Basia285 Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 24 Lutego 2014 @Agus i Anulka Dziękuję Wam kobietki. Agus i Eli55 Prawdę mówiąc nie próbowałam na zakwasie z tego przepisu wiec nie wiem.Robiłam 2 razy zakwas, ale jakoś nie zawsze mam czas i nie wyszedł chlebek, nawet niezjadliwy był, nie urósł ani trochę i do kitu mi wyszło.Dlatego narazie odpuściłam sobie na zakwasie. Jak już sie robi na zakwasie to regularnie czy systematycznie, a ja nie zawsze potrzebuję sporo chleba. Zakwas też chyba nie może długo stać.Ten drożdżowy robię od lat i zawsze wychodzi, do tego swojskie wędlinki i jest ok. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-336313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 24 Lutego 2014 Wypiek chlebka (wizualnie) pełen profesjonalizm Jeśli piekę chleb to też na drożdżach z zakwasem mam problemy.Na widok ptasiego mleczka aż ślinkę łykam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-336322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 25 Lutego 2014 Bardzo ładne chlebki Ci wyszły,a i ciasto niczego sobie Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-336358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 25 Lutego 2014 @Roma i @Mickirl78 Dziękuje Wam za pochwały. Roma fajne przepisy na chlebki wrzucił Maxell to sobie sciągnęłam, pierwszy przepis już mam na oku.Co do zakwasu, nie mam czasu bo trzeba pamietać i robić, ja wieczorem nie mam już woli i ochoty na coklowiek Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-336566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 25 Lutego 2014 Basiu-pomożesz znaleźć te przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-336617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 25 Lutego 2014 Zakwas możesz zrobić metodą 3fazową, a po pierwszym pieczeniu ,troszkę zostawiasz i o od czasu do czasu tylko go "dokarmiasz". Przechowujesz w lodówce . Pozdrawiam. Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-336619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 4 Marca 2014 @Mickirl78 Dziękuję za dobra radę. @Roma Tutaj znajdziesz o chlebku dużo. Masz do wyboru. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7392-chleb-dzia%C5%82-po%C5%9Bwi%C4%99cony-wypiekowi-chleba/ Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-338778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 5 Marca 2014 Basia285, chlebek piękny, ale mój wzrok zatrzymał się na długą chwilę na deserze :clap: (ślinianki na maxa podrażnione) :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-338933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 9 Marca 2014 @gontek. Dziekuję za pochwały.Człowieku zamiast śliniawek, uruchom rączki Masz przecież przepisy na te wszystkie pyszności. No chyba że surowo zakazane dla Ciebie takie jedzonkowe specjały Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-339772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 17 Marca 2014 Witam. Zrobiłam wyroby, już pokazuję żeby się nie nazywało że nic nie robię.Trochę mnie denerwuje fakt, że nie mogę odnależć wątku więc podam tylko, że to jest przepis dla Andyandy od Dziadka.Specjal Kiełbasa Dziadka.Zrobiłam wszystko według receptury oprócz soli.Ja zrobiłam 20% peklosoli i 80% soli, czyli solenie według potrzeb i to jest dozwolone.Kiełbasa cienka i w osłonkach do paróweczek jest ściśle wg przepisu. Te osłonki cienkie zastosowałam, ponieważ jelita mi zabrakło.Batony w osłonkach mają zmienione przyprawy. Zamiast kolendry dałam kminku i słodkiej papryki.Cały proces produkcji ściśle pilnowany. Zaparzyłam jedną kiełbaskę bez wędzenia i konsystencja wyszła super.Na zdjęciach widać wyraźnie, że coś spartoliłam Smak naprawdę bez zarzutów, to najlepsza smakowo kiełbasa jaką dotychczas zrobiłam (tak mi się zawsze wydaje, ale co tam jak nie zepsuję, to za idealnie by było )Nie wiem czy przyczyną mogło być opóźnione o 1 dzień wędzenie czy też za wysoka temp w wędzarce poszła. Jeśli chodzi o parzenie, też wszystko z termometrem pilnowałam.Przy silnym wietrze trudno wędzić, ale nie miałam wyboru.Dodam tylko, że przynajmniej cienka kiełbasa była bardzo ściśle ręczną maszynką nr 8 napełniana. Jednak jak widać na zdjęciu ( starałam sie jak najbardziej przybliżyć) jest za dużo dziurek.Proszę o podpowiedzi dlaczego tak wyszło. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 17 Marca 2014 A dla mnie wszystko smacznie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 17 Marca 2014 Na zdjęciach widać wyraźnie, że coś spartoliłam Niby co Basiu spartoliłaś, bo nie widzę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 17 Marca 2014 @eli55 Dziękuję eli Smaczne to jest w 100%. Dlatego poświeciłam masę czasu na wykrawanie miesa z kości, ale sie opłaciło. Cenowo to raczej nie, ale smakowo to każde inne super mieso, siada przy tych wykrawanych kawałkach schabowych To jest dopiero poezja smaku @miro Wyraźnie widać te dziury, których nie powinno być a są. Dlatego pytam co jest nie tak Wiem, że daleko mi do perfekcji ale chciała bym wiedzieć, co jest przyczyną. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 17 Marca 2014 Wyraźnie widać te dziury, których nie powinno być a są. Eeee tam prawie nie widać, za to widać że się napracowałaś i zrobiłaś smaczny zestaw Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 17 Marca 2014 Wyraźnie widać te dziury, których nie powinno być a są. Basiu.Dziura niby rzecz zbędna (w wędlinie), ale jak cieszy. Ważne jak z dziurą smakuje !? Nie napiszę abyś dziurę "olała", ale takimi dziureczkami nie zawracaj sobie głowy.Są, to są i niech tak będzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 19 Marca 2014 Super wyroby Basiu :clap: Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 19 Marca 2014 @paweljack Dziękuję, zestawik smaczny. Starałam się i warto było Pozdrawiam serdecznie @miro. Dziekuję za wsparcie. Już mi przeszły te DZIURY.Zrobiłam dzisiaj rekonesans po sklepach mięsnych i jestem zdumiana. Moja kiełbasa jest spoko w stosunku do tych podrasowanych w sklepie.Nigdy na to nie zwracałam uwagi ale to co w witrynach lodówkowych zobaczyłam to JAMY a nie dziurki. Zaznałam spokoju ducha Teraz czas na większe wyzwanie, ale o tym niebawem .................... Pozdrawiam serdecznie @Anulka Dziękuję, super smak, daleka droga jeszcze do pokonania. Twoje wyrobiki też są super Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 19 Marca 2014 Dziekuję za wsparcie. Basiu, moja wypowiedź nie polegała na wsparciu.Nie popełniłaś błędu.Sprawa ma się tak, że my jako domowi wytwórcy wędlin nie mamy do dyspozycji takich urządzeń jak profesjonaliści.Nasze masownice to ręce, a nadziewarki próżni nie wytwarzają. Mimo tego dajemy sobie radę, a jakością, smakiem i wyglądem jesteśmy przed nimi ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 19 Marca 2014 Masz rację miro, smaku Naszych wędlin nie znajdziemy już od dawna w sklepie. NAM pozostaje satysfakcja z każdego mniej lub wiecej udanego wyrobu, przynajmniej wiemy co jemy. Dziekuję Tobie za wyjaśnienie. Myślałam że znowu coś spartoliłam technicznie Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 19 Marca 2014 spartoliłaś, są Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam Wszystkich zaglądających w moim temacie.Dzisiaj zaprezentuję moją nową wędzarkę, którą wypróbowałam w sobotę.Wędzonki gotowe i jeszcze kiełbaska bedzie się robiła. Oczywiście będą i fotki kiełbasek.Jest też na fotce nasz Wierny Przyjaciel i Fan moich wyrobów.Nadchodzą kolejne Święta a ja z moją Rodziną, kolejny raz mamy okazję mieć na stole dzięki Wspaniałemu Gronu Ludzi z tego Forum wspaniałe jak dla nas wyroby. Wiem, że jeszcze nie perfekcyjne, ale Nasze własne. Dziękujemy Tym Wszystkim, którzy się przyczynili do tego i nadal pracują nad tym Forum. Dziękuję też losowi, że się tutaj znalazłam. Krótko mówiąc cieszę się, że mogę być z Wami tutaj Wszystkimi.Pozdrawiam serdecznie Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Basia285 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-346568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Brawo Basiu , bardzo ladna wedzarenka i ladne wyroby , do ciebie swieta juz sa :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-346578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Basiu , jaki jest powód ,ze Twój kanał dymowy przegina sie dwa razy , czy nie da sie skrócic nózek w tym " cyganku " moze podnieśc komore wędzarni o 20 cm . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-346582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 @Pacan Wojciech. Komora wędzarni jest specjalnie zawieszona wyżej, tak aby mi było wygodnie Cyganek ma regulator przepływu powietrza i działa też OK. Wpadłam na taki pomysł przeginania dwa razy, który moja Połóweczka zrobiła, ponieważ w ten sposób pewnie gorące powietrze przestanie mi w końcu przypiekać wyroby. Jak myślimy źle to proszę o podpowiedź.Każda opinia jest cenna. @Eli55 Dziękuję Eli, święta tuż, tuż a ja jeszcze w polu jestem Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-346629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Wędzonki gotowe i jeszcze kiełbaska bedzie się robiła. Bardzo apetycznie wyglądają. A wiszący "kibelek", chyba nikt takiego nie ma Świetnie. Radosnych Świąt. Pozdrawiam Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-346737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.