Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem dzisiaj w MAKRO bardzo ładne ogony wołowe pakowane po 4 sztuki. Po pocięciu podzieliłem na 2 porcje. Będzie ekstra sosik do makaronu. 

post-40210-0-28157100-1389887213_thumb.jpg

post-40210-0-85922800-1389887231_thumb.jpg

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie wiem. W zasadzie to nigdy nie patrzę na cenę, a opakowania już w śmietniku. :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327203
Udostępnij na innych stronach

Na ogonach wołowych gotuję też  wywar do flaków,pieczone też są smaczne :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327204
Udostępnij na innych stronach

Przypomniałeś mi, że już jakiś czas planuję zrobić ogony wołowe w kociołku na ognisku. Widziałem jak robili je w jakimś programie kulinarnym i wyglądało to zachęcająco. A ogonów to jeszcze nigdy nie jadłem. Pewnie podobnie jak golonka - czym dłużej robione tym lepsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327218
Udostępnij na innych stronach

Ogony niestety długo się gotują, ale smak wynagradza oczekiwanie. Ja najczęściej robię jako sos do makaronu. Gotowane do miękkości tak żeby mięso odchodziło od kości, z selerem naciowym i przecierem pomidorowym z pomidorów z własnego ogródka.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327223
Udostępnij na innych stronach

Jagra podaje ci przepis na te ogony , z przepisu wloskiej kuchni

100g sloniny

3 lyzki oleju

1 duza cebula

1 marchew

2galazki selera naciowego

2 zabki czosnku

1 lyzka natki

3/4 gozdziki

400ml bialego wina (dry - wytrawne)

1 kg pomidorow,(pokrojone i bez wody, wode zostawicdo podlania jezeli beda za suche)

sol pieprz

SOS

3 galazki selera naciwego (sparzyc)

30 g rodzynek

20 g orzeszkow sosnowych(pinoli)

1 lyzeczka gorzkiego kakao

skladniki SOS dadaje sie juz na koniec jak ogony sa miekkie , 15 minut eszcze gotowania razem

 zycze smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327240
Udostępnij na innych stronach

Ja natomiast polecam zrobić na ogonach wołowych zupę pomidorową! Smak jest niezastąpiony i kto raz spróbuje, ten zawsze już na ogony będzie "polował" z myślą o poczciwej pomidorówce ;)

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327303
Udostępnij na innych stronach

Ja natomiast polecam zrobić na ogonach wołowych zupę pomidorową

 

Ogony jako podstawa każdej zupy są fantastyczne.Smak wywaru jest niepowtarzalny a wywar z nich do flaków /jak wcześniej pisał kostek/ jest wręcz niezastąpiony.Ale cena niestety dość słona.Do niedawna były za bezcen i ludziska kupowali dla piesków. Teraz to się zmieniło i w gdyńskim Makro są dość trudne do upolowania.

Ode mnie przepis na :

Cola de vaca cocida en vino tinto czyli po naszemu Ogon wołowy duszony w czerwonym winie .

Ogon wołowy

kilka łyżek oliwy

4 cebule

2 ząbki czosnku /kto lubi może być więcej /

szklanka czerwonego wytrawnego wina

marchew,liść laurowy,kilka gożdzików,

łyżeczka cukru

łyżeczka tymianku

skórka otarta z cytryny,sól,pieprz.

Ogon pociąć na cztery kawałki,obsmażyć na oliwie,dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,roztarty czosnek,startą na dużych oczkach marchew.Dusić na małym ogniu do miękkości.W miarę ubywania wody stopniowo uzupełniać.Doprawić solą,pieprzem i skórką cytrynową.

Miękkie mięso wyjąć z sosu.Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować,Z mąki i łyżki oleju przygotować zasmażkę /rumianą/,rozprowadzić winem,połączyć z przetartym /zmiksowanym /sosem,włożyć mięso i zagotować.Można podawać z ryżem lub pszennym pieczywem.

Potrawa ta pochodzi z kuchni argentyńskiej i przepis znalazłem w "Potrawach z różnych stron świata" Halbańskiego.Rok wydania 1975 :thumbsup:

Robiłem ją też w wersji kociołkowej.Po przygotowaniu w/g powyższego przepisu,bez dogotowywania do miękkości.bez robienia zasmażki,wkładałem wszystko do kociołka.Dodawałem pokrojoną w słupki marchew,seler i pietruszkę,pokrojoną w kawałki surową kiełbasę węgierską /taki wyrób regionalnego zakładu Rąbała z Bielawek/ ziemniaki,strąk papryki, kilka szalotek i powoli pichciłem w piecu chlebowym.

Było super :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327329
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za przepisy.  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327336
Udostępnij na innych stronach

Hmm muszę się rozejrzeć w Makro za nimi :D fajnie wyglądają, chociaż z niecierpliwością czekam na fotkę już gotowych w sosie hehe 

pewnie sosik będzie ciemnobrunatny, połyskujący od dobroci, kleisty od długiego gotowania tychże pięknych cząstek ogonowych.. oj oj 

Gastroporno się szykuje  :devil: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327365
Udostępnij na innych stronach

Robert ,jak będziesz w Makro i będą ogony , daj znać ok?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327438
Udostępnij na innych stronach

Dziś nie było. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327439
Udostępnij na innych stronach

Jansa sprawa Wujaszku :) chyba, że wszystkie wykupię hehe to nie będę głowy zawracał ;) (żarcik) 

Paweł, w którym Makro? w Warszawie są w końcu 2.. ja mówię o tym w Ząbkach.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327615
Udostępnij na innych stronach

Jansa sprawa Wujaszku :) chyba, że wszystkie wykupię hehe to nie będę głowy zawracał ;) (żarcik) 

Paweł, w którym Makro? w Warszawie są w końcu 2.. ja mówię o tym w Ząbkach.. Pozdrawiam

No tak, ja byłem w Alejach.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327625
Udostępnij na innych stronach

Wstyd się przyznać, nigdy tego rarytasu nie jadłem, jakoś do mnie nie przemawia ta część zwierzaka ;)

Żona zawsze podkreśla, że pychota.

Może kiedyś gdy nie będę wiedział co jem dam się nabrać i zostanę smakoszem ogonów :)

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327636
Udostępnij na innych stronach

Ogony wołowe w Makro Olsztyn są dość często, Morliny blisko. Nie kupuję, ale raz do roku kiedy byk zabity mam ogon w ilości sztuk

jedna do dyspozycji, na którym przeważnie jest rosół lub flaki, niestety LP też przepada za tym mięskiem i zawsze mi wydziela moją część. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327637
Udostępnij na innych stronach

Melduję posłusznie, że w Makro (lokalizacja Ząbki - na przeciwko M1) ogony wołowe są :) było w czym przebierać hehe 

myślę, że w innych też są - jeżeli nie to może akurat nie są wyłożone na półki i trzeba spytać obsługę.. 

 

 

Może kiedyś gdy nie będę wiedział co jem dam się nabrać i zostanę smakoszem ogonów

 

:devil: zobaczę jak wyjdą (sam nigdy ich nie przygotowywałem od zera) i zdam relację czy warto sąsiedzie  :thumbsup: Pozdrawiam

 

cena 16.79zł/kg opakowania różne - od 1.2 do 2.5 kg

post-52552-0-48293100-1390250015_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328345
Udostępnij na innych stronach

 

 

16,70 za kg..ogonów ,to bardzo drogo.

Tak jak wcześniej pisałem z pogardzanego żarcia dla psów ogony stały się delikatesem.Jest popyt,jest cena :)

Boy kiedyś powiedział że " by śledzie stały się delikatesem brakuje im tylko ceny ". Wizja poety się spełniła.Holenderskie Matyasy w Makro już nie 10 zł/paczka a 20 zł/paczka.No ,ale łakomstwo usprawiedliwia takie nieracjonalne zakupy :D .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328366
Udostępnij na innych stronach

Dzięki PanieBoczku z info.

Kaziu ,u nas te Holendry po 26pln.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328372
Udostępnij na innych stronach

Zawsze do usług Wujaszku  :D

Nestor co zrobić.. tak jak Kruszynka mądrze pisze - od odpadu do delikatesu droga nie jest długa hehe 

przed 2004 coś było odpadem.. teraz są to 'parówki delikatesowe' haha (kiepskie porównanie, wiem.. raczej w formie żartu ;) )

sprawdzę jeszcze we czwartek na rynku jaka jest ich cena, ale myślę, że poniżej 15zł nie będzie. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328375
Udostępnij na innych stronach

U nas mozna bardzo latwo kupic, cena do innych mies porownywalna ,ale jak sie porowna na ilosc zawartego miesa w ogonie to raczej "drogie ",ja zauwazylam ze w Pl (pisze niestety tylko o marketach ) to miesa wolowego jest bardzo niewielka ilosc w porownaniu co mam tu tez w markiecie. 

dobrze ze mozna w PL dostac mieso w malych sklepach "bazarkowych u stalych sprzedawcow co kitu nie wsadzaja !

Mam gdzies doskonaly przepis na ogony pracochlonny ale wychodza doskonale ,jak znajde to napisze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328393
Udostępnij na innych stronach

Wołowina w Polsce tak naprawdę dopiero zaczyna nabierać znaczenia i jest coraz chętniej kupowana. Tej tendencji mogą niestety zagrozić stałe i poważne podwyżki cen, co czyni to mięso mniej atrakcyjnym dla zwykłego konsumenta niż mięso drobiowe i wieprzowina.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328395
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.