkiem lub ciepłą wodą i do pieca na około 1 godz. Wszystko zależy od gramatury chleba. Piekę w 200st C.Poniżej fotki chlebka. Jest pyszniutki, tak zapewniają wnuki i ja też Zrobiłam jeszcze trochę deseru wg przepisu od Agus. Robiłam już z różnymi owocami a wczoraj z brzoskwiniami.Jak zwykle został strzęp deseru na jutro. Przepis godny polecenia, szczerze polecam. Sama pychota. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających Edytowane 23 Lutego 2014 przez Basia285 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-336044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 23 Lutego 2014 Same węglowodany, nie mogę na to patrzeć, kilka kilo do zrzucenia do kondycji plażowej, mięso to jest to. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-336070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 23 Lutego 2014 Ale ci powiem paróweczki piękne,też za mną chodzą;)No i słodkości też pysznie wyglądają... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-336081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 24 Lutego 2014 @pis67 He, he, he, jak się nie żre tylko je, to o kondycję nie ma sie co martwić, he, he,Nie samym mięskiem człowiek żyje Wiem, wiem że zjadłbyś choć kawałeczek Pozdrawiam serdecznie. @morfeusz300 Dziękuję zapewniam, że wszystko smaczniusie Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-336104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zrobiłam jeszcze trochę deseru wg przepisu od Agus. Robiłam już z różnymi owocami a wczoraj z brzoskwiniami.Jak zwykle został strzęp deseru na jutro. Przepis godny polecenia, szczerze polecam. Sama pychota. Basiu bardzo się cieszę że ptasie mleczko smakuje domownikom Chlebki bardzo ładne, wypróbuj przepis Przemka i Pokemona na zakwasie, od jakiegoś czasu tylko według tego przepisu robię chleby i zawsze wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-336258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 24 Lutego 2014 Cud,miód i malina co tu dużo mówić Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-336263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 24 Lutego 2014 Basiu bardzo ladny chlebek , nie mowie juz o torcie , a czy do twojego chleba mozna dodac zakwas zamiast drozdzy? :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/6/#findComment-336268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.