sverige2 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Lutego 2014 Boniek, myślę że przegapiłeś kiedy o tym pisałem. Większość przepisów podaje aby ziemniaka ugotować i przecisnąć przez praskę, tyle tylko że w całkowicie ugotowanym ziemniaku,skrobia też już jest całkowici ugotwana i zupełnie ścięta, a to nie wpływa zbyt dobrze na jakość i trwałość pieczonego chleba. Wynikiem moich wieloletnich "błędow i wypaczeń" czyli osobistych doświadczeń, zauważyłem że o wiele lepszy skutek daje tylko częściowe tzw. obgotowanie, średniej wielkości ziemniaka razem ze skórką na 1 bochenek czy foremkę, max. 10 min. Następnie należy ziemniaka obrać ze skórki i zetrzeć go na drobnej tarce. Bardzo dobry rezultat zamiast polsurowego ziemniaka, daje dodatek gotowego puree ziemniaczanego, jakie można nabyć w sklepie lub np. na Allegro. Wtedy dodjemy jedną czubatą łyżkę stołową puree na jeden chlebek.http://allegro.pl/gg-puree-ziemniaczane-18-por-510g-niemieckie-i3929335787.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/page/3/#findComment-335240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.