BonAir Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Łiiitojcie! Doskonale zdaję sobie sprawę, że w tej chwili forum żyje w większości ZLOTem oraz wspomnieniami po nim. Pozwolę sobie jednak na chwilę wrócić do dwóch spraw, bardziej "przyziemnych". Spraw które związane są z technologią wyrobu wędlin. Za co z resztą z góry przepraszam :lol: 1. Po pierwsze primo - na zlocie w piątek robione były szynki wędzone -> parzone oraz chyba ze dwie (?) parzone -> wędzone (tzw. "odwrotna" kolejność). Niestety w sobotę nie dane nam było posmakować tych drugich. Kto próbował obu szynek niech napisze proszę jakie ma spostrzeżenia odnośnie tego "odwróconego etapu" ? Jak to smakowało ? Bądź co bądź "odwrócona" receptura "Kurczaka aromatycznego wg Dziadka" sprawdza się wyśmienicie! 2. Po drugie primo - w sobotę na Zlocie robiliśmy m.in kiełbasę "Krakowską suchą". Ku memu zdziwieniu, kiełbasa ta w końcowej fazie nie była pieczona, tylko parzona w wodzie. Na mój "chłopski rozum" wyroby "suche" powinno się piec, a "mokre "parzyć. Jednak na zlocie któryś z "bardziej zaawansowanych" kolegów (Jasiu ? Marek z Bielska ? JacekB? nie pamiętam... ;-) ) zadał mi pytanie, nie wiem czy było ono retoryczne, czy nie, ale brzmiało: "jak myślisz, która szynka będzie bardziej sucha - parzona czy pieczona ?" Tak więc jak to naprawdę jest? Oszczędzcie mi eskperymentów proszę :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 WitamKrakowska pieczona (słucha) to jest pełna nazwa tej kiełbaski, ale proces technologiczny przewiduje parzenie w wodzie i ponowne wędzenie.Szynka parzona będzie bardziej soczysta od pieczonej Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Biedny BonAir nie doczeka się na odpowiedź zniknęło jego pytanie w tłoku, Abratek będzie musiał mu pomóc odkopać post :grin: BonAir musisz zadowolić się porównywaniem piwa :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Biedny BonAir nie doczeka się na odpowiedź Nie jest tak źle. Oddzielam ziarna od plew :lol: Szczepan napisał, że parzona będzie bardziej soczysta od pieczonej. Pozostaje jeszcze druga kwestia - jak smakowała szynka parzona, a potem wędzona? Nikt nie jadł? :wink: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Ja tych szynek na zlocie nie porównywałem, ale mogę potwierdzić ze swojego doświadczenia to o czym pisał SZCZEPAN - zresztą kiedyś ten temat omawialiśmy po "zapodaniu" go przez Ligawę EDIT: O kurde zerknąłem teraz na post SZCZEPANA :blush: faktycznie on pisał o pieczeniu, ale to nic nie zmienia :lol: parzona>wędzona będzie bardziej sucha niż wędzona>parzona ale za to trwalsza Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Pewnie, że jadłam :tongue: tylko w tym momencie nie myślałam która lepsza, obie były dobre :grin: , nawet sama kroiłam, a Ala B. mówiła która jest jak robiona, tylko tego tyle było , że trudno zapamiętać smak - wszystko się wymieszało :devil: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Ja osobiście nie degustowałem rano niczego, bo nie miałem apetytu na nic co trzeba gryźć. Ale potwierdzam z własnego doświadczenia, to co podawał Szczepan pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.