BMarcin Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam Mam kilka pytań, mianowicie: 1. czy po wędzeniu (chodzi mi o szynki i boczek) można przechować wędzonki w postaci zamrożonej i później parzyć czy lepiej jest zamrozić sparzone?2. parzenie boczku - czy można parzyć razem z szynką? czy ten sam czas parzenia czy nieco dłużej? Będę wędził dopiero! drugi raz, małe - wręcz śladowe ilości w porównaniu do wyrobów które widziałem na tej stronie ale od czegoś trzeba zacząć. Wszystko schnie od wczoraj wieczora, wędzenie w temp. 40-60st, 3-4godz, boczek będę chciał na sam koniec potrzymać w nieco wyższej temperaturze ok 30min. dziękuje z góry za odp.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2013 Ad 1zamrozic a potem parzyć . Ad2można razem,czas przedłużyć do pożądanej miękkości. Marcin zadaj sobie trochę trudu i czytaj forum tu jest wszystko opisane,będzie to skutkowało dobrymi wyrobami.Pozdrawiam . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-315626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMarcin Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2013 dzięki za odpowiedź, co do czytania forum to oczywiście jestem po jego studiowaniu ale jako początkujący mam trochę mętlik w głowie:) proszę o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-315632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) co do czytania forum to oczywiście jestem po jego studiowaniu ale jako początkujący mam trochę mętlik w głowie:) proszę o wyrozumiałość. Spokojnie, każdy z nas na początku miał wiele pytań ,wątpliwości oraz mętlik w głowie . Najważniejsze zacząć coś robić i nie bać się. Trening czyni mistrza . Trzymam kciuki ! Edytowane 24 Listopada 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-315805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMarcin Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2013 Łatwo powiedzieć robić i się nie bać - u mnie to wygląda mniej więcej tak: robię w małych ilościach (ze wskazaniem na naukę) i boje się żeby czegoś nie zepsuć a o to na początku bardzo łatwo. Zapraszam na oględziny moich wędzonek w dziale moje wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-316241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2013 Możesz parzyć boczek razem z szynką boczek parzymy do miękkości skórki a szynkę do 72 C w środku Tak jak ci radzili czytaj i jeszcze raz czytaj i praktykuj nie bój się nie zepsujesz , bo wszystko co zrobisz i tak będzie lepsze niż w sklepie Proponuję zapisanie się na kurs jakie organizuje ta strona no i oczywiście Akademię Dziadka Głowa do góry i do dzieła Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-316303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2013 A jaką radochę będziesz miał jak coś zepsujesz i później dojdziesz dlaczego tak sie stało i na końcu wyjdzie dobrze. Bezcenne Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-316360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viktor61 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Listopada 2013 Możesz też zrobić jeszcze inaczej. Ja np. połowę boczku czy szyneczki parzyłem, a drugą zostawiałem w lodówce surową. Wiem, że jest to swoista profanacja wyrobów ale za jednym wędzeniem miałem cztery różne smaki. I tak jak pisze Michał - doświadczenie jest bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8912-parzenie-i-mro%C5%BCenie/#findComment-316504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.