Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Łiiitojcie!

 

Doskonale zdaję sobie sprawę, że w tej chwili forum żyje w większości ZLOTem oraz wspomnieniami po nim.

Pozwolę sobie jednak na chwilę wrócić do dwóch spraw, bardziej "przyziemnych".

Spraw które związane są z technologią wyrobu wędlin.

Za co z resztą z góry przepraszam :lol:

 

1. Po pierwsze primo - na zlocie w piątek robione były szynki wędzone -> parzone oraz chyba ze dwie (?) parzone -> wędzone (tzw. "odwrotna" kolejność).

Niestety w sobotę nie dane nam było posmakować tych drugich.

Kto próbował obu szynek niech napisze proszę jakie ma spostrzeżenia odnośnie tego "odwróconego etapu" ?

Jak to smakowało ?

Bądź co bądź "odwrócona" receptura "Kurczaka aromatycznego wg Dziadka" sprawdza się wyśmienicie!

 

2. Po drugie primo - w sobotę na Zlocie robiliśmy m.in kiełbasę "Krakowską suchą".

 

Ku memu zdziwieniu, kiełbasa ta w końcowej fazie nie była pieczona, tylko parzona w wodzie.

Na mój "chłopski rozum" wyroby "suche" powinno się piec, a "mokre "parzyć.

Jednak na zlocie któryś z "bardziej zaawansowanych" kolegów (Jasiu ? Marek z Bielska ? JacekB? nie pamiętam... ;-) ) zadał mi pytanie, nie wiem czy było ono retoryczne, czy nie, ale brzmiało: "jak myślisz, która szynka będzie bardziej sucha - parzona czy pieczona ?"

 

Tak więc jak to naprawdę jest?

Oszczędzcie mi eskperymentów proszę :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/
Udostępnij na innych stronach

Witam

Krakowska pieczona (słucha) to jest pełna nazwa tej kiełbaski, ale proces technologiczny przewiduje parzenie w wodzie i ponowne wędzenie.

Szynka parzona będzie bardziej soczysta od pieczonej Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16287
Udostępnij na innych stronach

Biedny BonAir nie doczeka się na odpowiedź zniknęło jego pytanie w tłoku, Abratek będzie musiał mu pomóc odkopać post :grin: BonAir musisz zadowolić się porównywaniem piwa :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16381
Udostępnij na innych stronach

Biedny BonAir nie doczeka się na odpowiedź

Nie jest tak źle. Oddzielam ziarna od plew :lol:

 

Szczepan napisał, że parzona będzie bardziej soczysta od pieczonej.

Pozostaje jeszcze druga kwestia - jak smakowała szynka parzona, a potem wędzona?

Nikt nie jadł? :wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16383
Udostępnij na innych stronach

Ja tych szynek na zlocie nie porównywałem, ale mogę potwierdzić ze swojego doświadczenia to o czym pisał SZCZEPAN

- zresztą kiedyś ten temat omawialiśmy po "zapodaniu" go przez Ligawę

 

EDIT:

O kurde zerknąłem teraz na post SZCZEPANA :blush: faktycznie on pisał o pieczeniu, ale to nic nie zmienia :lol: parzona>wędzona będzie bardziej sucha niż wędzona>parzona ale za to trwalsza

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16386
Udostępnij na innych stronach

Pewnie, że jadłam :tongue: tylko w tym momencie nie myślałam która lepsza, obie były dobre :grin: , nawet sama kroiłam, a Ala B. mówiła która jest jak robiona, tylko tego tyle było , że trudno zapamiętać smak - wszystko się wymieszało :devil:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/945-dwa-pytania-technologiczne/#findComment-16387
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.