Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj zapeklowałem mięsko 20kg szynek (schaby,polędwiczki,boczek,piersi z indyka,kulka).

Musiałem załatwić sobie lodówkę do piwnicy bo nie miałem gdzie wsadzić 2 dużych garnków z mięskiem.

Peklować się to będzie do czwartku, w piątek rano wędzone .

Solanka 8L wody kranówki i 740g peklosoli.

Ciekawe jak tym razem wyjdzie?? :)

Wędzenie odbędzie się w beczce 200L ,raczej na dwa razy bo wszystkiego raczej nie upcham hehe :p

W piątek foto relacja będzie z wędzenia i parzenia.

Komentarze mile widziane :)

 

Pozdrawiam serdecznie Mariusz

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziś musiałem zmienić solankę na nowa, bo jakaś mętna się zrobiła i w jednym garnku były takie trzy kłębki białej piany...

Nie wiem czemu tak się zrobiło?, pierwszy raz tak miałem.

Pozdrawiam

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-332606
Udostępnij na innych stronach

Ma ktoś może zdjecia jak wygląda dobra solanka?chodzi o kolor ,klarowność.

Pomoże to mnie i z pewnością wielu innym początkującym zadymiaczą.

Pozdrawiam

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-332623
Udostępnij na innych stronach

Piersi z indyka robia sie biale, dobrze czy zle?

Jakby po obgotowaniu.

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-332811
Udostępnij na innych stronach

drób marynuję 24 godziny, więcej nie trzeba, i to na samej soli, po co ci do drobiu peklówka ?, a do peklowania zawsze używam wody przegotowanej. Czy nastrzykiwałeś mięso ??

nie obraź się ale zaczynasz od …. Strony :)  peklujesz 20kg. i dopiero pytasz o porady jak już ci się solanka psuje a drób robi biały, poczytaj najpierw, potem znowu poczytaj, potem popytaj i dopiero bierz się za robotę, szkoda by było wywalić 20 kg. dla piesków ;) drób, polędwiczki to delikatne mięska i peklują się krócej, schab i boczki pekluję w słabszej solance, a tak jak peklujesz wszystko razem to może okazać się że szynka jest ok na słoność a polędwiczki zjeść się prawie nie da, na początku lepiej nie kombinujbo tylko się przejedziesz, powodzenia,

pozdrawiam.

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-332976
Udostępnij na innych stronach

Mięso jednak jest w porządku ,w piwnicy gdzie mam lodówkę jest słaba żarówka i wyglądało, że są białe te piersi ale wszystko jest dobrze,mizdra jest biaława.

post-46958-0-45683900-1392123637_thumb.jpg

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333019
Udostępnij na innych stronach

Tak tak w piątek mam wolne i od rana jade z tym koksem :p

A w sobote mała imprezka ciekawe czy szynczki beda goscia smakowały (^_-)-☆

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333029
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

W sobotę zapeklowałem mięsko około godz. 15, czy mogę dziś wieczorem wyjąć z zalewy do ociekania ale dalej w lodówce, a jutro wieczorem osznurować i powiesić na noc w chłodnym pomieszczeniu do osuszania? w piątek rano wędzę .

Pozdrawiam

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333183
Udostępnij na innych stronach

Jaka lodówka ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333186
Udostępnij na innych stronach

Miro zapewne pyta czy lodówka jest typu no frost.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333194
Udostępnij na innych stronach

to jest stara lodówka z góry zwykła chłodziarka z pokrętłem do ustawienia temp. a z dołu zamrażalnik ,są oddzielone

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333198
Udostępnij na innych stronach

Śmiało dawaj do lodówki, skoro taka potrzeba.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333202
Udostępnij na innych stronach

Nigdzie nie mam 6 stopni ,a tak dam na dwo lodowki cos do czego bd kapac , powiesze szyneczki i moga ociekac Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333203
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro zapewne pyta czy lodówka jest typu no frost.

Nieprecyzyjnie zapytałem, ale o to chodziło.  :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333224
Udostępnij na innych stronach

A czy zapach octu nie wniknie do szynek?lodówka była długo nie używana i nie pachniało w niej fiołkami :p żona wymyła ją wodą z octem , dlatego pytam czy to nie wsiąknie do wędlin? 

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333225
Udostępnij na innych stronach

Po occie umyj płynem do naczyń.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333226
Udostępnij na innych stronach

Lepiej wyjmij mięso i przemyj lodówkę płynem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9401-szyneczki/#findComment-333230
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.