Skocz do zawartości

Peklowanie w bardzow wysokim ciśnieniu


Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie coś na temat lub czy macie doświadczenie (tabela zasolenia - czasu) w temacie peklowania w wysokim ciśnieniu rzędu 5 - 6 MPa, czyli mięso wkładamy do syfonu, zalewamy solanką i traktujemy jak niegdyś wodę sodową z naboju CO2. Rozumiem że ciśnienie w przyśpieszony sposób wtłacza solankę w strukturę mięsa. Natomiast nurtują mnie takie pytania:

-co się dzieje w mięsie po zmniejszeniu ciśnienia do atmosferycznego

-czy atmosfera CO2 może wywołać rozwój zupełnie innych bakterii

-czy istnieją (względnie) ogólnie dostępne zbiorniki na tego typu procesy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/
Udostępnij na innych stronach

Oglądałam w Top Chef właśnie jak tak marynują mięso, fajne to, tak na szybko coś przyrządzić. 

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320316
Udostępnij na innych stronach

Nie sugerujcie się tymi programami. Poza tym, marynowanie, to nie peklowanie. Z tego co wiem, robiono takie próby, ale nie metoda ta nie zdała egzaminu. Na razie ciśnieniowo utrzymuje się tylko atmosferę gazów obojętnych w opakowaniach ze specjalnej folii.

Peklowanie ciśnieniowe zaś, stosuje się podczas nastrzyku mięsa aparatami wieloigłowymi, lub zwykłą strzykawka lekarską. ;) 

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320403
Udostępnij na innych stronach

Witam ,podepne się z pytaniem.Ile wody i peklosoli na 28kg. mięska? tabela peklowania jest tylko do 25kg :mellow:

"Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320421
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobiła dla komfortu 14litrów  i  1,2 kg peklosoli. Jednorazowy nastrzyk . Peklowanie ok 10dni.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320430
Udostępnij na innych stronach

 

 

Woda ok ale sół 95 dkg chyba pomyłka

 

Jeżeli wiesz lepiej to po co pytasz 

 

 

 

Ja bym zrobiła dla komfortu 14litrów  i  1,2 kg peklosoli. Jednorazowy nastrzyk . Peklowanie ok 10dni.

 

Z  nastrzykiem   może być za słone. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320431
Udostępnij na innych stronach

pytam bo wg tabeli to mało tej soli

Jeżeli robisz wg.tabeli weż wartości z 25 kg i z 3kg zsumuj i tyle :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320434
Udostępnij na innych stronach

Jan30, myślę ,że jednorazowy nastrzyk w środku peklowanego kawałka mięsa zapewni równomierne zapeklowanie  a stężenie solanki ,które zaproponowałam jest właściwie takie jak Twoje.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320438
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiecie coś na temat lub czy macie doświadczenie (tabela zasolenia - czasu) w temacie peklowania w wysokim ciśnieniu rzędu 5 - 6 MPa, czyli mięso wkładamy do syfonu, zalewamy solanką i traktujemy jak niegdyś wodę sodową z naboju CO2. Rozumiem że ciśnienie w przyśpieszony sposób wtłacza solankę w strukturę mięsa.
Nie wiem. Raczej metoda nie przyniosła efektów, gdyż powszechnie stosuje się metodę podciśnieniową, która przyniosła wymierne efekty przemysłu mięsnego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320453
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem. Raczej metoda nie przyniosła efektów, gdyż powszechnie stosuje się metodę podciśnieniową, która przyniosła wymierne efekty przemysłu mięsnego.

 

rozwiń tą myśl (jeśli możesz)...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320488
Udostępnij na innych stronach

@dżemik

Peklowanie przy pomocy obniżonego ciśnienia wiąże się ze zwiększeniem wydajności gotowego wyrobu. Zastosowanie dodatków funkcjonalnych do wyrobów mięsnych w połączeniu z podciśnieniem daje zwiększenie wydajności.

Dodatkowo dochodzą względy bezpieczeństwa pracy: zbiornik ciśnieniowy kontra zbiornik w 90 % próznią.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320659
Udostępnij na innych stronach

Bagno ,

Czy peklowanie w obnizonym cisnieniu , powoduje , ze skraca sie czas peklowania i nie trzeba robic nastrzyku ? , czy wtedy nalezy przewidziec  ilosci wody takie jak w tabeli peklowania ( o,4 litra / 1 kg miesa ), czy moze ilosc marynaty niema znaczenia . Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-320889
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy peklowanie w obnizonym cisnieniu , powoduje , ze skraca sie czas peklowania i nie trzeba robic nastrzyku ?
  Metoda peklowania  w próżni jest połączona z tzw. uplastycznianiem mięsa(masowaniem). Czas peklowania skraca się ale należy wykonać nastrzyk solanki o ściśle określonym stężeniu i wielkości nastrzyku. Czas peklowania z masowaniem jest uzależniony od jakości wyrobu, który zamierzamy wykonać. Po uplastycznieniu mięsa nie stosujemy dodatkowego peklowania mokrego, wielkości soli (peklosoli) i wody zostały dodane przy nastrzykiwaniu mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-321068
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

Czy peklowanie w obnizonym cisnieniu , powoduje , ze skraca sie czas peklowania i nie trzeba robic nastrzyku ?
  Metoda peklowania  w próżni jest połączona z tzw. uplastycznianiem mięsa(masowaniem). Czas peklowania skraca się ale należy wykonać nastrzyk solanki o ściśle określonym stężeniu i wielkości nastrzyku. Czas peklowania z masowaniem jest uzależniony od jakości wyrobu, który zamierzamy wykonać. Po uplastycznieniu mięsa nie stosujemy dodatkowego peklowania mokrego, wielkości soli (peklosoli) i wody zostały dodane przy nastrzykiwaniu mięsa.

 

Stosuje się peklowanie bez nastrzykiwania z zastosowaniem masownicy.

Spotkałem się z zakładami które tak robią asortymenty tz. na szaro i podobnie fajnie to wychodzi.

Ja jeszcze tego nie próbowałem ;)

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-333119
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
Stary temat ale warto wspomnieć, że 5MPa to 50 atmosfer. Bardzo dużo jak na spréżony gaz. Syfon tego nie wytrzyma i proszę tego przypadkiem nie próbować.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9067-peklowanie-w-bardzow-wysokim-ci%C5%9Bnieniu/#findComment-513077
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.