Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Dziś napychając rano mięso do jelit i po ugotowaniu ( w celu sprawdzenia smaku oczywiście) jelito pęka na całej długości! A wogóle po wrzuceniu do gorącej wody mięso bardzo szybko "rośnie" w tym jelicie ! Próbowałem różnych jelit lecz zawsze tak samo mięso dziwnie szybko rośnie i rozrywa osłonkę. Dodam że receptura zawsze ta sama i nigdy nie było takich problemów. Może ktoś miał podobny przypadek więc czekam na jakies pomysły.,

Pozdrawiam Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/
Udostępnij na innych stronach

mega znawcą nie jestem, ale napisz coś więcej !!

jakie jelita, jakie mięso, na jaką wode wrzucasz (ile stopni), mięso z lodówki czy temp. pokojowa, itd.itd.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321855
Udostępnij na innych stronach

witaj

to pewnie jeden z polepszaczy mięsa i jego zbawienny wpływ

niektóre mają takie działanie

ale sądzę, że powinien to ocenić bardziej zaawansowany w wiedzy Zadymiacz

4a_Bestate_INFO.pdf

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321860
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich forumowiczów. Dziś napychając rano mięso do jelit i po ugotowaniu ( w celu sprawdzenia smaku oczywiście) jelito pęka na całej długości! A wogóle po wrzuceniu do gorącej wody mięso bardzo szybko "rośnie" w tym jelicie ! Próbowałem różnych jelit lecz zawsze tak samo mięso dziwnie szybko rośnie i rozrywa osłonkę. Dodam że receptura zawsze ta sama i nigdy nie było takich problemów. Może ktoś miał podobny przypadek więc czekam na jakies pomysły.,

Pozdrawiam Michał

luzniej napełniaj osłonki i nic nie będzie pękac: ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321906
Udostępnij na innych stronach

Michał

Prawdopodobnie kupiłeś mięso nastrzyknięte preparatem utrzymującym wodę. Wszystko przez "niską cenę".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321944
Udostępnij na innych stronach

Bagno, sorki, ale:

Mięso nastrzyknie preparatem utrzymującym wodę nie ma prawa puchnąć !

Może się tak dziać jeśli zostało nastrzyknięte wielofosforanami, ale to jest zabronione ! 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321959
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso nastrzyknie preparatem utrzymującym wodę
  wobec tym nastrzyknięto?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321960
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk mięsa wieprzowego dostępnymi preparatami, a jest ich dużo, dopuszczony jest na granicy 2-3 %.

Niby nic ale zawsze jakaś nadwyżka i promocja mięsa jest. :cool:

Ale .. jak ktosiek słyszy 2-3% dowala 10%, wiadomo czemu ... kasa.

Skład preparatów nastrzykowych jest tajemnicą i czym faktycznie nabijają mięso nie jestem w stanie Ci powiedzieć, ale na 100% nie są to fosforany.

Tylko przy fosforanach mięso może puchnąć co widać w sklepowej parówce, która zbyt uszlachetniona wybucha z osłonki.

 

Jeśli ktoś wpuścił na rynek "świeże" mięso nastrzyknięte fosforanami jest ...... idiotą !

Jednak mnie i pewnie Was już nic nie zdziwi w pogoni za kasą.

 

Dla jasności każde świeże mięso poddane nastrzykowi i nie ważne jakiemu powinno nazywać się mięsem przetworzonym, nigdy świeżym !

Takich informacji w sklepach nie ma .... i to jest skandal !

 

Dostawca mięsa do sklepu nie wspomina w deklaracji o przetworzeniu i stąd mamy mięsa w promocji, w dziwnych cenach.

A ludziska ....... hura lecą i płacą za wodę ....

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321967
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich i bardzo dziękuje za odpowiedzi.

A więc jelita kupowane w tym samym sklepie co zawsze wieprzowe. Mięsko też wieprzowe ale oczywiście marketowe ( zawsze tam kupowałem i było ok), temperatura pokojowa a woda około 80 stopni.

 

No i wydaje mi się że to chyba bedzie związane z tymi fosforami bo to dosłownie w sekundzie rośnie i gdy już osłonka nie wytrzymuje to pęka i można powiedzieć jest tego dwa razy więcej. A co jeszcze zauważyłem mięso zrobiło sie bardzo ale to bardzo miękkie.

Ciekawe co by to była za przyczyna , jak sprawdzić czy za dużo nie było to nastrzykiwane żeby już ustrzec się na przyszłość. ( Mięsko niestety poszło do kosza )

 

Pozdrawiam Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-322042
Udostępnij na innych stronach

Michał

 

Ja z powodu podłej jakości zrezygnowałem z kupowania mięsa w marketach. Znalazłem w okolicy mały sklep mięsny, w którym właściciel przywozi półtusze   z pobliskiej ubojni i na moich oczach je rozbiera.

 

Pozdrawiam, Bogdan

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-322080
Udostępnij na innych stronach

 

 

z pobliskiej ubojni i na moich oczach je rozbiera.

 

 

 Szkoda oczu  :D  ( oczywiście żart )    warto jednak taki sklepik mieć .  

 

 

   Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-322087
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.