Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

O moim połowicznie udamym wędzeniu (kiełbasa wieprzowo/wołowa "parnikowa") pisałem kilka tematów niżej.

Kiełbaska próbowana po sparzeniu i ostudzeniu w niedzielę była średnia - nie była zła ale szału nie było.

 

Po przeleżeniu dwóch dni w lodówce w papierze pakowym, dziś rano smakowała mi o niebo lepiej!

 

Czy tego typu kiełbasa może "dojrzeć", "przegryźć się", jakkolwiek by to nazwać? Może to tylko moje przydymione zmysły i nastawienie w niedzielę (duzo rzeczy przy produkcji i wędzeniu poszło nie tak) sprawiły, że wtedy smakowała mi gorzej?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem ten sam problem;  świeża kiełbasa krakowska była mdła, dopiero jak poleżała kilka dni nabrała aromatycznego smaku.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-319722
Udostępnij na innych stronach

kiełbaska "przeszła" smakami...

już nie mogę doczekać się soboty (będę wędził kiełbaskę) też posmakuję w końcu przyzwoitej wędliny

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-319726
Udostępnij na innych stronach

@aledym: to normalne, że wyrób staje się bardziej smakowity po jakimś czasie. Moje konserwy słoikowe np otwieram dopiero po kilku miesiącach;) Mrożenie w niczym nie zaszkodzi, wstrzyma tylko to, co dotąd osiągnąłeś. Po rozmrożeniu spróbuj tą kiełbasę suszyć, pamiętając o tym by zaczynać od wyższej wilgotności i małego przepływu powietrza (75-80%), później obniżasz wilgotność. Temperatura suszenia przez pierwsze 4 dni nie większa jak 19-20C. Później przenosisz do lodówki na kolejne 4 dni i tak 2-3 razy aż do zamierzonego efektu (30%) utraty wagi.

Sposób sprawdzony i wielokrotnie stosowany w warunkach domowych. 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-319734
Udostępnij na innych stronach

@aledym: to normalne, że wyrób staje się bardziej smakowity po jakimś czasie. Moje konserwy słoikowe np otwieram dopiero po kilku miesiącach;) Mrożenie w niczym nie zaszkodzi, wstrzyma tylko to, co dotąd osiągnąłeś. Po rozmrożeniu spróbuj tą kiełbasę suszyć, pamiętając o tym by zaczynać od wyższej wilgotności i małego przepływu powietrza (75-80%), później obniżasz wilgotność. Temperatura suszenia przez pierwsze 4 dni nie większa jak 19-20C. Później przenosisz do lodówki na kolejne 4 dni i tak 2-3 razy aż do zamierzonego efektu (30%) utraty wagi.

Sposób sprawdzony i wielokrotnie stosowany w warunkach domowych. 

Smacznego!

 

dzięki, czy możesz napisać jak to podsuszanie w praktyce wyglądało w warunkach domowych? mam do dyspozycji mieszkanie z balkonem w apartamentowcu, jedyne miejsce gdzie jest przepływ powietrza to okolice okien. rozumiem, że warunki o których pisałeś to bardziej jakaś piwniczka z uchylonym oknem lub niezbyt szczelny strych?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-319738
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

a czym sie różni podsuszanie kiełbasy  długo dojrzewającej ?

Są ludzie, którzy nie popełniają blędów. To ci, za których myślą inni.
- Henryk Jagodzinski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-332680
Udostępnij na innych stronach

Czasem i szybkością procesu ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-332881
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.