Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam


 


Mam kilka pytań, mianowicie:


 


1. czy po wędzeniu (chodzi mi o szynki i boczek) można przechować wędzonki w postaci zamrożonej i później parzyć czy lepiej jest zamrozić sparzone?


2. parzenie boczku -  czy można parzyć razem z szynką? czy ten sam czas parzenia czy nieco dłużej?


 


Będę wędził dopiero! drugi raz, małe - wręcz śladowe ilości w porównaniu do wyrobów które widziałem na  tej stronie ale od czegoś trzeba zacząć. Wszystko schnie od wczoraj wieczora, wędzenie w temp. 40-60st, 3-4godz, boczek będę chciał na sam koniec potrzymać w nieco wyższej temperaturze ok 30min.


 


dziękuje z góry za odp.


pozdr


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/
Udostępnij na innych stronach

Ad 1zamrozic a potem parzyć .

                                                                                                                                                                                                                            

Ad2można razem,czas przedłużyć do pożądanej miękkości.                                                                                                                                                                            

 

Marcin zadaj sobie trochę trudu i czytaj forum tu jest wszystko opisane,będzie to skutkowało dobrymi wyrobami.Pozdrawiam :thumbsup:

.                                                                                                                                                                                  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-315626
Udostępnij na innych stronach

dzięki za odpowiedź, co do czytania forum to oczywiście jestem po jego studiowaniu ale jako początkujący mam trochę mętlik w głowie:) proszę o wyrozumiałość. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-315632
Udostępnij na innych stronach

co do czytania forum to oczywiście jestem po jego studiowaniu ale jako początkujący mam trochę mętlik w głowie:) proszę o wyrozumiałość.

 

Spokojnie, każdy z nas na początku miał wiele pytań ,wątpliwości oraz mętlik w głowie :cool: . Najważniejsze zacząć coś robić i nie bać się. Trening czyni mistrza :) . Trzymam kciuki ! :thumbsup:

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-315805
Udostępnij na innych stronach

Łatwo powiedzieć robić i się nie bać:) - u mnie to wygląda mniej więcej tak: robię w małych ilościach (ze wskazaniem na naukę) i boje się żeby czegoś nie zepsuć a o to na początku bardzo łatwo. Zapraszam na oględziny moich wędzonek w dziale moje wyroby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-316241
Udostępnij na innych stronach

Możesz parzyć boczek razem z szynką boczek parzymy do miękkości skórki a szynkę do 72 C w środku Tak jak ci radzili czytaj i jeszcze raz czytaj i praktykuj nie bój się nie zepsujesz , bo wszystko co zrobisz i tak będzie lepsze niż w sklepie Proponuję zapisanie się na kurs jakie organizuje ta strona no i oczywiście Akademię Dziadka Głowa do góry i do dzieła 

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-316303
Udostępnij na innych stronach

A jaką radochę będziesz miał jak coś zepsujesz i później dojdziesz dlaczego tak sie stało i na końcu wyjdzie dobrze. Bezcenne :D

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-316360
Udostępnij na innych stronach

Możesz też zrobić jeszcze inaczej. Ja np. połowę boczku czy szyneczki parzyłem, a drugą zostawiałem w lodówce surową. Wiem, że jest to swoista profanacja wyrobów ale za jednym wędzeniem miałem cztery różne smaki. I tak jak pisze Michał - doświadczenie jest bezcenne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-316504
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.