Anulka Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Lutego 2014 To może ktoś poda jeszcze przepis na "swojski" makaron - taki prawdziwy - aż mi ślinka cieknie na samą myśl o domowym makaronie1,5 szkl mąki1jajkoletnia woda (ne gorąca)Z podanych składnków zagniatamy ciasto,nie bardzo sztywne bo trudno będzie rozwałować.Uzyskaną kulkę casta rozwałować na cienki placek posypując mąką aby się ne kleił do stolnicy.Pokroić na paski około 2cm szerokości każdy pasek posypać mąkąułożyć jeden na drug i kroić cienko kluseczki(ja mam do krojenia maszynkę PRODUKCJI ZSRR)Pozostawiamy pokrojone kluseczki na stolnicy aby nam troszkę się obsuszyły i wrzucamy na gotujący się osolony wrzątek.Gotujemy kla minut,wylewamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Mam nadzieję że pomogłam Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-335934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Lutego 2014 Ja zagniatam same jajka z mąką bez wody ( ciężko to idzie i dlatego robię to rękoma MojegoŚlubnego ). Wstępnie szykuje ok100gramów mąki na 1 jajo no i oczywiście szczypta soli . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-335937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Mój przepis na makaron jest taki sam jak chudziaczka.!00 gr mąki +1 jajko.Jeśli ktoś ma TM lub maszynę do pieczenia chleba to można w nich wyrobić ciasto. Sprawiłam sobie maszynkę do makaronu bardzo fajna rzecz tym bardziej,że można dokupić di niej przystawki na różne kształty makaronów. Edytowane 23 Lutego 2014 przez Roma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-335942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Lutego 2014 Nie poczekałem i zrobiłem jak tylko przepis się pokazał czyli wg Anulkitak wygląda posiekany i suszący się :Wrażenie smakowe po ocenie dzieci i LP , naturalnie z rosołkiem który dziś zrobiłem Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-335944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Lutego 2014 No i super Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-335950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocasch Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Lutego 2014 Mnie rosołek wyszedł przedni. Zdjęć niestety nie zdązyłem zrobić bo przyjechał Proktor (czyt. teściowa) i zjadła wszystko. Teraz muszę "mamusie" wysłać na jakieś bieganie bo inaczej czeka mnie powiększanie drzwi w domu na "setki" :-) Cytuj http://www.opti-max.eu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-335952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Lutego 2014 Zdjęć niestety nie zdązyłem zrobić bo przyjechał Proktor (czyt. teściowa) i zjadła wszystko. No to teściowa ma apetyt ( spust) :D Ja jak robię rosół to mięsko musi być pierwsza liga Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-335953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocasch Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Lutego 2014 Oj ma niestety... proktor nie zna umiaru w jedzeniu. Andrzej Twojemu też by poradziła bo jest strasznie przepadzista. A później chłopaki z zakladu... zakwasów dostaną... ech ta "kochana mamunia" Cytuj http://www.opti-max.eu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-335955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 24 Lutego 2014 Popełniłem rosołek i dodałem wg. przepisu Maxella buraczka - kolorek elegancki wyszedł Własnoręcznie zrobiony makaron - pychotka ale zostaje małe ale do poprawki następnym razem.Krojenie makaronu słabo mi wyszło trzeba się przyłożyć i kroić bardzo drobniutko, ale taka wiedza przychodzi z czasem - no i wspomnienia jak to kiedyś się u babci jadło domowy makaron. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Lutego 2014 Kiedy wydaje się, że kolor jest zbyt intensywny, wyjmujemy buraczka i gotujemy dalej. Podczas gotowania czerwony barwnik byraka zmienia się na żółty. Dlatego między innymi nie gotujemy barszczu zbyt intensywnie, przed zakwaszeniem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 25 Lutego 2014 Krojenie makaronu słabo mi wyszło Fakt , trochę grubawy jest . Bez wysiłku można nożem pokroić taki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 25 Lutego 2014 u mnie rosół gotowany jest co tydzień w ilościach hurtowych, ze względu na synka (3 latka) bo to jego ulubiona zupa, (jak większości dzieci), albo pomidorowa robiona na rosołku + obowiązkowo makaron od babuni własnej roboty ja daję sporo warzyw, ale to pewnie dlatego że robię z garze 12-to litrowym, tylko nie przesadzam z marchewką żeby słodki nie wyszedł, zazwyczaj na 3 korpusach, kilo skrzydeł, duża garść żołądków, czasami, jak mi się trafi to robię z kaczki tak samo jak zwykły, dodaję też kilka grzybków suszonych i jak mam świeży rozmaryn, czasem dodam łodygę selera naciowego, robiłem nawet kilka razy...hmmm, no już chyba nie rosół, ale zupę z pieczonego kurczaka z marchewką i groszkiem, którą polecam. Generalnie mam co tydzień ok 6 litrów czystego klarownego rosołu, który mrożę i mam podstawę do zup wszelakich. a makaron robię podobnie jak moi przedmówcy: jedno jajo na 100gr. mąki + łyżka wody i szczypta soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 25 Lutego 2014 , duża garść żołądków Hmmm .. to dla mnie nowość .. jeden żołądek wrzucałam, jak dostałam razem z kurą ... ale garść nie .hmmm, no już chyba nie rosół, ale zupę z pieczonego kurczaka A właśnie, że ja do rosołu dodaję często korpus z pieczonego kurczaka... i kawałek pieczonej skórki z niego ... daje dodatkowy smaczek Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 25 Lutego 2014 dodaję też kilka grzybków suszonychOsid ja także do rosołu dodaję garstkę grzybów suszonych. Najczęściej są to borowiki ceglastopore, kolorek rosołu jest bardziej intensywny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 25 Lutego 2014 Hmmm .. to dla mnie nowość .. jeden żołądek wrzucałam, jak dostałam razem z kurą ... ale garść nie pierwszy raz widziałem to u mojej teściówki, kiedy w Niedzielę podała klasycznie, rosół z domowym makaronem, i każdy z nas dostał po 3 żołądki, długo gotowane, mięciutkie i pyszne i od tamtej pory i ja dodaję garść jako taką małą "wkładkę" na talerz. A właśnie, że ja do rosołu dodaję często korpus z pieczonego kurczaka zupę z pieczonego kurczaka zobaczyłem z kolei w jednym z programów kuchni.plus pt"apetyczna panna Dahl", a że zostaje mi sporo mięsiwa z całego pieczonego ptaka, to postanowiłem spróbować, bo moja rodzinka nie trawi drobiu na zimno, ani odgrzewanego, i tak przepis wszedł na stałe do mojego menu, a czasami robię z tego wywaru sos do np. gotowanej piersi. Osid ja także do rosołu dodaję garstkę grzybów suszonych. a tego nauczyła mamcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 25 Lutego 2014 , duża garść żołądków Hmmm .. to dla mnie nowość .. jeden żołądek wrzucałam, jak dostałam razem z kurą ... ale garść nieKup Anuś sobie kacze albo indycze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 25 Lutego 2014 Kup Anuś sobie kacze albo indycze. Są lepsze od tych kurzych? wiadomo mi tylko że są bardziej mięsiste ... osobiście nie spotkałam żołądków kaczych w sprzedaży... po nie trzeba by chyba do miasta jechać może w jakiś większych sklepach są Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 25 Lutego 2014 W Makro kacze po pół kilo mrożone są. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Lutego 2014 to i jak się przyłącze do tematu, ponieważ rosół to mój konikoczywiście mieska różnego rodzaju, cebulka opiekana jak koledzy tu też opisują żołądki owszem ,kawałki kury, ale i też kawałek wątróbki ale nie daje mięś indyczych , uważam ze robią "zamęt" w rosole :Pgotuję ok 4-5 godzin na bardzo małym ogniu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 25 Lutego 2014 W Makro kacze po pół kilo mrożone są.To i tak 50 km od mojego domku Poszukam w selgrosie .. to też daleko ale mam lepszy dojazd Dzięki Paweł Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 25 Lutego 2014 a ja wam powiem lepszy numer, nie szumuję w ogóle rosołu !! tzn. nie zbieram żadnej piany z powierzchni w trakcie gotowania, z tym że gotuję go max. 4 godziny, następnie przecedzam przez sito drobne do gara 5-cio litrowego do pełna, a to co jeszcze zostanie do takiego 1,5 litra, po czym wszystkie 3 gary lądują w tzw. przybudówce gdzie mam teraz 6*C, do rana, w celu wychłodzenia i ścięcia się tłuszczu na powierzchni rosołu, rano zdejmuję nadmiar tłuszczu, i przelewam rosołek do czystego gara i pojemników, ale delikatnie i powoli bo na dnie gara zalega właśnie ów piana, w postaci małych drobinek, osadu, czy jak tam zwał. Robię tak od dawna i rosołek wychodzi smaczny i klarowny. co wy na to ?? :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 25 Lutego 2014 a ja wstyd sie przyznac gotuje rosol tylko jak robie flaki albo pomidorowke ,ale to wtedy ma byc taki z wolowina i dlugo gotowany ,nigdy nie przepadalam za rosolemA z czym jecie rosol ? prucz domowego makaronu?Ja juz jak jem to z kasza manna lub krakowska ugotowana na gesto i pokrojona w kostke Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Lutego 2014 Ja juz jak jem to z kasza manna lub krakowska ugotowana na gesto i pokrojona w kostke Fuj. Tylko z makaronem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Lutego 2014 hehe z makaronem to woda z kluchami, ostatecznie jeszcze moga byc lane kluski ale takie prawdziwe Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 25 Lutego 2014 Tylko z makaronem. Niekoniecznie ... można jeść z ziemniakami ... choć ja nie lubię w takiej postaci podanego rosołu Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9468-jak-przygotowa%C4%87-smaczny-klarowny-i-esencjonalny-ros%C3%B3%C5%82/page/3/#findComment-336458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.