aledym Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witajcie,O moim połowicznie udamym wędzeniu (kiełbasa wieprzowo/wołowa "parnikowa") pisałem kilka tematów niżej.Kiełbaska próbowana po sparzeniu i ostudzeniu w niedzielę była średnia - nie była zła ale szału nie było. Po przeleżeniu dwóch dni w lodówce w papierze pakowym, dziś rano smakowała mi o niebo lepiej! Czy tego typu kiełbasa może "dojrzeć", "przegryźć się", jakkolwiek by to nazwać? Może to tylko moje przydymione zmysły i nastawienie w niedzielę (duzo rzeczy przy produkcji i wędzeniu poszło nie tak) sprawiły, że wtedy smakowała mi gorzej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Ja miałem ten sam problem; świeża kiełbasa krakowska była mdła, dopiero jak poleżała kilka dni nabrała aromatycznego smaku. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-319722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2013 kiełbaska "przeszła" smakami...już nie mogę doczekać się soboty (będę wędził kiełbaskę) też posmakuję w końcu przyzwoitej wędliny Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-319726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aledym Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2013 wiekszość partii zamroziłem, teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem - może trzeba było ją zostawić na kilka dni a dopiero potem zamrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-319730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2013 @aledym: to normalne, że wyrób staje się bardziej smakowity po jakimś czasie. Moje konserwy słoikowe np otwieram dopiero po kilku miesiącach;) Mrożenie w niczym nie zaszkodzi, wstrzyma tylko to, co dotąd osiągnąłeś. Po rozmrożeniu spróbuj tą kiełbasę suszyć, pamiętając o tym by zaczynać od wyższej wilgotności i małego przepływu powietrza (75-80%), później obniżasz wilgotność. Temperatura suszenia przez pierwsze 4 dni nie większa jak 19-20C. Później przenosisz do lodówki na kolejne 4 dni i tak 2-3 razy aż do zamierzonego efektu (30%) utraty wagi.Sposób sprawdzony i wielokrotnie stosowany w warunkach domowych. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-319734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aledym Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2013 @aledym: to normalne, że wyrób staje się bardziej smakowity po jakimś czasie. Moje konserwy słoikowe np otwieram dopiero po kilku miesiącach;) Mrożenie w niczym nie zaszkodzi, wstrzyma tylko to, co dotąd osiągnąłeś. Po rozmrożeniu spróbuj tą kiełbasę suszyć, pamiętając o tym by zaczynać od wyższej wilgotności i małego przepływu powietrza (75-80%), później obniżasz wilgotność. Temperatura suszenia przez pierwsze 4 dni nie większa jak 19-20C. Później przenosisz do lodówki na kolejne 4 dni i tak 2-3 razy aż do zamierzonego efektu (30%) utraty wagi.Sposób sprawdzony i wielokrotnie stosowany w warunkach domowych. Smacznego! dzięki, czy możesz napisać jak to podsuszanie w praktyce wyglądało w warunkach domowych? mam do dyspozycji mieszkanie z balkonem w apartamentowcu, jedyne miejsce gdzie jest przepływ powietrza to okolice okien. rozumiem, że warunki o których pisałeś to bardziej jakaś piwniczka z uchylonym oknem lub niezbyt szczelny strych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-319738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Zegarek Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam,a czym sie różni podsuszanie kiełbasy długo dojrzewającej ? Cytuj Są ludzie, którzy nie popełniają blędów. To ci, za których myślą inni.- Henryk Jagodzinski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-332680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Lutego 2014 Czasem i szybkością procesu Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-332881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Lutego 2014 Oraz pH wyrobu (poziomem jonów wodoru) . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9052-dojrzewanie-kie%C5%82basy/#findComment-332884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.