JaGra Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Kupiłem dzisiaj w MAKRO bardzo ładne ogony wołowe pakowane po 4 sztuki. Po pocięciu podzieliłem na 2 porcje. Będzie ekstra sosik do makaronu. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2014 jaka cena ?? na wywarek do aromatycznej zupki wietnamskiej PHO BO też jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Niestety nie wiem. W zasadzie to nigdy nie patrzę na cenę, a opakowania już w śmietniku. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Na ogonach wołowych gotuję też wywar do flaków,pieczone też są smaczne Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Przypomniałeś mi, że już jakiś czas planuję zrobić ogony wołowe w kociołku na ognisku. Widziałem jak robili je w jakimś programie kulinarnym i wyglądało to zachęcająco. A ogonów to jeszcze nigdy nie jadłem. Pewnie podobnie jak golonka - czym dłużej robione tym lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Ogony niestety długo się gotują, ale smak wynagradza oczekiwanie. Ja najczęściej robię jako sos do makaronu. Gotowane do miękkości tak żeby mięso odchodziło od kości, z selerem naciowym i przecierem pomidorowym z pomidorów z własnego ogródka. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Jagra podaje ci przepis na te ogony , z przepisu wloskiej kuchni100g sloniny3 lyzki oleju1 duza cebula1 marchew2galazki selera naciowego2 zabki czosnku1 lyzka natki3/4 gozdziki400ml bialego wina (dry - wytrawne)1 kg pomidorow,(pokrojone i bez wody, wode zostawicdo podlania jezeli beda za suche)sol pieprzSOS3 galazki selera naciwego (sparzyc)30 g rodzynek20 g orzeszkow sosnowych(pinoli)1 lyzeczka gorzkiego kakaoskladniki SOS dadaje sie juz na koniec jak ogony sa miekkie , 15 minut eszcze gotowania razem zycze smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Ja natomiast polecam zrobić na ogonach wołowych zupę pomidorową! Smak jest niezastąpiony i kto raz spróbuje, ten zawsze już na ogony będzie "polował" z myślą o poczciwej pomidorówce Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ja natomiast polecam zrobić na ogonach wołowych zupę pomidorową Ogony jako podstawa każdej zupy są fantastyczne.Smak wywaru jest niepowtarzalny a wywar z nich do flaków /jak wcześniej pisał kostek/ jest wręcz niezastąpiony.Ale cena niestety dość słona.Do niedawna były za bezcen i ludziska kupowali dla piesków. Teraz to się zmieniło i w gdyńskim Makro są dość trudne do upolowania.Ode mnie przepis na :Cola de vaca cocida en vino tinto czyli po naszemu Ogon wołowy duszony w czerwonym winie .Ogon wołowykilka łyżek oliwy4 cebule2 ząbki czosnku /kto lubi może być więcej /szklanka czerwonego wytrawnego winamarchew,liść laurowy,kilka gożdzików,łyżeczka cukrułyżeczka tymiankuskórka otarta z cytryny,sól,pieprz.Ogon pociąć na cztery kawałki,obsmażyć na oliwie,dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,roztarty czosnek,startą na dużych oczkach marchew.Dusić na małym ogniu do miękkości.W miarę ubywania wody stopniowo uzupełniać.Doprawić solą,pieprzem i skórką cytrynową.Miękkie mięso wyjąć z sosu.Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować,Z mąki i łyżki oleju przygotować zasmażkę /rumianą/,rozprowadzić winem,połączyć z przetartym /zmiksowanym /sosem,włożyć mięso i zagotować.Można podawać z ryżem lub pszennym pieczywem.Potrawa ta pochodzi z kuchni argentyńskiej i przepis znalazłem w "Potrawach z różnych stron świata" Halbańskiego.Rok wydania 1975 Robiłem ją też w wersji kociołkowej.Po przygotowaniu w/g powyższego przepisu,bez dogotowywania do miękkości.bez robienia zasmażki,wkładałem wszystko do kociołka.Dodawałem pokrojoną w słupki marchew,seler i pietruszkę,pokrojoną w kawałki surową kiełbasę węgierską /taki wyrób regionalnego zakładu Rąbała z Bielawek/ ziemniaki,strąk papryki, kilka szalotek i powoli pichciłem w piecu chlebowym.Było super Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Dziękuję za przepisy. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Hmm muszę się rozejrzeć w Makro za nimi fajnie wyglądają, chociaż z niecierpliwością czekam na fotkę już gotowych w sosie hehe pewnie sosik będzie ciemnobrunatny, połyskujący od dobroci, kleisty od długiego gotowania tychże pięknych cząstek ogonowych.. oj oj Gastroporno się szykuje Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Robert ,jak będziesz w Makro i będą ogony , daj znać ok? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Dziś nie było. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Jansa sprawa Wujaszku chyba, że wszystkie wykupię hehe to nie będę głowy zawracał (żarcik) Paweł, w którym Makro? w Warszawie są w końcu 2.. ja mówię o tym w Ząbkach.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Jansa sprawa Wujaszku chyba, że wszystkie wykupię hehe to nie będę głowy zawracał (żarcik) Paweł, w którym Makro? w Warszawie są w końcu 2.. ja mówię o tym w Ząbkach.. PozdrawiamNo tak, ja byłem w Alejach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Wstyd się przyznać, nigdy tego rarytasu nie jadłem, jakoś do mnie nie przemawia ta część zwierzaka Żona zawsze podkreśla, że pychota.Może kiedyś gdy nie będę wiedział co jem dam się nabrać i zostanę smakoszem ogonów Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Ogony wołowe w Makro Olsztyn są dość często, Morliny blisko. Nie kupuję, ale raz do roku kiedy byk zabity mam ogon w ilości sztuk jedna do dyspozycji, na którym przeważnie jest rosół lub flaki, niestety LP też przepada za tym mięskiem i zawsze mi wydziela moją część. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-327637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Melduję posłusznie, że w Makro (lokalizacja Ząbki - na przeciwko M1) ogony wołowe są było w czym przebierać hehe myślę, że w innych też są - jeżeli nie to może akurat nie są wyłożone na półki i trzeba spytać obsługę.. Może kiedyś gdy nie będę wiedział co jem dam się nabrać i zostanę smakoszem ogonów zobaczę jak wyjdą (sam nigdy ich nie przygotowywałem od zera) i zdam relację czy warto sąsiedzie Pozdrawiam cena 16.79zł/kg opakowania różne - od 1.2 do 2.5 kg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Stycznia 2014 16,70 za kg..ogonów ,to bardzo drogo.W tej cenie można kupić wołowe, chude mięso gulaszowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Stycznia 2014 16,70 za kg..ogonów ,to bardzo drogo. Tak jak wcześniej pisałem z pogardzanego żarcia dla psów ogony stały się delikatesem.Jest popyt,jest cena Boy kiedyś powiedział że " by śledzie stały się delikatesem brakuje im tylko ceny ". Wizja poety się spełniła.Holenderskie Matyasy w Makro już nie 10 zł/paczka a 20 zł/paczka.No ,ale łakomstwo usprawiedliwia takie nieracjonalne zakupy . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dzięki PanieBoczku z info.Kaziu ,u nas te Holendry po 26pln. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zawsze do usług Wujaszku Nestor co zrobić.. tak jak Kruszynka mądrze pisze - od odpadu do delikatesu droga nie jest długa hehe przed 2004 coś było odpadem.. teraz są to 'parówki delikatesowe' haha (kiepskie porównanie, wiem.. raczej w formie żartu )sprawdzę jeszcze we czwartek na rynku jaka jest ich cena, ale myślę, że poniżej 15zł nie będzie. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Stycznia 2014 zaraziliście mnie tymi ogonami, ale nadal nie mogę ich kupić Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Stycznia 2014 U nas mozna bardzo latwo kupic, cena do innych mies porownywalna ,ale jak sie porowna na ilosc zawartego miesa w ogonie to raczej "drogie ",ja zauwazylam ze w Pl (pisze niestety tylko o marketach ) to miesa wolowego jest bardzo niewielka ilosc w porownaniu co mam tu tez w markiecie. dobrze ze mozna w PL dostac mieso w malych sklepach "bazarkowych u stalych sprzedawcow co kitu nie wsadzaja !Mam gdzies doskonaly przepis na ogony pracochlonny ale wychodza doskonale ,jak znajde to napisze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Wołowina w Polsce tak naprawdę dopiero zaczyna nabierać znaczenia i jest coraz chętniej kupowana. Tej tendencji mogą niestety zagrozić stałe i poważne podwyżki cen, co czyni to mięso mniej atrakcyjnym dla zwykłego konsumenta niż mięso drobiowe i wieprzowina. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9258-ogony-wo%C5%82owe/#findComment-328395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.