miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Carpaccio to ulubione danie mojej kochanej żonki. Danie, to trochę za dużo powiedziane. Jest to przystawka, która podana z szampanem zadowoli każdą kobietę. Carpaccio miałem przyjemność skosztować po raz pierwszy w jednej z bielskich niestety nieistniejącej już restauracji. Potrawa nie była skomplikowana więc popatrzyłem, pomyślałem i zrobiłem w domu sam. Od tej pory jestem nieustannie molestowany przez żonę ..... zrób mi carpaccio.... carpaccio ! Do przygotowania carpaccio będzie nam potrzebna polędwica wołowa. Polędwicę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wykrawamy środkowy, bardziej walcowaty kawałek. W zależności od wielkości polędwicy kawałek będzie miał około 10-15 cm długości. Z mięsa usuwamy błony, resztki tłuszczu i teraz musimy zapeklować mięso na mokro. Żeby się nie męczyć z przeliczaniem ilości wody i peklosoli proponuje skorzystać z tego kalkulatora: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Mięso peklujemy około 5-7 dni w lodówce. Po zapeklowaniu czas uformować mięso i doprawić. Polędwicę wyciągamy z zalewy peklującej, płuczemy chwilę pod bieżącą wodą i osuszamy. Do przyprawienia mięsa musimy zrobić marynatę z przypraw. Do marynaty potrzebujemy: - oliwa z oliwek, 6-7 łyżek - czarnego mielonego pieprzu, 3-4 płaskie łyżeczki - oregano 2-3 płaskie łyżeczki - czosnek granulowany 2 płaskie łyżeczki Wszystkie składniki mieszamy i powstałą marynatą dokładnie z każdej strony nacieramy mięso. Po natarciu mięso zawijamy w folię aluminiową formując walec. Uformowane mięso wkładamy do zamrażalnika. Praktycznie po zamrożeniu mięso jest gotowe do podania. Jak podać ? Wyciągamy mięso z zamrażalnika, ściągamy folię i pozostawiamy na 10-15 minut, aż trochę się rozmrozi. Kroimy na maszynce do krojenia w cienkie, jak najcieńsze plastry. Plastry układamy na lekko posmarowanym oliwą z oliwek talerzu, posypujemy pieprzem mielonym, oregano i czosnkiem granulowanym. Danie prawie gotowe do podania. Do szczęścia brakuje jedynie grzanek z weka posmarowanego masłem czosnkowym, no i oczywiście lampki szampana. Oto nasza pychotka. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/carpaccio01.jpg http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/carpaccio02.jpg Smacznego życzę. Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2014 To znaczy ze jecie surowe mieso??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2014 To znaczy ze jecie surowe mieso???Zamarynowane na 5 dni to nie takie surowe, a Ty nie jadasz? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Eli55, a carpaccio to jest daniem jakiej kuchni ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2014 A tatar ? Ja jem .... uwielbiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2014 A tatar ? Ja jem .... uwielbiam. Miro ale mi smaka zrobiłes, nie pamiętam kiedy jadłem tatara. Trzeba będzie zrobic Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2014 No .... też bym skonsumował. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Eli55, a carpaccio to jest daniem jakiej kuchni ?włoskiej. Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Kuszące te carpaccio. À propos tatara. U mnie w domu nazywano go KALEKA. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Stycznia 2014 ja ostatno jadłem carpaccio z wołowinki na której leżała rukola, kilka kaparków i na to spore wiórki parmezanu, polane oliwą i posypane przez kelnera świerzym pieprzem z młynka...mmmmm.pyszota ja również lubię surowe mięsko ale jadam tylko wołowe, np. tatar albo steki dojrzewające średnio wysmażone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Stycznia 2014 To znaczy ze jecie surowe mieso Przecież to kuchnia włoska.Tylko w oryginale nie jest peklowane a krótko macerowane w oliwce i ocie winnym.Ale teraz moda na carpaccio spowodował,że jadłem nawet ze śledzia Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio? Carpaccio mam na myśli, chociaż tatar z łososia też jadamy. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Stycznia 2014 a jeśli rybki i owoce morza to może ceviche spróbujcie ?? to taka sałatka z ryb albo owoców morza zamarynowane w soku z limonki lub cytryny z dodatkami różnymi: papryczkami chili, cebulą, kukurydzą itd. odmian tysiące, ja jadłem z łososia właśnie i z krewetek (31-40) mrożonych pod wpływem kwasu białko się ścina i rybka przestaje być surowa.piszą tego posta przypomniał mi się wierszyk który zawsze powtarzała moja polonistka:"Być może wyjadę nad morze, lecz nie wierzę że wejdę na wieżę", przepraszam za off top Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio? Carpaccio mam na myśli, chociaż tatar z łososia też jadamy. Możesz napisać jak robisz bo mnie zaciekawiło Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Panowie ..... śmieci mi się robią z tematu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Moda moda, czy kuchnia wloska , ale ja nie jem surowego miesa, przepraszam Miro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Nie kupisz polędwicy u siebie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) włoskiej. DZIADKU MAĆKU to było do Eli55, bo ona przecież "nadaje" z : monastir / wlochy Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Panowie ..... śmieci mi się robią z tematu.No to już nie wiem, to tylko przepisy mogą być na forum? Nic nie wolno pisać, zapytać? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Wszystko można tylko w trzeba pisać w temacie !Z wołowiny zrobiły się rybki, a przez to robi się chaos na forum. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ale Miro przecież to przystawki, no ja wiem, że w twoim temacie (możesz poczyścić z gupot ) Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Stycznia 2014 W sumie masz rację ..... niech więc sobie posty leżą.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9260-z-miro-w-kuchni-przystawki/#findComment-327426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.