Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to jeszcze i na Serniczek przepisik :)

 

1kg sera białego (dwukrotnie mielony)

1 szkl.cukru

8 jajek

2 budynie śmietankowe lub waniliowe na 3/4l mleka

szklanka mleka

1/2 szkl oleju

kilka kropel aromatu cytrynowego lub skórka starta z 1/2 cytryny

łyżka octu

 

Ser mielimy do miski,dodajemy żółtka,budynie,mleko,olej,aromat lub skórkę z cytryny i wszystko mieszamy łyżką.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu łączymy z masą serową i delikatnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę serową(wychodzi bardzo rzadka)Wstawiamy na nagrzanego piekarnika 180st i pieczemy około godzinki.

 

Smacznego.

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-332972
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Smacznego.

Słoneczko a o lini naszej pomyślałaś? :rolleyes: Ciężko jest utrzymać limit wagi przy tych smakowitościach proponowanych przez Ciebie  :facepalm:

Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-332978
Udostępnij na innych stronach

 

Smacznego.

Słoneczko a o lini naszej pomyślałaś? :rolleyes: Ciężko jest utrzymać limit wagi przy tych smakowitościach proponowanych przez Ciebie  :facepalm:

Pozdrawiam

 

Wiem Kolego :) przez te słodkości mi waga poszła do góry :rolleyes: i to aż za dużo :facepalm:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-332985
Udostępnij na innych stronach

baca48, nie przejmuj się za bardzo, najlepsza jest linia monotonna. :rolleyes:

PePe, z tym serem to masz 100% racji, za to smak jest nieziemski. (Wspomnienia z młodości) :) :) :)


Anulka, przyjdzie wiosna i waga spadnie. Ja w zimie przybieram 5kg i się nie martwię. :) :) :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-332986
Udostępnij na innych stronach

baca48, nie przejmuj się za bardzo, najlepsza jest linia monotonna. :rolleyes:

PePe, z tym serem to masz 100% racji, za to smak jest nieziemski. (Wspomnienia z młodości) :) :) :)

Anulka, przyjdzie wiosna i waga spadnie. Ja w zimie przybieram 5kg i się nie martwię. :) :) :)

No nie wiem czy tak szybko spadnie :laugh:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-333007
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem czy tak szybko spadnie :laugh:

 

 

Ja znalazłem na to sposób. Kupiłem za parę złotych krokomierz. Co dziennie spacerek 10.000 kroków i po problemie. Polecam. :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-333014
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja w zimie przybieram 5kg i się nie martwię

Qurna tylko czy aż bo jak dla mnie tylko ;) 

 

 

No nie wiem czy tak szybko spadnie
 ja też :cry: 

 

 

Co dziennie spacerek 10.000 kroków i po problemie.

No tak, pewnie  :facepalm: a leń

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-333017
Udostępnij na innych stronach

 

No tak, pewnie  :facepalm: a leń

 

Najgorszy jest pierwszy tydzień, potem już z górki. To tylko 1,5 godzinki. Lenia też miałem potężnego, tak prawdę mówiąc to lekarz przepisał mi tą terapię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-333023
Udostępnij na innych stronach

 

 

No tak, pewnie  :facepalm: a leń

 

Najgorszy jest pierwszy tydzień, potem już z górki. To tylko 1,5 godzinki. Lenia też miałem potężnego, tak prawdę mówiąc to lekarz przepisał mi tą terapię.

 

Ten leń to siedzi u mnie,bo mam i ławeczkę do ćwiczeń,orbiterka z licznikiem kalorii :facepalm::hmm:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-333037
Udostępnij na innych stronach

Kolejna dawka słodyczy :laugh:

Biszkopt z masą jabłkową i bitą śmietaną :laugh:

na biszkopt:4jajka ucieramy z 1/2 szkl. cukru na kogel mogel,dodajemy 1 szkl.maki tortowej i łyżkę mąki ziemniaczanej,płaską łyżeczkę proszku do pieczenia,wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy około 25min.w tem 170st.

 

5 jabłek średniej wielkości obieramy,kroimy w kostkę i dusimy z łyżeczką masła,do uzyskanej marmolady dodajemy 2 galaretki cytrynowe i doprowadzamy do wrzenia.

Wystygnięty biszkopt kroimy na dwie części i wykładamy gorące jabłka z galaretką,przykrywamy drugą częścią i pozostawiamy aż ostygnie.

 

Śmietanę 30%ubijamy z dwiema bitymi śmietanami w proszku i dwoma śmietan-fix.Wykładamy na ciasto,posypujemy startą czekoladą lub kakao granulowanym i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 3 godzinki.

post-47170-0-62525500-1392311905_thumb.jpg

post-47170-0-80545800-1392311934_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-333346
Udostępnij na innych stronach

Dziś tak na szybko piernik :)

4jajka całe

szkl cukru

2szkl maki pszennej

szkl mleka

1/2szkl oleju

1/2łyżeczki cynamonu

łyżka przyprawy do piernika

2łyżki kakao

łyżka sody

słoiczek dżemu

Jajka ubijamy na kogiel-mogiel,dodajemy mąkę,mleko,olej i pozostałe przyprawy.Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Dodajemy dżem,delikatnie mieszamy i wylewamy do blaszki keksowej(dłuższa).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st i pieczemy około 45min.

 

 

 

Zanim piernik wystygł i zrobiłam polewę to już bardzo dużo go ubyło :laugh:

post-47170-0-72476800-1392998543_thumb.jpg

post-47170-0-74076000-1392998570_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-335316
Udostępnij na innych stronach

Piekłam dziś moi mężczyźni mi nie odpuścili :)  :)  bo głowa rodziny jutro wyjeżdża na dorsze do Łeby :) tylko nie wiem czy na drogę mu coś zostanie :laugh:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-335335
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym,że po wczorajszym pierniku zostały tylko okruszki dziś od rana piekłam KEKS.

 

25dag masła

25dag cukru pudru

25dag mąki

5jaj

łyżka płaska proszku do pieczenia

łyżka spirytusu lub octu

bakalie

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać żółtka zmiksować do uzyskania jednolitej masy.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białak ubić na sztywną pianę,dodać do ciasta.Wszystko razem zmiksować wsypać posiekane bakalie ,wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do blaszki keksowej piec 45min w temp.170st.

 

post-47170-0-16386200-1393062556.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-335498
Udostępnij na innych stronach

ja mam super przepis na kex jak bedziesz chciala to zapodam tylko musze przetlumaczyc pieke go od 25 lat i zawsze sie eudaje nawet mnie niedorajdzie :facepalm: piekarniczej 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9400-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-dla-podniebienia/page/2/#findComment-335540
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.