Skocz do zawartości

Z Miro w kuchni - przystawki.


Rekomendowane odpowiedzi

Carpaccio to ulubione danie mojej kochanej żonki.

 

Danie, to trochę za dużo powiedziane.

Jest to przystawka, która podana z szampanem zadowoli każdą kobietę.

Carpaccio miałem przyjemność skosztować po raz pierwszy w jednej z bielskich niestety nieistniejącej już restauracji.

Potrawa nie była skomplikowana więc popatrzyłem, pomyślałem i zrobiłem w domu sam.

Od tej pory jestem nieustannie molestowany przez żonę .....

 

zrób mi carpaccio.... carpaccio !

 

Do przygotowania carpaccio będzie nam potrzebna polędwica wołowa.

Polędwicę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wykrawamy środkowy, bardziej walcowaty kawałek.

W zależności od wielkości polędwicy kawałek będzie miał około 10-15 cm długości.

Z mięsa usuwamy błony, resztki tłuszczu i teraz musimy zapeklować mięso na mokro.

Żeby się nie męczyć z przeliczaniem ilości wody i peklosoli proponuje skorzystać z tego kalkulatora:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html 

 

Mięso peklujemy około 5-7 dni w lodówce.

 

Po zapeklowaniu czas uformować mięso i doprawić.

 

Polędwicę wyciągamy z zalewy peklującej, płuczemy chwilę pod bieżącą wodą i osuszamy.

Do przyprawienia mięsa musimy zrobić marynatę z przypraw.

 

Do marynaty potrzebujemy:

- oliwa z oliwek, 6-7 łyżek

- czarnego mielonego pieprzu, 3-4 płaskie łyżeczki

- oregano 2-3 płaskie łyżeczki

- czosnek granulowany 2 płaskie łyżeczki

 

Wszystkie składniki mieszamy i powstałą marynatą dokładnie z każdej strony nacieramy mięso.

Po natarciu mięso zawijamy w folię aluminiową formując walec.

Uformowane mięso wkładamy do zamrażalnika.

Praktycznie po zamrożeniu mięso jest gotowe do podania.

 

Jak podać ?

 

Wyciągamy mięso z zamrażalnika, ściągamy folię i pozostawiamy na 10-15 minut, aż trochę się rozmrozi.

Kroimy na maszynce do krojenia w cienkie, jak najcieńsze plastry.

Plastry układamy na lekko posmarowanym oliwą z oliwek talerzu, posypujemy pieprzem mielonym, oregano i czosnkiem granulowanym.

 

Danie prawie gotowe do podania.

Do szczęścia brakuje jedynie grzanek z weka posmarowanego masłem czosnkowym, no i oczywiście lampki szampana.

 

 

 

Oto nasza pychotka.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/carpaccio01.jpg

 

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/carpaccio02.jpg

 

 

Smacznego życzę.

 

Miro.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/
Udostępnij na innych stronach

To znaczy ze jecie surowe mieso???

Zamarynowane na 5 dni to nie takie surowe, a Ty nie jadasz?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327243
Udostępnij na innych stronach

A tatar ? Ja jem .... uwielbiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327269
Udostępnij na innych stronach

No .... też bym skonsumował.  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327277
Udostępnij na innych stronach

Eli55, a  carpaccio  to  jest daniem  :rolleyes:  jakiej kuchni  :tongue:  :D  ?

włoskiej.

 

Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327293
Udostępnij na innych stronach

Kuszące te carpaccio. À propos tatara. U mnie w domu nazywano go KALEKA.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327342
Udostępnij na innych stronach

ja ostatno jadłem carpaccio z wołowinki na której leżała rukola, kilka kaparków i na to spore wiórki parmezanu, polane oliwą i posypane przez kelnera świerzym pieprzem z młynka...mmmmm.pyszota :) ja również lubię surowe mięsko ale jadam tylko wołowe, np. tatar albo steki dojrzewające średnio wysmażone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327347
Udostępnij na innych stronach

 

 

To znaczy ze jecie surowe mieso

Przecież to kuchnia włoska.Tylko w oryginale nie jest peklowane a krótko macerowane w oliwce i ocie winnym.

Ale teraz moda na carpaccio spowodował,że jadłem nawet ze śledzia :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327353
Udostępnij na innych stronach

 

 

Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny.

 

A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio?

 

Carpaccio mam na myśli, chociaż tatar z łososia też jadamy.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327357
Udostępnij na innych stronach

a jeśli rybki i owoce morza to może ceviche spróbujcie ?? to taka sałatka z ryb albo owoców morza zamarynowane w soku z limonki lub cytryny z dodatkami różnymi: papryczkami chili, cebulą, kukurydzą itd. odmian tysiące, ja jadłem z łososia właśnie i z krewetek (31-40) mrożonych :) pod wpływem kwasu białko się ścina i rybka przestaje być surowa.

piszą tego posta przypomniał mi się wierszyk który zawsze powtarzała moja polonistka:

"Być może wyjadę nad morze, lecz nie wierzę że wejdę na wieżę", przepraszam za off top

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327359
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny.

 

A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio?

 

Carpaccio mam na myśli, chociaż tatar z łososia też jadamy.

 

Możesz napisać jak robisz bo mnie zaciekawiło :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327363
Udostępnij na innych stronach

Panowie ..... śmieci mi się robią z tematu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327368
Udostępnij na innych stronach

Nie kupisz polędwicy u siebie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327398
Udostępnij na innych stronach

włoskiej.

 

 DZIADKU  MAĆKU  to było do  Eli55, bo ona przecież  "nadaje"   :cry:  z :

 

 

monastir / wlochy

 

:D

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327400
Udostępnij na innych stronach

Wszystko można tylko w trzeba pisać w temacie !

Z wołowiny zrobiły się rybki, a przez to robi się chaos na forum.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327422
Udostępnij na innych stronach

W sumie masz rację ..... niech więc sobie posty leżą.... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327426
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.