Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chabanina to szynka, boczek, karkówka, łopatka oraz słonina. Wszystko peklowane sześć dni w standardowej zalewie. Doprawione na oko, metodą "chyba będzie dobrze. Ociekała przez noc w lodówce, potem suszyłem godzinę w 40C.

 

 

 

 

 

Wędzenie 4.5 godz w temperaturze 55C. Parzenie około 1godz. Zapach i kolor super. Smak powala. Z wywaru zrobię grochówkę i żurek.

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Wierzymy w opis, fotek brak :(

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344289
Udostępnij na innych stronach

wywar? - gotowałeś wędzonki?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344358
Udostępnij na innych stronach

Nazwa wywar wg słownika j. polskiego jednoznacznie mówi o gotowaniu :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344365
Udostępnij na innych stronach

Lussseiros Panowie....

Przecież chodzi o Debiutanta....

JacekP.... popraw fotki.

Z zupą możesz się zabawić. Spróbuj :)

Kiedyś zupy robiłem- teraz już nie robię...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344369
Udostępnij na innych stronach

Już nie raz na forum Maxell , DZIADEK I nie tylko zwracali uwagę na zasadność używania właściwego nazewnictwa,

ponieważ stosowanie wyrażeń potocznych , slangowych bądź regionalnych skutkowało pomyłkami u niezorientowanych.

 

Nie każdy czasownik i nie każdy przedmiot w j. polskim ma swoją nazwę - tyczy się to również wody po parzeniu wędzonek ,

ale n.p. woda po parzeniu wędlin podrobowych niewędzonych ma nazwę..

 

Myślę że pisząc "jak już czytasz te encyklopedie" :w00t: - nie jesteś złośliwy , lecz też chciałbyś.....

 

ziezielony - trochę za wcześnie na rozpoczęcie igrów piątkowo - niedzielnych :D

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344370
Udostępnij na innych stronach

post-59634-0-34054100-1396595167_thumb.jpg

 

post-59634-0-49907800-1396595075_thumb.jpg

 

post-59634-0-31788800-1396594918_thumb.jpg

 

post-59634-0-99502500-1396594863_thumb.jpg

 

Uprzejmie przepraszam za brak zdjęć, jestem nowy na forum, trochę się motam.

 

Przepraszam Diadka i Maxela za brak fachowego nazewnictwa.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344376
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam. Ile parzy się szynkę np. 1kg po wędzeniu..

 

 

 Można przyjąć że kilogramowa szynka około 50minut w temperaturze wody około 75-80 stC . Jednak najlepiej parzyć na temperaturę w środku mięśnia która powinna być 68st. C

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344379
Udostępnij na innych stronach

JacekP.... początek zupełnie poprawny :)

-----------

Jumbo, na igry/igrce czas zawsze jest dobry.... :)

Przecież nie istotne Kiedy, bez znaczenia Co, a po co Gdzie - ważne z KIM :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344425
Udostępnij na innych stronach

ziezielony - jeszcze do 19 dyliżansem powożę..............a prawo u nas niehumanitarne w tym zagadnieniu

 

JacekP - mięsko całkiem całkiem , tylko ten lakier wewnątrz wędzarki :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344427
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Pzyznaję ,wędziłem pierwszy raz w przenośnej wędzarni firmy THERMO... .Wędzarnia sprawdza się super,wędziłem ze "starym wyjadaczem" .Problem z tym że niektóre wędzonki mają kwaśny posmak ,dlaczego ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352134
Udostępnij na innych stronach

Problem z tym że niektóre wędzonki mają kwaśny posmak ,dlaczego ?

 

Kwaśne wędzonki dlaczego?, kwaśność może powstać na wskutek niewłaściwego peklowania jak i w czasie wędzenia za mało danych podałeś. Piszesz, ze wędziłeś ze starym wyjadaczem, więc można przypuszczać, że nie jest to wina wędzenia chociaż?. Nie mam pojęcia na temat THERMO,może koledzy znają to ustrojstwo i się wypowiedzą.Pozdrawiam  :) 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352137
Udostępnij na innych stronach

 

 

Problem z tym że niektóre wędzonki mają kwaśny posmak ,dlaczego ?

Główną przyczyną wytrącania się kwasu octowego na powierzchni wędzonek jest niedokładne ich osuszenie przed wędzeniem. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352171
Udostępnij na innych stronach

kwaśność może powstać na wskutek niewłaściwego peklowania

 

:rolleyes: hmmm o tym to pierwsze słyszę ... śmierdzieć będzie o i owszem ale żeby było kwaśne - możesz to rozwinąć ?

 

@JACCO, Jak wędzonki są kwaśne to nie znając dokładnego przebiegu procesu wędzenia typu co ile, w jakiej temperaturze,czym można strzelać ;)

Najczęstszy powód to złe osuszenie i dymienie gęstym dymem z bardzo małym przepływem , czyli generalnie wilgoć i piroliza ;)

 

PS

O sorry Mirek razem pisaliśmy :(

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352173
Udostępnij na innych stronach

 

 

O sorry Mirek razem pisaliśmy

To dobrze, gdyż podjąłeś temat peklowania. :D

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352174
Udostępnij na innych stronach

 

 

hmmm o tym to pierwsze słyszę ... śmierdzieć będzie o i owszem ale żeby było kwaśne - możesz to rozwinąć ?

Sorki masz rację za duży skrót myślowy :facepalm: i dobrze, że wychwyciłeś bo przez nieuwagę wprowadziłbym kolegę w błąd, też nie wiadomo w jakiej temperaturze osadzanie, ale gdybać nie ma co brak danych, sorki kolego :blush:  :)  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352233
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.