Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój debiut z szynkowarką :)

 

Mięso jakiego użyłam to łopatka zmielona i szynka pokrojona w grubszą kostkę sól,woda,cukier puder.

post-47170-0-78439400-1417075909_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-386196
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 182
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mój debiut z szynkowarką :)

 

Mięso jakiego użyłam to łopatka zmielona i szynka pokrojona w grubszą kostkę sól,woda,cukier puder.

No ładnie, a ten cukier? Za słone zrobiłaś?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-386197
Udostępnij na innych stronach

 

Mój debiut z szynkowarką :)

 

Mięso jakiego użyłam to łopatka zmielona i szynka pokrojona w grubszą kostkę sól,woda,cukier puder.

No ładnie, a ten cukier? Za słone zrobiłaś?  :D

 

Recepturę wzięłam z" Szynka Domowa"

1-1,2 kg mięsa wieprzowego

sól 25g

cukier puder -płaska łyżeczka od herbaty

woda 0,1l

 

Bardzo smaczna :D

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-386208
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja też  :tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-388501
Udostępnij na innych stronach

Mówicie i macie :)

 

Składniki:

0,5kg solonych filetów śledziowych

50ml oleju

3 duże cebule

3łyżki cukru

słoiczek koncentrotu pomidorowgo

sól

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

 

liść laurowy 2 szt

łyżka słodkiej papryki

1/2 papryczki chilli lub mielona

100 g śliwek suszonych

2 łyżki octu winnego

 

Przygotowanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie.Cebulę obrać,pokroić w piórka lekko posolić i smażyć na rozgrzanym oleju (50ml)dodać cukier i doprowdzić do lekkiej karmelizacji.Dodać łyżkę słodkiej papryki dobrze wymieszać(uważać aby się nie przypaliła)dodać koncentrat pomidorowy,ocet winny,pokrojoną drobno papryczkę chilli lub mieloną,pokrojone śliwki oraz ziarna pieprzu,ziela angielskiego i rozdrobnione liście laurowe.Odstawić do wystygnięcia.Filety odsączyć na ręczniku papierowym pokroić na kawałki i układać warstwami farsz,śledzie.Górną warstwę ma stanowić farsz.Przykryć i wstawić do lodówki na dwa dni.

 

SMACZNEGO :D

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-388525
Udostępnij na innych stronach

Anulka, jak długo można przechowywać w lodówce  Twoje śledzie? Bardzo podoba mi się ten przepis i chcę zrobić już na święta.

Marko moje w pudełku plastikowym do żywności stoją już pięć dni i są bardzo pyszne z każdym dniem coraz lepsze.Myślę,że dwa tygodnie swobodnie przeleżą :)

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-388988
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Anulka, śledzie z Twojego przepisu zrobiły furorę, wszystkim bardzo smakowały.

post-40280-0-55203100-1419706825_thumb.jpg

Aha, śliwki dałem nasze, polskie wędzone, polecam.

Dzięki za przepis

 

 

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-393258
Udostępnij na innych stronach

 

 

Anulka, śledzie z Twojego przepisu zrobiły furorę, wszystkim bardzo smakowały.
Bardzo się cieszę,że smakowały śledziki.U mnie tez zniknęły w mgnieniu oka :D

 

Pozdrawiam.

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-393386
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę cienkiej kiełbaski i serki Pilos sobie uwędziłam

Aniu .. znając Twoje wielkie serducho to już połowa rozdana :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-394871
Udostępnij na innych stronach

 

Trochę cienkiej kiełbaski i serki Pilos sobie uwędziłam

Aniu .. znając Twoje wielkie serducho to już połowa rozdana :)

 

Strzał w dziesiątkę Anuś :)

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-394882
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mój pierwszy łosoś wędzony na gorąco :)

 do zalewy użyłam 2 litry wody,5łyżek soli kamiennej,3łyżki cukru,łyżeczkę słodkiej papryki mielonej,1/2 łyżeczki chilli mielonej,5liści laurowych,3 ziarna ziela angielskiego,szczypta suszonej bazylii i razmarynu.Wszystkie składniki zagotowałam i pozostawiłam do wystygnięcia.Łososia pokroiłam w dzwonka włożyłam do zalewy i pozostawiałam na 12 godzin w lodówce pod przykryciem.Przed wędzeniem rybę opłukałam zimną wodą i osuszyłam ręcznikiem papierowym.Wędziłam 4 godziny w tem.55st.ostatnie pół godziny w 60st.

 

 

Nie mogłam wytrzymać i musiałam gorący skaleczyć jeden kawałek :D

post-47170-0-54700600-1422882969_thumb.jpg

post-47170-0-13559900-1422882994_thumb.jpg

post-47170-0-82071600-1422883017_thumb.jpg

post-47170-0-86636600-1422883041_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-401791
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Bardzo smakowicie wyglądają!!

Co ciekawe wędzone ryby smakują inaczej na ciepło wyciągnięte dopiero co z wędzarni a inaczej już wychłodzone po nocy w lodówce następnego dnia  ;)  sprawdziłem to w tym roku na karpiu wędzonym  :thumbsup:

Ale chyba wędziłaś na jakieś kratce bo nie widać miejsc powieszenia?! i czy temperatura 60 stopni na koniec wyła wystarczająca aby wewnątrz wyrobu mięso również się ścięło?

 

Z Dymnym pozdrowieniem....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-401796
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale chyba wędziłaś na jakieś kratce
Tak wędziłam na kratce,musiałam spróbować na gorąco bo język wpadłby mi w ..... :D teraz stygnie,w środku nie jest surowe jutro wstawię fotkę :)
Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9380-anulka-w%C4%99dzi%C5%82a-i-nie-tylko/page/5/#findComment-401802
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.