MichalHadyk Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Dziś napychając rano mięso do jelit i po ugotowaniu ( w celu sprawdzenia smaku oczywiście) jelito pęka na całej długości! A wogóle po wrzuceniu do gorącej wody mięso bardzo szybko "rośnie" w tym jelicie ! Próbowałem różnych jelit lecz zawsze tak samo mięso dziwnie szybko rośnie i rozrywa osłonkę. Dodam że receptura zawsze ta sama i nigdy nie było takich problemów. Może ktoś miał podobny przypadek więc czekam na jakies pomysły.,Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Grudnia 2013 mega znawcą nie jestem, ale napisz coś więcej !!jakie jelita, jakie mięso, na jaką wode wrzucasz (ile stopni), mięso z lodówki czy temp. pokojowa, itd.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Grudnia 2013 witajto pewnie jeden z polepszaczy mięsa i jego zbawienny wpływniektóre mają takie działanieale sądzę, że powinien to ocenić bardziej zaawansowany w wiedzy Zadymiacz4a_Bestate_INFO.pdf Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Dziś napychając rano mięso do jelit i po ugotowaniu ( w celu sprawdzenia smaku oczywiście) jelito pęka na całej długości! A wogóle po wrzuceniu do gorącej wody mięso bardzo szybko "rośnie" w tym jelicie ! Próbowałem różnych jelit lecz zawsze tak samo mięso dziwnie szybko rośnie i rozrywa osłonkę. Dodam że receptura zawsze ta sama i nigdy nie było takich problemów. Może ktoś miał podobny przypadek więc czekam na jakies pomysły.,Pozdrawiam Michałluzniej napełniaj osłonki i nic nie będzie pękac: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Grudnia 2013 MichałPrawdopodobnie kupiłeś mięso nastrzyknięte preparatem utrzymującym wodę. Wszystko przez "niską cenę". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Bagno, sorki, ale:Mięso nastrzyknie preparatem utrzymującym wodę nie ma prawa puchnąć !Może się tak dziać jeśli zostało nastrzyknięte wielofosforanami, ale to jest zabronione ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Mięso nastrzyknie preparatem utrzymującym wodę wobec tym nastrzyknięto? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Nastrzyk mięsa wieprzowego dostępnymi preparatami, a jest ich dużo, dopuszczony jest na granicy 2-3 %.Niby nic ale zawsze jakaś nadwyżka i promocja mięsa jest. Ale .. jak ktosiek słyszy 2-3% dowala 10%, wiadomo czemu ... kasa.Skład preparatów nastrzykowych jest tajemnicą i czym faktycznie nabijają mięso nie jestem w stanie Ci powiedzieć, ale na 100% nie są to fosforany.Tylko przy fosforanach mięso może puchnąć co widać w sklepowej parówce, która zbyt uszlachetniona wybucha z osłonki. Jeśli ktoś wpuścił na rynek "świeże" mięso nastrzyknięte fosforanami jest ...... idiotą !Jednak mnie i pewnie Was już nic nie zdziwi w pogoni za kasą. Dla jasności każde świeże mięso poddane nastrzykowi i nie ważne jakiemu powinno nazywać się mięsem przetworzonym, nigdy świeżym !Takich informacji w sklepach nie ma .... i to jest skandal ! Dostawca mięsa do sklepu nie wspomina w deklaracji o przetworzeniu i stąd mamy mięsa w promocji, w dziwnych cenach.A ludziska ....... hura lecą i płacą za wodę .... Edytowane 20 Grudnia 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-321967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalHadyk Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Witam wszystkich i bardzo dziękuje za odpowiedzi.A więc jelita kupowane w tym samym sklepie co zawsze wieprzowe. Mięsko też wieprzowe ale oczywiście marketowe ( zawsze tam kupowałem i było ok), temperatura pokojowa a woda około 80 stopni. No i wydaje mi się że to chyba bedzie związane z tymi fosforami bo to dosłownie w sekundzie rośnie i gdy już osłonka nie wytrzymuje to pęka i można powiedzieć jest tego dwa razy więcej. A co jeszcze zauważyłem mięso zrobiło sie bardzo ale to bardzo miękkie.Ciekawe co by to była za przyczyna , jak sprawdzić czy za dużo nie było to nastrzykiwane żeby już ustrzec się na przyszłość. ( Mięsko niestety poszło do kosza ) Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-322042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Michał Ja z powodu podłej jakości zrezygnowałem z kupowania mięsa w marketach. Znalazłem w okolicy mały sklep mięsny, w którym właściciel przywozi półtusze z pobliskiej ubojni i na moich oczach je rozbiera. Pozdrawiam, Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-322080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Grudnia 2013 z pobliskiej ubojni i na moich oczach je rozbiera. Szkoda oczu ( oczywiście żart ) warto jednak taki sklepik mieć . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9108-problem-z-mi%C4%99sem/#findComment-322087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.