madlinka Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Na początek moja ulubiona pizza, przepisów na forum są setki, sama też wypróbowałam ich wiele i pizzę z receptur pizza hut i pizze Abratka i przepis od mojej koleżanki, która ma męża Włocha, więc dała mi teoretycznie oryginalny przepis stamtąd, nie mniej jednak moją ulubioną pizzą jest pizza z przepisu Jamiego Oliwiera, oto ona. (trochę zmodyfikowana no w oryginale mąkę miesza się z semoliną) pizza ciasto cienkie 500g białej mąki chlebowej (ja daję dobrą pszenną)1 saszetka suszonych drożdży (7g)½ łyżeczki soli (płasko)½ łyżki cukru pudruokoło 325ml letniej wody Mąkę i sól przesiać na blat lub do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie.W innym naczyniu wymieszać drożdże , cukier i wodę, odstawić na kilka minut, a następnie wlać do wgłębienia w mące.Prz pomocy widelca stopniowo mieszać mąkę z płynnymi składnikami, do momentu wyrobienia całej mąki.Kiedy składniki się połączą, należy posypać dłonie mąką i zacząć rękami wyrabiać ciasto.Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do dużej, wysypanej mąką miski i oprószyć delikatnie z góry mąką.Przykryć miskę i odstawić na 15 min. Kiedy ciasto odpocznie podziel je na tyle kawałków ile ma być pizz. Rozwałkować cienko, nakładać sos, mozzarellę, dodatki, z doświadczenia wiem, ze im mniej dodatków tym lepiej, najlepsza jest pizza Zuzi, sos, mozzarella, dobra kiełbaska, sobie dodaje jeszcze pieczarki podsmażone. Piec w 250 stopniach- 10 minut. Jak robię małą pizze dla Zuzi to "szaleję" tzn, przekładam ją z łopaty chlebowej na rozgrzany ruszt, przy dużej pizzy, z większą ilością składników to już nie jest takie proste, wtedy używam okrągłej formy do pizzy. Mój sos do pizzy. 1 mała cebulka podsmażona na łyżce oleju do miękkości, do tego wlewam domowy przecier pomidorowy, bądź świeże pomidory bez skórki, odparować wodę do pożądanej gęstości.Dodać do smaku czosnek (ja daję 2 ząbki), sól, pieprz, zagotować.Dodać zioła prowansalskie . Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9359-dro%C5%BCd%C5%BCowe-wypieki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.