Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowana Waszymi wątkami,postanowiłam i ja otworzyć swój kącik kulinarny.Co z tego wyjdzie ? zobaczymy.Liczę na Wasze poczucie humoru,tolerancji i wyrozumiałość :)

Swoją przygodę rozpocznę od bułeczek które wypatrzyłam we wątku   eli55

Ciasto rozrobiłam w maszynie do pieczenia chleba i tam też wyrastało

http://vpx.pl/i/2014/02/14/1-DSCF0013-004HENf7.jpg

 

Po uformowaniu bułeczek odstały jeszcze 30 minut i do pieca

http://vpx.pl/i/2014/02/14/2-DSCF0015-003VJZP5.jpg

 

W piecu posiedziały ok 25 minut a po wyjęciu wyglądały tak

http://vpx.pl/i/2014/02/14/3-DSCF0016-002tZRAL.jpg

http://vpx.pl/i/2014/02/14/4-DSCF0019-001uIWwL.jpg

Wystawione na zewnątrz aby szybko wystygły i kolacja gotowa.

http://vpx.pl/i/2014/02/14/5-DSCF0022jg7K.jpg

Wyżerka jak się patrzy

Edytowane przez Roma
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 Anulka, bazylwidzew- dzięki za uznanie :) Jest jednak jakieś"ale" przy pieczeniu tych bułeczek.Zbyt szybko znikają z talerza :tongue: Upiekłam 16 sztuk a po kolacji ostały się zaledwie  4 :facepalm: Na dłuższą metę moja waga tego nie wytrzyma :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333604
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na dłuższą metę moja waga tego nie wytrzyma

Masz dwa wyjścia nie piec takich pyszności, albo.....kupić większą wagę :rolleyes:  :facepalm:  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333635
Udostępnij na innych stronach

Roma gratulacje :) bułeczki wyglądają jak malowane a dodatki... mm z makiem moje ulubiene  :laugh:  :thumbsup:

Pasztetową i mieloneczkę słoikową tam widzę? dobrze, że założyłaś własny wątek  :) czekam na więcej super wyrobów! 

Pozdrawiam serdecznie

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333639
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zainspirowana Waszymi wątkami,postanowiłam i ja otworzyć swój kącik kulinarny
 

I to jest prawidłowy krok  :)

Roma z wielką przyjemnością będę śledzić fotorelacje z Twoich poczynań kulinarnych  :rolleyes:

Bułeczki ślicznej urody ..  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333752
Udostępnij na innych stronach

Halusiu-gdzie mi tam do Was,, jedynie plagiaty mogę czynić :tongue: bo ja z tych co to drzwi nie wywarzają skoro już są otwarte :D Mam jednak nadzieję,że od czasu do czasu coś mi się tam uda upichcić cobym mogła się pochwalić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333855
Udostępnij na innych stronach

Roma - dziekuje ale to juz brat mi przysle.

 

maria.s- nie mam pojecia co to jest czarnuszka, slyszalam juz kilka razy ta nazwe, ale nie znam tych zarek , a jak dalam do tlumacza to wyszla jakas bzdura, , narazie mam sezam i siemie , to bede tym sypac.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333876
Udostępnij na innych stronach

eli , czarnuszka to takie małe ,czarne bardzo aromatyczne nasionka , Nie każdy je lubi . Może po łacińskiej nazwie uda Ci się znaleźć czyli Nigella sativa   http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarnuszka_siewna . Ja osobiście używam ją do sypania chleba po wierzchu ale moje starsze dziecko nie za bardzo ją lubi .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-333877
Udostępnij na innych stronach

Kruche ciasteczka na smalcu
 Tanie,smaczne i proste w wykonaniu.
 
25 dkg masła
20 dkg smalcu
4 jajka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
8 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
1 kg mąki

Smalec to tłuszcz który nadaje ciastkom tę szczególną kruchość,zastąpienie go innym tłuszczem niweczy ich smak i kruchość.
 

Masło, smalec i cukier posiekać na stolnicy,dodać jajka.Mąki i proszek do pieczenia wymieszać,połączyć, zagnieść tworząc kulę.Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na placek o grubości ok 0,5 cm, wykrawać ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st od 10-15 min
 
Swoje ciastka przed pieczeniem smarowałam rozbełtanym jajkiem i maczałam w cukrze, 
 
Z kilograma mąki wychodzi dosyć spora porcja, 1/4 jest już skonsumowana :P 
http://img856.imageshack.us/img856/2726/1dscf0002005.jpg
 
 
Edytowane przez abratek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334017
Udostępnij na innych stronach

nestor-daję tyle łyżeczek od lat i jest oki,mniej nie dawałam i dlatego nie wiem czy przy mniejszej ilości proszku do pieczenia byłyby takie same w smaku i kruchości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334358
Udostępnij na innych stronach

@Roma, Piekę podobne tylko troszkę inny skład, a proszku zawsze paczka na 1 kg mąki bo z takiej ilości piekę, powiedz proszę co daje dodatek mąki ziemniaczanej sam nie stosuję a może trzeba ? A zdanie co do smalcu mam podobne. Pozdrawiam :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334390
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mam być szczera to nie wiem jakie działanie ma mączka,taki przepis dostałam od mojej babci kiedy jeszcze na mączkę ziemniaczaną mówiło się kartoflanka :D  Jeśli spróbujesz to może uda Ci się uchwycić różnicę, ja innych nie robiłam i nie mam skali porównawczej.Kiedyś zamiast czystego smalcu dałam smalec ze skwarkami,taki bez dodatków i muszę powiedzieć,że ciastka były jeszcze smaczniejsze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334556
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Kiedyś zamiast czystego smalcu dałam smalec ze skwarkami,taki bez dodatków i muszę powiedzieć,że ciastka były jeszcze smaczniejsze.

Zdecydowanie tak, a wiesz następnym razem dodam i zobaczę, moja LP mówi, że zwiększają kruchość :hmm:  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334584
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przedstawię mój pierwszy chleb na zakwasie :facepalm:

Zaczyn przygotowany i odstawiony na ok 20 godzin w piekarniku z zapaloną żarówką w stałej temperaturze 27 stopni.

http://img191.imageshack.us/img191/6033/1dscf0001011.jpg

 

Wyrabianie ciasta

 

http://img823.imageshack.us/img823/5674/2dscf0003.jpg

 

po 4 godzinach wyrastania,ciasto ląduje w piekarniku

 

http://img248.imageshack.us/img248/4818/3dscf0004001.jpg

 

W blaszce zaraz po wyjęciu z pieca wygląda nieźle

http://img716.imageshack.us/img716/4636/4dscf0005001.jpg

 

Po opuszczeniu blaszki  już tak ładnie nie wygląda :mellow: 

http://img198.imageshack.us/img198/687/5dscf0007001.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334701
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze koty za płoty. Mam wrażenie a nawet jestem pewny, że nie wytrzymałaś :) ciśnienia zbyt mało wyrośnięty był  jak go wkładałaś do piekarnika. Chleb na zakwasie bardzo mało wyrasta w trakcie pieczenia w porównaniu do tego na drożdżach no i do tego jeśli jest z dodatkiem mąki żytniej tym bardziej. Wrzuć fotę po przekrojeniu no i napisz jak Ci smakował ten Twój chlebek wszak to pierwszy. Praktyka prowadzi do mistrzostwa, a mój pierwszy chlebek  :facepalm: szkoda gadać-porażka :clap:  :)

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334712
Udostępnij na innych stronach

nie mam pojecia co to jest czarnuszka

 

http://www.skworcu.com.pl/195,pl_czarnuszka-30g.html

I polecam zakup przypraw w tym sklepie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334718
Udostępnij na innych stronach

Witaj Roma, ma rację baca że chyba nie wytrzymałaś ciśnienia i pospieszyłaś się z tym wypiekiem, ale może też temperatura w piecu była za wysoka?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9423-kulinarny-kogel-mogel-na-ja%C5%9Bkowej-polanie/#findComment-334719
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.