zeus7729 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam.Jestem w trakcie budowy grilowedzarni.Mam takie pytanie dot paleniska.Wjaki sposób są przklejane, montowane cegły szamotowe od środka?Np: użyćmieszanki szamotu w proszku i zwyklegocementu czy zeby dobrze trzymałonp cementu białego?pozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witaj na WB, zanim zaczniesz budowe poczytaj sobie , projekt budowy wedzarni opracowany przez Andyandy , to unikniesz kosztownych i pracochlonnych przerobek, ( ja juz cos o tym wiem ),pozdrawiam izycze wesolych swiat, Eli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-321648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Grudnia 2013 w zasadzie się nie używa szamotu w palenisku. eli55 dobrze gada, poczytaj trochę zanim coś zrobisz, unikniesz później pytań typu: jak podnieść temp w komorze, skraplająca się woda itp. szamot ma tą zaletę że kumuluje ciepło, co w przypadku budowy wędzarni jest zbędne. przy budowie mojej też miałem zamiar użyć, wystarczyła zaprawa cementowa, pierwsze wędzenie bomba, wcale nie musiałem się wyginać za bardzo nad utrzymaniem właściwej temperatury, gdzie stresa co niektórzy mają przy dziewiczym wędzeniu. też miałem na początku ale po 15 minutach pełen relaks. nawet siedziałem w domu a nie przy wędzarni. poradniki są bardzo przydatne, warto sobie wiedzę przyswoić, czy ją wykorzystasz zależy od ciebie.pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-321650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpan Opublikowano 19 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Mam grillowędzarnię kompaktową ( kanał dymowy to raptem z 20 - 25 cm ). Zewnętrzna konstrukcja z cegły, palenisko wymurowane z szamotki na zaprawie szamotowej. Podobnie kanał dymowy - płytka szamotowa. Zwykła cegła i zwykła zaprawa też będzie działać, ale spękania są nieuniknione. Taka charakterystyka materiału, fizyki nie przeskoczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-321702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeus7729 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Grudnia 2013 witam. dzieki za info. poczytam sobie.Mam zamiar komore wedzarnicza wyłożyć deskami i ocieplic wełną mineralną. Kanał dymowy ok 1 metra.Całość bedzie miała ok 2,5-2,8 metra.pozdrawiam WB Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-321897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Nie używajcie szamotu do budowy paleniska.Nigdy!!! Ja to zrobiłem i żałuję.Andy bardzo obrazowo to wyjaśnia.Szamot kumuluje ciepło w sobie zamiast ogrzewać komorę wędzarni.Na wiosnę usuwam szamot wykładam komorę wełną i deskami.Przenoszę palenisko pod komorę wędzarniczą. Robię deflektor i szyber.Masa pracy przede mną , ale cóż.Tak brzmi moje motto: Człowiek całe życie się uczy, a i tak "głupi" odchodzi Pzdr wędzarze. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez EAnna Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-324707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perch Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Moją pierwszą wędzarnię wykonałem z blach wykorzystując parę gotowych elementów tylko strop paleniska mam wyłożony cegłą szamotową ,ale w każdej chwili mogę ją wyjąć Edytowane 25 Stycznia 2014 przez abratek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluto Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Kudłaty, Andy przedstawił obrazowo żeby nie używać szamotu do paleniska, a nie do komory wędzarniczej. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez pluto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Stycznia 2014 To jest bardzo ciekawe pytanie. Skąd pomimo tylu opisów i wskazów, takie uparte parcie na szamot ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Stycznia 2014 @pluto, i do komory wędzarniczej!!!tak chyba miało byc,a szamot został tylko użyty w stropie wędzarni /perch/ nie wydaję mi się żeby to aż jakoś bardzo wpływało na wędliny,ale zawsze jest jakieś ale.Fajno ta wędzarnia mosz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Skąd pomimo tylu opisów i wskazów, takie uparte parcie na szamot ??? Bo każdy znający się na rzeczy zdun , powie Ci , że tak się buduje ''piec'' ... i będzie miał rację oczywiście... ... ALE... Wędzarnia to nie piec węglowy.... różnica jest duuuża Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perch Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Na to forum trafiłem całkiem przypadkiem dzisiaj ,a wędzarnię zrobiłem przed wigiliją.Byłem przekonany że szamot odizoluje komorę od paleniska , może wyjąć cegły szamotowe i zastąpić ja zwykłą cegłą blacha zakrywająca otwór dymowy ,czy tu potrzeby jest jakiś szybertak wyglądają wędzonkico mogę jeszcze poprawić Edytowane 25 Stycznia 2014 przez perch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jak dla mnie wędliny z daleka wyglądają dobrze!!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Oj tyle pisania było i ja czytam to przerażenie mnie bierze ile jeszcze pisania przed nami.Poczytajco to osuszanie i jak to robimyco to wędzenie i jak to robimyco to podpiekanie i ja kto robimy Po co masz masz czytać ??Aby nie zadawać pytań na które było kilka dziesiątek odpowiedzi. Było o szamocie, o paleniskach pośrednich i wykonaniu ich, o paleniskach bezpośrednich i wykonaniu ich - - chyba było już wszystko i żeby było śmiesznie to było powtarzane i jest powtarzane regularnie.Zaglądamy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&search_in=shoutbox i to co tam się znajduję wprowadza w zadziwienie 99% osób czytających NASZE forum. Polecam tam zaglądać regularnie Wędliny prezentujemy to jak to zrobiłeś - ale trudno cokolwiek powiedzieć na ich temat - z odległości oglądamy gwiazdy i mówimy, że piękne a wyroby jeszcze dobrze jest pokazać z bliska i w przekroju. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Pierwotny lęk przed spaleniem, wywołuje irracjonalną decyzję oddzielenia ognia od wędzonych produktów. Palę pod wyrobam, bez deflektora, latem też łososie na zimno do plasterkowania. Odległość wyrobów od paleniska 150cm. Pokazuję to znajomym, są zachwyceni wyrobami, a mimo to budują u siebie wędzarnie z kanałem. Coś w tym musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Skarus pewnikiem chodzi o brak wiedzy - większości z ludzi myśli, że wędzi się ogniem a nie dymem - może to pozostałości po paleniu w piecach - im więcej ognie tym cieplej ??W początkowej fazie też miałem dylemat czy wędzarnia z pośrednim czy z bezpośrednim - jak podało na bezpośredni i zacząłem robić to była wielka burza w szklance wody.Teściu piszczał, że spalę wędzarnie; znajomy co wędzi w beczce z tunelem jak to zobaczył to powiedział, że nic z tego nie będzie - a ja swoje pod prą złych opinii niedouczonych ludzi.Po dwóch wędzeniach znajomy stwierdził, że bezpośrednie jest genialne i musi beczki przerobić na bezpośrednie.Dochodzę po woli do wniosku, iż tłumaczenie ludziom jest jak rzucanie kamieniem w płot - dopóki sam nie zobaczy ja kto wygląda to będzie za tym co nauczył się od ojców - i niech im tak będzie nie będe naprawiał na siłę całego świata. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Artur Dior u mnie znajomi widzieli na własne oczy moją wędzarnię ale tylko jedna osoba rozważa budowę z paleniskiem bezpośrednim. Co więcej to od jednego usłyszałem, że te wyroby to jakoś mało swojsko wyglądają. Momentami sam zastanawiam się czy dobrze zrobiłem budując taką wędzarnię, ale pocieszeniem są słowa ”takich wędzonek jeszcze nie jadłem” jakie czasami słyszę od osób obdarowanych jakąś wędliną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Nigra,tu się z Tobą całkowicie zgadzam. U mnie sąsiad ma identycznie. Moje wyroby mu bardzo smakują ale mówi ż u ojców, to był takie ciemne swojskie, tak też i robi, kanał, malutkie palenisko wyłożoe szamotem, drzwiczki od kuchni węglowej z paleniskiem. Wędzonki zawsze ciemne (a,la Wczesny Zbój) i zawsze kwaśne. Tak więc jak widać, przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i siły na to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Tak więc jak widać, przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i siły na to nie ma. W moim przypadku to chomikowanie. Zbieram różne rzeczy na zasadzie "może sie przyda". Walczę z tym z różnym efektem A żeby nie było off topic. Okazuje się że z pozoru nieskomplikowane hobby - wędzenie wymaga wiedzy z róznych dziedzin. A przede wszystkim wymaga słuchania innych. Co do szamotu w palenisku to teraz już reaguje na to śmiechem. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Powiem z własnego doświadczenia - jak niektórzy widzą tak "jasne" wędzonki to od razu mówią, że sklepowe wg. nich domowe wędzenie to takie okopcone, (jak to nazwał Jarek al'a wczesny Zbój M) czy nawet wręcz czarne.Ciężko komuś zrozumieć, że w domu można zrobić nawet o słomkowym kolorze wyroby.Ja mam to serdecznie i głęboko w d...ie i lata mi to co inni mówią - ważne, że moje jest zdrowe, smaczne i moi najbliżsi zachwalają a malkontentom mówię stanowcze wypad do sklepu tam jest lepsze !!Dziś zaniosłem do pracy koledze na posmakowanie parówkę, troszkę baleronu i kiełbaskę - i dostałem opierdziel że tak mało - czyli jednak domowe jest lepsze. najlepsze było porównanie (lub brak porównania) parówek ze sklepu z moimi i stwierdzenie - sklepowe to syf o chole...a uciekłem z tematu - sorki Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Jest co do joty tak jak piszesz Arturze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.