Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem w trakcie budowy grilowedzarni.

Mam takie pytanie dot paleniska.

Wjaki sposób są przklejane, montowane cegły szamotowe od środka?

Np: użyćmieszanki szamotu w proszku i zwyklegocementu czy zeby dobrze trzymało

np cementu białego?

pozdrawiam

Mirek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/
Udostępnij na innych stronach

Witaj na WB, zanim zaczniesz budowe poczytaj sobie , projekt budowy wedzarni opracowany przez Andyandy , to unikniesz kosztownych i pracochlonnych przerobek, ( ja juz cos o tym wiem ),pozdrawiam izycze wesolych swiat, Eli. :facepalm::santa:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-321648
Udostępnij na innych stronach

w zasadzie się nie używa szamotu w palenisku. eli55 dobrze gada, poczytaj trochę zanim coś zrobisz, unikniesz później pytań typu: jak podnieść temp w komorze, skraplająca się woda itp. szamot ma tą zaletę że kumuluje ciepło, co w przypadku budowy wędzarni jest zbędne. przy budowie mojej też miałem zamiar użyć, wystarczyła zaprawa cementowa, pierwsze wędzenie bomba, wcale nie musiałem się wyginać za bardzo nad utrzymaniem właściwej temperatury, gdzie stresa co niektórzy mają przy dziewiczym wędzeniu. też miałem na początku ale po 15 minutach pełen relaks. nawet siedziałem w domu a nie przy wędzarni. poradniki są bardzo przydatne, warto sobie wiedzę przyswoić, czy ją wykorzystasz zależy od ciebie.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-321650
Udostępnij na innych stronach

Mam grillowędzarnię kompaktową ( kanał dymowy to raptem z 20 - 25 cm ). Zewnętrzna konstrukcja z cegły, palenisko wymurowane z szamotki na zaprawie szamotowej. Podobnie kanał dymowy - płytka szamotowa. Zwykła cegła i zwykła zaprawa też będzie działać, ale spękania są nieuniknione. Taka charakterystyka materiału, fizyki nie przeskoczysz. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-321702
Udostępnij na innych stronach

witam. dzieki za info. poczytam sobie.

Mam zamiar komore wedzarnicza wyłożyć deskami i ocieplic wełną mineralną. Kanał dymowy ok 1 metra.

Całość bedzie miała ok 2,5-2,8 metra.

pozdrawiam WB

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-321897
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie używajcie szamotu do budowy paleniska.Nigdy!!! Ja to zrobiłem i żałuję.Andy bardzo obrazowo to wyjaśnia.Szamot kumuluje ciepło w sobie zamiast ogrzewać komorę wędzarni.Na wiosnę usuwam szamot wykładam komorę wełną i deskami.Przenoszę palenisko pod komorę wędzarniczą. Robię deflektor i szyber.Masa pracy przede mną , ale cóż.Tak brzmi moje motto: Człowiek całe życie się uczy, a i tak "głupi" odchodzi  Pzdr wędzarze.

Edytowane przez EAnna
człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-324707
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Moją pierwszą wędzarnię wykonałem z blach wykorzystując parę gotowych elementów tylko strop paleniska mam wyłożony cegłą szamotową ,ale w każdej chwili mogę ją wyjąć

post-62462-0-25171100-1390650169_thumb.jpg

Edytowane przez abratek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329203
Udostępnij na innych stronach

@pluto, i do komory wędzarniczej!!!tak chyba miało byc,a szamot został tylko użyty w stropie wędzarni /perch/ nie wydaję mi się żeby to aż jakoś bardzo wpływało na wędliny,ale zawsze jest jakieś ale.Fajno ta wędzarnia mosz :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329276
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skąd pomimo tylu opisów i wskazów, takie uparte parcie na szamot ???
  :cry:  Bo każdy znający się na rzeczy zdun , powie Ci , że tak się buduje ''piec'' ... i będzie miał rację oczywiście... :thumbsup: ... ALE... Wędzarnia to nie piec węglowy.... :mad:  różnica jest duuuża :facepalm:  Pozdrawiam !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329349
Udostępnij na innych stronach

Na to forum trafiłem całkiem przypadkiem dzisiaj ,a wędzarnię zrobiłem przed wigiliją.

Byłem przekonany że szamot odizoluje komorę od paleniska , może wyjąć cegły szamotowe i zastąpić ja zwykłą cegłą

 

post-62462-0-07737900-1390683503_thumb.jpg

blacha zakrywająca otwór dymowy ,czy tu potrzeby jest  jakiś szyber

post-62462-0-93627900-1390683531_thumb.jpg

post-62462-0-00245100-1390684460_thumb.jpg

tak wyglądają  wędzonki

post-62462-0-04665300-1390683571_thumb.jpg

co mogę jeszcze poprawić

Edytowane przez perch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329355
Udostępnij na innych stronach

Oj tyle pisania było i ja czytam to przerażenie mnie bierze ile jeszcze pisania przed nami.

Poczytaj

co to osuszanie i jak to robimy

co to wędzenie i jak to robimy

co to podpiekanie i ja kto robimy

 

Po co masz masz czytać ??

Aby nie zadawać pytań na które było kilka dziesiątek odpowiedzi.

 

Było o szamocie, o paleniskach pośrednich i wykonaniu ich, o paleniskach bezpośrednich i wykonaniu ich  - - chyba było już wszystko i żeby było śmiesznie to było powtarzane i jest powtarzane regularnie.

Zaglądamy   https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&search_in=shoutbox   i to co tam się znajduję wprowadza w zadziwienie 99% osób czytających NASZE  forum.  Polecam tam zaglądać regularnie

 

Wędliny prezentujemy to jak to zrobiłeś - ale trudno cokolwiek powiedzieć na ich temat - z odległości oglądamy gwiazdy i mówimy, że piękne a wyroby jeszcze dobrze jest pokazać z bliska i w przekroju.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329359
Udostępnij na innych stronach

Pierwotny lęk przed spaleniem, wywołuje irracjonalną decyzję oddzielenia ognia od wędzonych produktów. Palę pod wyrobam, bez deflektora, latem też łososie na zimno do plasterkowania. Odległość wyrobów od paleniska 150cm. Pokazuję to znajomym,  są zachwyceni wyrobami, a mimo to budują u siebie wędzarnie z kanałem. Coś w tym musi być. :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329480
Udostępnij na innych stronach

Skarus pewnikiem chodzi o brak wiedzy - większości z ludzi myśli, że wędzi się ogniem a nie dymem - może to pozostałości po paleniu w piecach - im więcej ognie tym cieplej ??

W początkowej fazie też miałem dylemat czy wędzarnia z pośrednim czy z bezpośrednim - jak podało na bezpośredni i zacząłem robić to była wielka burza w szklance wody.

Teściu piszczał, że spalę wędzarnie; znajomy co wędzi w beczce z tunelem jak to zobaczył to powiedział, że nic z tego nie będzie - a ja swoje pod prą złych opinii niedouczonych ludzi.

Po dwóch wędzeniach znajomy stwierdził, że bezpośrednie jest genialne i musi beczki przerobić na bezpośrednie.

Dochodzę po woli do wniosku, iż tłumaczenie ludziom jest jak rzucanie kamieniem w płot - dopóki sam nie zobaczy ja kto wygląda to będzie za tym co nauczył się od ojców - i niech im tak będzie nie będe naprawiał na siłę całego świata.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329485
Udostępnij na innych stronach

 Artur Dior u mnie znajomi widzieli na własne oczy moją wędzarnię ale tylko jedna osoba rozważa budowę z paleniskiem bezpośrednim. Co więcej to od jednego usłyszałem, że te wyroby to jakoś mało swojsko wyglądają. Momentami sam zastanawiam się czy dobrze zrobiłem budując taką wędzarnię, ale pocieszeniem są słowa ”takich wędzonek jeszcze nie jadłem” jakie czasami słyszę od osób obdarowanych jakąś wędliną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329695
Udostępnij na innych stronach

Nigra,tu się z Tobą całkowicie zgadzam. U mnie sąsiad ma identycznie. Moje wyroby mu bardzo smakują ale mówi ż u ojców, to był takie ciemne swojskie, tak też i robi, kanał, malutkie palenisko wyłożoe szamotem, drzwiczki od kuchni węglowej z paleniskiem. Wędzonki zawsze ciemne (a,la Wczesny Zbój) i zawsze kwaśne. Tak więc jak widać, przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i siły na to nie ma.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329697
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak więc jak widać, przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i siły na to nie ma.

W moim przypadku to chomikowanie. Zbieram różne rzeczy na zasadzie "może sie przyda". Walczę z tym z różnym efektem :) 

A żeby nie było off topic. Okazuje się że z pozoru nieskomplikowane hobby - wędzenie wymaga wiedzy z róznych dziedzin. A przede wszystkim wymaga słuchania innych. Co do szamotu w palenisku to teraz już reaguje na to śmiechem.  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329744
Udostępnij na innych stronach

Powiem z własnego doświadczenia - jak niektórzy widzą tak "jasne" wędzonki to od razu mówią, że sklepowe :facepalm:  wg. nich domowe wędzenie to takie okopcone, (jak to nazwał Jarek al'a wczesny Zbój M) czy nawet wręcz czarne.

Ciężko komuś zrozumieć, że w domu można zrobić nawet o słomkowym kolorze wyroby.

Ja mam to serdecznie i głęboko w d...ie i lata mi to co inni mówią - ważne, że moje jest  zdrowe, smaczne i moi najbliżsi zachwalają a malkontentom mówię stanowcze wypad do sklepu tam jest lepsze !!

Dziś zaniosłem do pracy koledze na posmakowanie parówkę, troszkę baleronu i kiełbaskę - i dostałem opierdziel :laugh:  że tak mało ;)  - czyli jednak domowe jest lepsze. najlepsze było porównanie (lub brak porównania) parówek ze sklepu z moimi i stwierdzenie - sklepowe to syf

 

o chole...a uciekłem  z tematu  - sorki :tongue:

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9104-palenisko/#findComment-329776
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.