Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Agus i Anulka

 

Dziękuję Wam kobietki.

 

Agus i Eli55

 

Prawdę mówiąc nie próbowałam na zakwasie z tego przepisu wiec nie wiem.

Robiłam 2 razy zakwas, ale jakoś nie zawsze mam czas i nie wyszedł chlebek, nawet niezjadliwy był, nie urósł ani trochę i do kitu mi wyszło.

Dlatego narazie odpuściłam sobie na zakwasie. Jak już sie robi na zakwasie to regularnie czy systematycznie, a ja nie zawsze potrzebuję sporo chleba. Zakwas też chyba nie może długo stać.

Ten drożdżowy robię od lat i zawsze wychodzi, do tego swojskie wędlinki i jest ok.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-336313
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 187
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Roma i @Mickirl78

 

Dziękuje Wam za pochwały.

 

Roma fajne przepisy na chlebki wrzucił Maxell to sobie sciągnęłam, pierwszy przepis już mam na oku.

Co do zakwasu, nie mam czasu bo trzeba pamietać i robić, ja wieczorem nie mam już woli i ochoty na coklowiek ;)

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-336566
Udostępnij na innych stronach

Zakwas możesz zrobić metodą 3fazową, a po pierwszym pieczeniu ,troszkę zostawiasz i o od czasu do czasu tylko go "dokarmiasz". Przechowujesz w lodówce .

Pozdrawiam.

 

 

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-336619
Udostępnij na innych stronach

@Mickirl78

 

Dziękuję za dobra radę.

 

@Roma

 

Tutaj znajdziesz o chlebku dużo. Masz do wyboru.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7392-chleb-dzia%C5%82-po%C5%9Bwi%C4%99cony-wypiekowi-chleba/

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-338778
Udostępnij na innych stronach

@gontek.

 

Dziekuję za pochwały.

Człowieku zamiast śliniawek, uruchom rączki :D  Masz przecież przepisy na te wszystkie pyszności. No chyba że surowo zakazane dla Ciebie takie jedzonkowe specjały :cool:

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-339772
Udostępnij na innych stronach

Witam. Zrobiłam wyroby, już pokazuję żeby się nie nazywało że nic nie robię.

Trochę mnie denerwuje fakt, że nie mogę odnależć wątku więc podam tylko, że to jest przepis dla Andyandy od Dziadka.

Specjal Kiełbasa Dziadka.

Zrobiłam wszystko według receptury oprócz soli.

Ja zrobiłam 20% peklosoli i 80% soli, czyli solenie według potrzeb i to jest dozwolone.

Kiełbasa cienka i w osłonkach do paróweczek jest ściśle wg przepisu. Te osłonki cienkie zastosowałam, ponieważ jelita mi zabrakło.

Batony w osłonkach mają zmienione przyprawy. Zamiast kolendry dałam kminku i słodkiej papryki.

Cały proces produkcji ściśle pilnowany. Zaparzyłam jedną kiełbaskę bez wędzenia i konsystencja wyszła super.

Na zdjęciach widać wyraźnie, że coś spartoliłam :facepalm:

Smak naprawdę bez zarzutów, to najlepsza smakowo kiełbasa jaką dotychczas zrobiłam (tak mi się zawsze wydaje, ale co tam jak nie zepsuję, to za idealnie by było :D )

Nie wiem czy przyczyną mogło być opóźnione o 1 dzień wędzenie czy też za wysoka temp w wędzarce poszła. Jeśli chodzi o parzenie, też wszystko z termometrem pilnowałam.

Przy silnym wietrze trudno wędzić, ale nie miałam wyboru.

Dodam tylko, że przynajmniej cienka kiełbasa była bardzo ściśle ręczną maszynką nr 8 napełniana. Jednak jak widać na zdjęciu ( starałam sie jak najbardziej przybliżyć) jest za dużo dziurek.

Proszę o podpowiedzi dlaczego tak wyszło.

 

Pozdrawiam serdecznie

post-60338-0-01461100-1395079471_thumb.jpg

post-60338-0-19617900-1395079517_thumb.jpg

post-60338-0-41038800-1395079520_thumb.jpg

post-60338-0-72526500-1395079523_thumb.jpg

post-60338-0-87464600-1395079526_thumb.jpg

post-60338-0-09275800-1395079530_thumb.jpg

post-60338-0-27796500-1395079533_thumb.jpg

post-60338-0-49549600-1395079536_thumb.jpg

post-60338-0-73890800-1395079539_thumb.jpg

post-60338-0-89756500-1395079542_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341206
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na zdjęciach widać wyraźnie, że coś spartoliłam

Niby co Basiu spartoliłaś, bo nie widzę ? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341220
Udostępnij na innych stronach

@eli55

 

Dziękuję eli Smaczne to jest w 100%. Dlatego poświeciłam masę czasu na wykrawanie miesa z kości, ale sie opłaciło. Cenowo to raczej nie, ale smakowo to każde inne super mieso, siada przy tych wykrawanych kawałkach schabowych :)  To jest dopiero poezja smaku :clap:

 

@miro

 

Wyraźnie widać te dziury, których nie powinno być a są. Dlatego pytam co jest nie tak :facepalm:

Wiem, że daleko mi do perfekcji ale chciała bym wiedzieć, co jest przyczyną.

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341225
Udostępnij na innych stronach

Wyraźnie widać te dziury, których nie powinno być a są. 

Eeee tam prawie nie widać, za to widać że się napracowałaś i zrobiłaś smaczny zestaw  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341252
Udostępnij na innych stronach

Wyraźnie widać te dziury, których nie powinno być a są.

 

Basiu.

Dziura niby rzecz zbędna (w wędlinie), ale jak cieszy. :D  

Ważne jak z dziurą smakuje !?  :thumbsup:

Nie napiszę abyś dziurę "olała", ale takimi dziureczkami nie zawracaj sobie głowy.

Są, to są i niech tak będzie.  :thumbsup:  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341256
Udostępnij na innych stronach

@paweljack

 

Dziękuję, zestawik smaczny. Starałam się i warto było :)

 

Pozdrawiam serdecznie

 

@miro.

 

Dziekuję za wsparcie. Już mi przeszły te DZIURY.

Zrobiłam dzisiaj rekonesans po sklepach mięsnych i jestem zdumiana. Moja kiełbasa jest spoko w stosunku do tych podrasowanych w sklepie.

Nigdy na to nie zwracałam uwagi ale to co w witrynach lodówkowych zobaczyłam to JAMY a nie dziurki. Zaznałam spokoju ducha :angel:

Teraz czas na większe wyzwanie, ale o tym niebawem :) ....................

 

Pozdrawiam serdecznie

 

@Anulka

 

Dziękuję, super smak, daleka droga jeszcze do pokonania. Twoje wyrobiki też są super :clap:

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341543
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziekuję za wsparcie.

Basiu, moja wypowiedź nie polegała na wsparciu.

Nie popełniłaś błędu.

Sprawa  ma się tak, że my jako domowi wytwórcy wędlin nie mamy do dyspozycji takich urządzeń jak profesjonaliści.

Nasze masownice to ręce, a nadziewarki próżni nie wytwarzają.

 

Mimo tego dajemy sobie radę, a jakością, smakiem i wyglądem jesteśmy przed nimi !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341545
Udostępnij na innych stronach

Masz rację miro, smaku Naszych wędlin nie znajdziemy już od dawna w sklepie. NAM pozostaje satysfakcja z każdego mniej lub wiecej udanego wyrobu, przynajmniej wiemy co jemy. Dziekuję Tobie za wyjaśnienie. Myślałam że znowu coś spartoliłam technicznie :)

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341552
Udostępnij na innych stronach

:no: spartoliłaś, są  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-341553
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam Wszystkich zaglądających w moim temacie.

Dzisiaj zaprezentuję moją nową wędzarkę, którą wypróbowałam  w sobotę.

Wędzonki gotowe i jeszcze kiełbaska bedzie się robiła. Oczywiście będą i fotki  kiełbasek.

Jest też na fotce nasz Wierny Przyjaciel i Fan moich wyrobów.

Nadchodzą kolejne Święta a ja z moją Rodziną, kolejny raz mamy okazję mieć na stole dzięki Wspaniałemu Gronu Ludzi z tego Forum wspaniałe jak dla nas wyroby. Wiem, że jeszcze nie perfekcyjne, ale Nasze własne. Dziękujemy Tym Wszystkim, którzy się przyczynili do tego i nadal pracują nad tym Forum. Dziękuję też losowi, że się tutaj znalazłam. Krótko mówiąc cieszę się, że mogę być z Wami tutaj Wszystkimi.

Pozdrawiam serdecznie

post-60338-0-58298900-1397504677_thumb.jpg

post-60338-0-33767300-1397504691_thumb.jpg

post-60338-0-16194800-1397504705_thumb.jpg

post-60338-0-24374200-1397504719_thumb.jpg

post-60338-0-32047900-1397504738_thumb.jpg

post-60338-0-24499400-1397504752_thumb.jpg

post-60338-0-08705100-1397504756_thumb.jpg

Edytowane przez Basia285
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-346568
Udostępnij na innych stronach

Basiu , jaki jest powód ,ze Twój kanał dymowy przegina sie dwa razy  , czy nie da sie skrócic nózek w tym " cyganku " moze podnieśc komore wędzarni o 20 cm . Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-346582
Udostępnij na innych stronach

@Pacan Wojciech.

 

Komora wędzarni jest specjalnie zawieszona wyżej, tak aby mi było wygodnie :)  Cyganek ma regulator przepływu powietrza i działa też OK. Wpadłam na taki pomysł przeginania dwa razy, który moja Połóweczka zrobiła, ponieważ w ten sposób pewnie gorące powietrze przestanie mi w końcu przypiekać wyroby. Jak myślimy źle to proszę o podpowiedź.Każda opinia jest cenna.

 

 

@Eli55

 

Dziękuję Eli, święta tuż, tuż a ja jeszcze w polu jestem :)

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-346629
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki gotowe i jeszcze kiełbaska bedzie się robiła. 

Bardzo apetycznie wyglądają. A wiszący "kibelek", chyba nikt takiego nie ma  :) Świetnie. Radosnych Świąt. Pozdrawiam

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/7/#findComment-346737
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.