Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z burzliwą nie zawsze merytoryczną dyskusją dotyczącą zasad działania, wad i zalet tych dwóch rozwiązań funkcjonalnych zakładam taki oto temat w którym prosilbym o w miarę konstruktywne posty ... Wiem że to nie będzie proste ale może spróbujmy ;)

 

Ponieważ posiadam kilka różnych konstrukcyjnie wędzarni od murowanej kanałowej poprzez beczkę, skrzyniówkę i poniemiecką komorę na strychu a po znajomych wędzilem praktycznie we wszelkich wynalazkach zacznę od paru swoich spostrzeżeń dotyczących tych dwóch rozwiązań.

 

Wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim

Zalety:

1. Tańsza i prostsza w wykonaniu

2. Łatwiejsza obsługa

3. Bezproblemowa regulacja temperatury

4. Bezproblemowo osuszanie i wygrzewanie komory

5. Oszczędniejsza w opalaniu

6. Brak problemów ze skropinami

7. Niezależnie od warunków pogodowych nie zaobserwowałem problemów obsługowych.

 

Wady

1. Delikatnym problemem bywa wędzenie zimne w okresie letnim ( problem nie występuje przy dużej "przewymiarowanej" komorze

2. Estetyka która nie każdemu odpowiada (są sposoby aby pogodzić estetykę z funkcjonalnością)

 

 

Wędzarnie murowane z kanałem dymowym

 

Zalety

1. Estetyka ładnie komponująca się z otoczeniem - ładny element architektury ogrodowej

 

Wady

1. Bardzo kosztowna inwestycja wymagająca pozwolenia

2. Problematyczne systemy kanałowe wymuszające wyższą temperaturę w palenisku

3. Problemy z osuszaniem i wygrzewaniem

4. Problemy z wilgocią i skropinami

5. Paliwożerność - pochłania 3-4 razy więcej drewna niż tych samych gabarytów wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim

6. Wrażliwość na czynniki zewnętrzne (kierunek wiatru, ciśnienie atmosferyczne)

7. Koszmarna w obsłudze zimą podczas mrozów czy opadów deszczu

 

 

Oczywiście można dobrze uwędzić we wszystkim jak wiemy jak to zrobić pytanie ile czasu i energii musimy na to poświęcić.

Każdemu kto ma zamiar zacząć swoją przygodę z tym hobby bez wahania polecę wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim.

 

PS

To moje prywatne zdanie poparte bagażem doświadczeń własnych.

 

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

2. Problematyczne systemy kanałowe wymuszające wyższą temperaturę w palenisku

 

proponuję dopisać: co skutkuje większą zawartością w dymie substancji szkodliwych, m.in. wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

To jest oczywista konsekwencja ja tylko zasygnalizowałem problemy z którymi się zetnąłem ;)

Do ich rozwiązywania może dojdziemy ;)

Haha a może nie ... pożyjemy zobaczymy jak to się rozwinie ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Ja swoje 3 grosze też dorzucę...

Nie jestem absolutnie żadnym "GURU" jeśli chodzi o temat wędzenia i od kąd zacząłem swoją przygodę z wędzeniem (ryby, szynki, boczki i tym podobne wędzonki) wędziłem w wędzarni z kanałem dymowym. Wędzarka która była zbudowana 2003r, na dzień dzisiejszy nadaje się do rozbiórki a w zasadzie już jest w trakcie demontażu. Wędzonki które wyszły z nazywanej przez forumowiczów "lokomotywy" były jakości przyzwoitej lecz zawsze rytuał poświęcony na doglądanie mnie przytłaczał. Wędzenie przy dużej wilgotności było wyższą szkołą jazdy i niestety nie zawsze spełniały oczekiwania.

Osobiście uważam, że poza walorami estetycznymi na dzień dzisiejszy innych nie jestem w stanie znaleźć. Masę użytkowników aspekt estetyczny  stawia na pierwszym miejscu co niewątpliwie jest błędem. Większość z szanownego grona w momencie budowy takiej wedzarni po raz pierwszy trzyma kielnie w ręku, i licząc na pomoc zaczerpniętą z gotowych projektów zaczynają murowanie. Takie podejście do tematu według mnie nie może się udać.

Mimo że byłem zagorzałym fanem tzw. "lokomotywy" po namowach Kolegów z forum spróbowałem uwędzić coś w komorze z paleniskiem bezpośrednim. Od tamtej pory innej wedzarni znać nie chcę.

 

Palenisko bezpośrednie:

+

- Tania w wykonaniu

- Łatwa budowa

- Niewielkie zużycie opału

- Atrakcyjny wygląd - po modyfikacjach.

- Utrzymanie stałej temperatury

- Krótki czas wygrzewania

- Brak rosy wewnątrz komory

- Bardziej efektywne wędzonki wizualnie oraz smakowo.

- Brak ograniczeń wędzenia w dni o wysokiej wilgotnosci

- Zdecydowanie większa komora (zakładając jednakowy wymiar paleniska)

-

- Minusów póki co nie znalazłem

 

Wędzarnia z kanałem dymowym

+

- Wygląd

- Bardziej odporna konstrukcja (więcej wybaczy niedoświadczonemu zadymiaczowi).

- Stabilność oraz odporność na warunki atmosferyczne

-

- "Wagon" opału potrzebny do wędzenia

- Wahania temperatury

- Duża ilość rosy

- Czas wygrzewania

- Duża szansa na osmolone wędzonki

 

Jestem mało doświadczonym zadymiaczem i są to moje spostrzeżenia zbliżone do wniosków Kolegi Rogera, jesli komuś miałbym polecić to tylko i wyłącznie palenisko bezpośrednie i drewnianą konstrukcję. 

Wędzić da się w różnych wynalazkach, najważniejsze jednak jest aby bez zastanowienia nie kopiować czyichś projektów, bo zawierają one bardzo dużo błędów konstrukcyjnych typu szamot w palenisku, zalana betonem rura ceramiczna, mniejsza komora spalania jest lepsza itd...

 

Tak więc zanim ktoś zacznie budowę swojego nowego hobby powinien bardzo dokładnie zapoznać się z forum oraz poprosić o poradę lub doradę Mądre Głowy, których na forum nie brakuje.

Żeby była jasność temat założyłem nie po to żeby przekonywać kogokolwiek to "swojej wiary" lecz po to żeby człowiek mający w perspektywie duży wydatek miał świadomość ewentualnych problemów ;)

Moje obserwacje i doświadczenia to mam nadzieję początek owocnej wymiany poglądów i spostrzeżeń a "moja mojsza wcale nie musi być najmojsza" ... I dam radę z tym żyć nie drąc na sobie szat ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

 

Wady 1. Delikatnym problemem bywa wędzenie zimne w okresie letnim ( problem nie występuje przy dużej "przewymiarowanej" komorze
W okresie letnim lub zimowym wędzenie zimne przeprowadzamy mączką drzewną i problem już nie występuje w mniejszych wędzarniach. Osoba doświadczona jednak wykona każde wędzenia w rożnych porach roku.   

Andrzeju my to wiemy że da się to ogarnąć ;) ale Ci którzy zaczynają swoją przygodę z wędzeniem nie do końca zdają sobie sprawę z prozaicznych często problemów z którymi przyjdzie im się zmierzyć ...

Jest takie powiedzenie że "dobry lotnik to i na drzwiach od stodoły poleci"

 

PS

Przyznam szczerze że liczyłem na Twoją szerszą opinię ale rozumiem że czekasz na rozwój dyskusji ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Napisałeś wszystkie podstawowe zalety wędzarni drewnianej z bezpośrednim paleniskiem. Ja już mogę tylko dodać, że budowa wymaga odpowiednich rozmiarów i to dotyczy wszystkich typów opalanych klasycznie. Oczywiście odpowiednie docieplenie i zarazem zabezpieczenie p.poż  jest podstawą, którą nie można lekceważyć i jest dodatkowym atutem pomagającym utrzymać czystość.

Mam na myśli wyłożenie komory wewnątrz blachą.

Projekty są dostępne na stronie i funkcjonują w realu, więc nic tylko brać odpowiedni wzór i przykład.

Mam nadzieje, że dorobek forum z ubiegłych lat pomimo swojej tradycji ulegnie metamorfozie odchodząc do lamusa z dopiskiem "dwusuw"

To jest odpowiednia pora na wyjście z ziemi i rozstanie się z powielania złej "tradycji"        

Edytowane przez Andyandy

Panowie ,proszę trzymać się tematu wątku -zmuszona byłam usunąć kilka Waszych  postów ,które niepotrzebnie prowokowały do kolejnej bezsensownej ,niemerytorycznej kłótni .

PS Zostały usunięte posty kol jumbo i Maad'a  .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Napisałeś wszystkie podstawowe zalety wędzarni drewnianej z bezpośrednim paleniskiem. Ja

Nie zauważyłem, by roger pisał o wędzarni drewnianej, blaszana i murowana mają też te zalety, i trochę inne wady.

Mam blaszaną, stoi od południa, latem działanie słońce powoduje nagrzanie komory do 50-ciu stopni, na zimno wędzić się nie da, na ciepło prawie nie potrzeba paliwa. I zaleta niewątpliwa, brak zagrożenia pożarowego. Wiadomo, murowana będzie chłodniejsza, trochę więcej energii na ogrzanie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

pis67 tak drewniana lub blaszana posiadają podobne zalety. Powietrze jest słabym przewodnikiem termicznym i obsługa blaszaka w dużej mierze zależy od pogody i warunków zewnętrznych podczas wędzenia. Wystarczy jednak pokryć wełną mineralną i folią aluminiowa i zwykły blaszak funkcjonuje jak drewniana wędzarnia. Nie widzę przeszkód w obmurowaniu kamieniem takiej komory termosu - blaszanego z dociepleniem wełną mineralną. Jednak odprowadzenie dymu musi być bezproblemowe i bezpośrednie. Wielkość komory wędzarniczej również ma  znaczenie przy klasycznym opalaniu minimum 160 litrów i maksymalne wypełnienie wędzonkami nie powinno przekroczyć 50% pojemności, natomiast przy podgrzewaniu elektrycznym praktycznie jest bez znaczenia i można wypełnić do 80% pojemności komory.

Edytowane przez Andyandy

wędzarnia z paleniskiem niebezpośrednim; drewniana skrzynia połączona z paleniskiem stalową rurą fi 200, palenisko to stary wkład kominkowy

wszystko to ustawione w pomieszczeniu

co myślicie?

Na podobnej zasadzie działają poniemieckie wedzarnie strychowe "kominówki" dobre do przetrzymywania wyrobów i zimnego wędzenia. Wkład kominkowy najczęściej żeliwny kumulule dużo ciepła bo służy do ogrzewania więc trzeba by było go zmodyfikować.

Jeśli to ma być docelowe w miarę uniwesalne rozwiązanie to nie polecam.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Długość rury, rodzaj ocieplenia rury, wielkość paleniska (szerokość, wysokość, głębokość), wielkość komory wędzarniczej ->to podstawa do oceny projektu.

W sumie to każde rozwiązanie jest dobre - zobacz na temat kombii; choćby największe błędy popełniać to można wszystkim wpierać, że jest extra super.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

ten co mam jest stalowy, (na złomie sporo bym za niego wyciągnął) cały ożebrowany jak radiator

dobrze trafiłeś z tym poniemieckim pomysłem - kiedys tam rozmyślałem podłączenie się do komina ale w końcu zrobiłem

wędzarnię w kominie :-) 70 m2

nie mogę edytować w/w, achciałem się poprwaić; jednak 120 m3

No to pojechałeś po bandzie ... W życiu takiego hangaru nie widziałem ;)

A może jednak 1,2m3 ?

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Więc komora ma jakbyś nie liczył 1,3m3 ;)

 

PS

A komin masz imponujący i takiego też w życiu nie widziałem nawet w cegielni ...

Chyba że tylko przy pierwszym wymiarze jednostką jest metr ;) a potem centymetry ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

A dlaczego, że się wtrącę, ciągle rozpatrujecie: "ta czy ta"?

Można połączyć oba rodzaje (co też właśnie czynię) i móc używać tej samej budowli jako "lokomotywy" iub wędzarni bezpośredniej.

W zimie nie walczyć z płynącą po wszystkim wodą i nie nagrzewać tony cegieł, a za to w lecie mieć kontrolę nad temperaturą.

Jeśli to, co napisałem sprawdzi się w praktyce (oby!) będę mógł szczerze się śmiać z Waszej zajadłej dyskusji o wyższości kibelka nad parowozem i odwrotnie :D .

 

 Pozdrowienia od górala świętokrzyskiego!

A dlaczego, że się wtrącę, ciągle rozpatrujecie: "ta czy ta"?

 

Bądź uprzejmy zauważyć że w tym temacie akurat już tego aspektu nikt zupełnie nie rozpatruje.

Roger przygotował podał i opisał, jasno czytelnie i wyraźnie wady i zalety obydwu obiektów.

Rozpatrywać możesz sobie ten aspekt sam tak jak napisałeś, i masz do tego prawo.

Właśnie do tego i w takim celu zostało przygotowane to zestawienie :) .

Mam aba typy wedzarni.W wedzarni z oddalonym  paleniskiem  i kanalem nie potrafie sie nauczyc opalac i wedzic.

Moze  dlatego, ze jestem nieuk. Zdolniejszym i pracowitszym ode mnie  moze sie  to jednak z powodzeniem udawac, czego z szczeroscia zycze.

Apes debemus imitari

Proponuję poczekać jeszcze parę dni, aż wszyscy zainteresowani podzielą się swoimi doświadczeniami, a potem zebrać to wszystko razem, w postaci listy plusów i minusów tak jak Roger zaczął w pierwszym poście, i takie krótkie zestawienie umieścić na stronie głównej pod nazwą "Wady i zalety wędzarni z kanałem i z paleniskiem bezpośrednim"

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

 

 

zauważ że umiejętność czytania nie u wszystkich idzie w parze z umiejętnością rozumienia

Święte słowa dlatego może wytłumaczę jaśniej:

Jedna i druga ma wady, jednak każda inne.

Jedna i druga ma zalety, również inne.

Dlatego uważam, że można łącząc obie metody w jednym urządzeniu mieć większe możliwości.

Nie zamierzam odwdzięczać się złośliwościami, nie po to tu zaglądam.

 

 

Pozdrowienia od górala świętokrzyskiego!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.