Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witamm,

Dzisiaj wędzę między innymi polędwice. Chcę je po wędzeniu zapakować próżniowo i parzyć w garnku elektrycznym, temperatura 60 st. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak długo parzyć? Zapakowane kawałki będą miały po około 0.5 kg.

Wiem, że ktoś z szanownej Braci parzył już tak wędliny tylko nie mogę znaleźć.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9036-parzenie-pol%C4%99dwicy-zapakowanej-pr%C3%B3%C5%BAniowo/
Udostępnij na innych stronach

ja parze w 80 stopniach godzinę  jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku

 

 

Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo.

Edytowane przez EAnna
Mumin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9036-parzenie-pol%C4%99dwicy-zapakowanej-pr%C3%B3%C5%BAniowo/#findComment-319340
Udostępnij na innych stronach

Ja parzyłem w 60C ok. 3 godz. Peklowałem wg tabeli Dziadka - była za słona przez to, że sól nie przeszła do wody podczas parzenia. Teraz zmniejszę dawkę peklosoli o ok. 30%. Ale poza tym, że słona to była idealna!

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9036-parzenie-pol%C4%99dwicy-zapakowanej-pr%C3%B3%C5%BAniowo/#findComment-319373
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za pdpowiedzi. Ja dałem 170g peklosoli na 2,5 l wody, waga polędwic 5.5 kg, peklowanie przez  12 dni.

Mam nadzieję że będą zjadliwe.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9036-parzenie-pol%C4%99dwicy-zapakowanej-pr%C3%B3%C5%BAniowo/#findComment-319379
Udostępnij na innych stronach

ja parze w 80 stopniach godzinę  jak szynka waży kilogram, nie wiem czy 60 stopni ci wystarczy do sparzenia bo według mnie szynka powinna mieć gdzieś koło 68 stopni w środku

 

 

Mod info: kol. @Marko parzy polędwicę a nie szynkę. W dodatku zapakowaną próżniowo.

a co folia zmniejsza temperature wody poza tym polędwica parzy się szybciej,jak będzie dłużej w wodzie też się nic nie stanie co nie?

Mumin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9036-parzenie-pol%C4%99dwicy-zapakowanej-pr%C3%B3%C5%BAniowo/#findComment-319380
Udostępnij na innych stronach

Dobra, jutro będzie degustacja. zastanawiam się czy tak długo trzeba parzyć, przeciętnie przyjmuje się 60 min. na 1 kg wędzonki.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9036-parzenie-pol%C4%99dwicy-zapakowanej-pr%C3%B3%C5%BAniowo/#findComment-319390
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj odbyła się degustacja polędwicy. Parzona była przez 40 min. w temperaturze 63 st. i pozostawiona w garnku do rana.

post-40280-0-07973100-1386676305_thumb.jpg

Wyszła krucha, soczysta i nie za słona jak dla mnie, ja jestem słonolubny.

Tak wygląda w przekroju.

post-40280-0-91329400-1386676516_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9036-parzenie-pol%C4%99dwicy-zapakowanej-pr%C3%B3%C5%BAniowo/#findComment-319721
Udostępnij na innych stronach

Wygląda super i pewno tak smakuje.

No i to piwko.

Też spróbuję tak parzyć.

                              

                            Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9036-parzenie-pol%C4%99dwicy-zapakowanej-pr%C3%B3%C5%BAniowo/#findComment-320464
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Eli55, ostatni post z tego tematu jest z "13 gru 2013 - 21:27" ;)  :tongue:

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9036-parzenie-pol%C4%99dwicy-zapakowanej-pr%C3%B3%C5%BAniowo/#findComment-384120
Udostępnij na innych stronach

Eli55, dokładnie Ci nie powiem bo dawałem różne przyprawy. Generalnie to czosnek, listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, papryka.

Można dać trochę ziół, wszystko zależy od upodobań.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9036-parzenie-pol%C4%99dwicy-zapakowanej-pr%C3%B3%C5%BAniowo/#findComment-384184
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.