Skocz do zawartości

Solenie. Wędliny tylko na soli - na patelnię, piekarnik i grilla

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar w najbliższym czasie zrobić wędliny tylko na samej soli z przeznaczeniem na grilla i mam kilka pytań:

1.  peklować na mokro  czy na sucho ?

2.  jaka ilość soli na 1 kg mięsa przy peklowaniu na sucho ? I jak długo peklować ?

3.  jaka ilość soli na 1 kg mięsa przy peklowaniu na mokro ? I jak długo peklować ?

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę jak przygotować mięso ( boczek, szynkę, karczek, itd. ) które mam zamiar wędzić z przeznaczeniem do smażenia w wysokiej temperaturze oraz pieczenia na grillu.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9251-solenie-w%C4%99dliny-tylko-na-soli-na-patelni%C4%99-piekarnik-i-grilla/

Mam zamiar w najbliższym czasie zrobić wędliny tylko na samej soli z przeznaczeniem na grilla

:tongue:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Grzesiu zmień nazwę tematu ;) jak na soli to solenie nie peklowanie a jak "zdrowe, dobre mięso" to solenie= nieapetyczna szarość :(

Tak na mój gust dodatek 20-25% peklosoli poprawi zarówno wygląd jak i smak a obróbka termiczna z tak śladową ilością nitrytu i tak będzie niczym w porównaniu z dziesiątkami g......n i świństwo z którymi stykasz sie na codzień nawet nie zdając sobie z tego sprawy ;)

Nie popadajmy w paranoję bo niedługo zaczniemy badać krzywiznę żeberka blondynki jak w unii bananów ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ