paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2014 To była pierwsza gruba kiełbasa, jaką robiłem i do dziś robię z tym, że z małymi zmianami. Recepturę znalazłem u beiota: http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/02/Kielbasa-Debowiecka-8211-na-exsport-1978r.htmlW związku z tym, że na początku nie wiedziałem co to wp. III kl. to zrobiłem bez i do dzisiaj tak robię.Rozdrabnianie też trochę inaczej:Wp I kl. 13 mmWp II kl. 2 mm Nie mam też zimnego dymu, więc wędzenie raz. Czasami pieczona, czasami parzona. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2014 Piękny widok, szkoda że nie mogę posmakować. Gratulacje! :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2014 super; jako niedoświadczony w sztucznych flakach muszę zapytać; czy te osłonki moczysz przed napełnieniem? czy na sucho? i czy są potrzebne do tego jakieś mega maceracje, czuwanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2014 super; jako niedoświadczony w sztucznych flakach muszę zapytać; czy te osłonki moczysz przed napełnieniem? czy na sucho? i czy są potrzebne do tego jakieś mega maceracje, czuwanie?Osłonki karmelowe moczę 10-15 min w ciepłej wodzie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2014 Paweł, nie zapominaj o roztworze soli przy moczeniu osłonek !Jest bardzo ważna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2014 Paweł, nie zapominaj o roztworze soli przy moczeniu osłonek !Jest bardzo ważna.Tego nie wiedziałem, a dlaczego? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Marca 2014 Sól zmiękcza włókna kolagenowe z których wyprodukowane są osłonki, ale poza tą funkcją zabezpiecza osłonkę przed bakteriami.Namocz kiedyś osłonkę białkową bez soli i pozostaw w ciepłym miejscu.Pokryje się pleśnią w dwa, trzy dni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2014 Cenna rada, też nie wiedziałem o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2014 Sól zmiękcza włókna kolagenowe z których wyprodukowane są osłonki, ale poza tą funkcją zabezpiecza osłonkę przed bakteriami.Namocz kiedyś osłonkę białkową bez soli i pozostaw w ciepłym miejscu.Pokryje się pleśnią w dwa, trzy dni.Dzięki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Marca 2014 A jak mocna ma być solanka? Dzięki za podpowiedź bo wcześniej tylko moczyłem w ciepłej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Marca 2014 A jak mocna ma być solanka? 10 % Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2014 10-15% i około 15 minut moczenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Marca 2014 Miro przecież w mięsie jest peklosól, więc nie rozumiem. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-338821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Lipca 2016 Dawno nie robiłem tej kiełbasy, nadszedl czas aby spróbować w nowej, prawidłowej wersji. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-507676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lipca 2016 Pawel jak bedzie gotowa to prosze zapodaj fotke po przekrojeniu! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9528-kie%C5%82basa-d%C4%99bowiecka-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-507694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.