Roma Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Zainspirowana Waszymi wątkami,postanowiłam i ja otworzyć swój kącik kulinarny.Co z tego wyjdzie ? zobaczymy.Liczę na Wasze poczucie humoru,tolerancji i wyrozumiałość Swoją przygodę rozpocznę od bułeczek które wypatrzyłam we wątku eli55Ciasto rozrobiłam w maszynie do pieczenia chleba i tam też wyrastałohttp://vpx.pl/i/2014/02/14/1-DSCF0013-004HENf7.jpg Po uformowaniu bułeczek odstały jeszcze 30 minut i do piecahttp://vpx.pl/i/2014/02/14/2-DSCF0015-003VJZP5.jpg W piecu posiedziały ok 25 minut a po wyjęciu wyglądały takhttp://vpx.pl/i/2014/02/14/3-DSCF0016-002tZRAL.jpghttp://vpx.pl/i/2014/02/14/4-DSCF0019-001uIWwL.jpgWystawione na zewnątrz aby szybko wystygły i kolacja gotowa.http://vpx.pl/i/2014/02/14/5-DSCF0022jg7K.jpgWyżerka jak się patrzy Edytowane 14 Lutego 2014 przez Roma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lutego 2014 Roma super bułki, przekrój pierwsza klasa :clap: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Lutego 2014 Super bułeczki,obie z eli55 nie dałyście za wygraną z tymi bułeczkami nauka nie idzie w las,tylko w nas Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lutego 2014 Anulka, bazylwidzew- dzięki za uznanie Jest jednak jakieś"ale" przy pieczeniu tych bułeczek.Zbyt szybko znikają z talerza Upiekłam 16 sztuk a po kolacji ostały się zaledwie 4 Na dłuższą metę moja waga tego nie wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lutego 2014 Na dłuższą metę moja waga tego nie wytrzyma Masz dwa wyjścia nie piec takich pyszności, albo.....kupić większą wagę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lutego 2014 Roma gratulacje bułeczki wyglądają jak malowane a dodatki... mm z makiem moje ulubiene Pasztetową i mieloneczkę słoikową tam widzę? dobrze, że założyłaś własny wątek czekam na więcej super wyrobów! Pozdrawiam serdecznie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Lutego 2014 Brava Roma - :clap: :clap:jeszcze sa ladniejsze i apetyczniejsze z makiem niz sezamem , musze sie postarac o mak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Lutego 2014 baco-wybieram bramkę nr 2 Panie Boczku-miło słyszeć takie słowa z ust fachowca.Elu-jak będziesz miała kłopoty z makiem to mogę podesłać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Lutego 2014 Elu mak zastąp czarnuszką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Lutego 2014 Zainspirowana Waszymi wątkami,postanowiłam i ja otworzyć swój kącik kulinarny I to jest prawidłowy krok Roma z wielką przyjemnością będę śledzić fotorelacje z Twoich poczynań kulinarnych Bułeczki ślicznej urody .. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lutego 2014 Halusiu-gdzie mi tam do Was,, jedynie plagiaty mogę czynić bo ja z tych co to drzwi nie wywarzają skoro już są otwarte Mam jednak nadzieję,że od czasu do czasu coś mi się tam uda upichcić cobym mogła się pochwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Lutego 2014 Roma - dziekuje ale to juz brat mi przysle. maria.s- nie mam pojecia co to jest czarnuszka, slyszalam juz kilka razy ta nazwe, ale nie znam tych zarek , a jak dalam do tlumacza to wyszla jakas bzdura, , narazie mam sezam i siemie , to bede tym sypac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Lutego 2014 eli , czarnuszka to takie małe ,czarne bardzo aromatyczne nasionka , Nie każdy je lubi . Może po łacińskiej nazwie uda Ci się znaleźć czyli Nigella sativa http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarnuszka_siewna . Ja osobiście używam ją do sypania chleba po wierzchu ale moje starsze dziecko nie za bardzo ją lubi . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Lutego 2014 Abonamentuje "Chwalenie z Jaskowej polany" i gratuluje. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Kruche ciasteczka na smalcu Tanie,smaczne i proste w wykonaniu. 25 dkg masła20 dkg smalcu4 jajka1,5 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej8 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia1 kg mąkiSmalec to tłuszcz który nadaje ciastkom tę szczególną kruchość,zastąpienie go innym tłuszczem niweczy ich smak i kruchość. Masło, smalec i cukier posiekać na stolnicy,dodać jajka.Mąki i proszek do pieczenia wymieszać,połączyć, zagnieść tworząc kulę.Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na placek o grubości ok 0,5 cm, wykrawać ciasteczka.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st od 10-15 min Swoje ciastka przed pieczeniem smarowałam rozbełtanym jajkiem i maczałam w cukrze, Z kilograma mąki wychodzi dosyć spora porcja, 1/4 jest już skonsumowana :P http://img856.imageshack.us/img856/2726/1dscf0002005.jpg Edytowane 17 Lutego 2014 przez abratek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lutego 2014 Ja tez robie takie ciastka (podobne) zawsze na swieta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Lutego 2014 Czy nie za dużo 8 łyżeczek proszku do pieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lutego 2014 nestor-daję tyle łyżeczek od lat i jest oki,mniej nie dawałam i dlatego nie wiem czy przy mniejszej ilości proszku do pieczenia byłyby takie same w smaku i kruchości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Lutego 2014 @Roma, Piekę podobne tylko troszkę inny skład, a proszku zawsze paczka na 1 kg mąki bo z takiej ilości piekę, powiedz proszę co daje dodatek mąki ziemniaczanej sam nie stosuję a może trzeba ? A zdanie co do smalcu mam podobne. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Lutego 2014 Jeśli mam być szczera to nie wiem jakie działanie ma mączka,taki przepis dostałam od mojej babci kiedy jeszcze na mączkę ziemniaczaną mówiło się kartoflanka Jeśli spróbujesz to może uda Ci się uchwycić różnicę, ja innych nie robiłam i nie mam skali porównawczej.Kiedyś zamiast czystego smalcu dałam smalec ze skwarkami,taki bez dodatków i muszę powiedzieć,że ciastka były jeszcze smaczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Lutego 2014 .Kiedyś zamiast czystego smalcu dałam smalec ze skwarkami,taki bez dodatków i muszę powiedzieć,że ciastka były jeszcze smaczniejsze. Zdecydowanie tak, a wiesz następnym razem dodam i zobaczę, moja LP mówi, że zwiększają kruchość Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Lutego 2014 Dzisiaj przedstawię mój pierwszy chleb na zakwasie Zaczyn przygotowany i odstawiony na ok 20 godzin w piekarniku z zapaloną żarówką w stałej temperaturze 27 stopni.http://img191.imageshack.us/img191/6033/1dscf0001011.jpg Wyrabianie ciasta http://img823.imageshack.us/img823/5674/2dscf0003.jpg po 4 godzinach wyrastania,ciasto ląduje w piekarniku http://img248.imageshack.us/img248/4818/3dscf0004001.jpg W blaszce zaraz po wyjęciu z pieca wygląda nieźlehttp://img716.imageshack.us/img716/4636/4dscf0005001.jpg Po opuszczeniu blaszki już tak ładnie nie wygląda http://img198.imageshack.us/img198/687/5dscf0007001.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Pierwsze koty za płoty. Mam wrażenie a nawet jestem pewny, że nie wytrzymałaś ciśnienia zbyt mało wyrośnięty był jak go wkładałaś do piekarnika. Chleb na zakwasie bardzo mało wyrasta w trakcie pieczenia w porównaniu do tego na drożdżach no i do tego jeśli jest z dodatkiem mąki żytniej tym bardziej. Wrzuć fotę po przekrojeniu no i napisz jak Ci smakował ten Twój chlebek wszak to pierwszy. Praktyka prowadzi do mistrzostwa, a mój pierwszy chlebek szkoda gadać-porażka Edytowane 19 Lutego 2014 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Lutego 2014 nie mam pojecia co to jest czarnuszka http://www.skworcu.com.pl/195,pl_czarnuszka-30g.htmlI polecam zakup przypraw w tym sklepie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Lutego 2014 Witaj Roma, ma rację baca że chyba nie wytrzymałaś ciśnienia i pospieszyłaś się z tym wypiekiem, ale może też temperatura w piecu była za wysoka? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.