jacekpolak111 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Chabanina to szynka, boczek, karkówka, łopatka oraz słonina. Wszystko peklowane sześć dni w standardowej zalewie. Doprawione na oko, metodą "chyba będzie dobrze. Ociekała przez noc w lodówce, potem suszyłem godzinę w 40C. Wędzenie 4.5 godz w temperaturze 55C. Parzenie około 1godz. Zapach i kolor super. Smak powala. Z wywaru zrobię grochówkę i żurek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 oj a fotek niewidac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Wierzymy w opis, fotek brak Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 wywar? - gotowałeś wędzonki? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Nie gotował tylko parzył, a z wywaru nie rób zup, cały niezdrowy syf z wędzonek jest w nim - decyzja należny do Ciebie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Nazwa wywar wg słownika j. polskiego jednoznacznie mówi o gotowaniu Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Jak już czytasz te encyklopedie to po parzeniu wg słownika j. polskiego co wyjdzie? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Lussseiros Panowie....Przecież chodzi o Debiutanta....JacekP.... popraw fotki.Z zupą możesz się zabawić. Spróbuj Kiedyś zupy robiłem- teraz już nie robię... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Już nie raz na forum Maxell , DZIADEK I nie tylko zwracali uwagę na zasadność używania właściwego nazewnictwa,ponieważ stosowanie wyrażeń potocznych , slangowych bądź regionalnych skutkowało pomyłkami u niezorientowanych. Nie każdy czasownik i nie każdy przedmiot w j. polskim ma swoją nazwę - tyczy się to również wody po parzeniu wędzonek ,ale n.p. woda po parzeniu wędlin podrobowych niewędzonych ma nazwę.. Myślę że pisząc "jak już czytasz te encyklopedie" - nie jesteś złośliwy , lecz też chciałbyś..... ziezielony - trochę za wcześnie na rozpoczęcie igrów piątkowo - niedzielnych Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekpolak111 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Uprzejmie przepraszam za brak zdjęć, jestem nowy na forum, trochę się motam. Przepraszam Diadka i Maxela za brak fachowego nazewnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sok497 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Witam. Ile parzy się szynkę np. 1kg po wędzeniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Witam. Ile parzy się szynkę np. 1kg po wędzeniu.. Można przyjąć że kilogramowa szynka około 50minut w temperaturze wody około 75-80 stC . Jednak najlepiej parzyć na temperaturę w środku mięśnia która powinna być 68st. C Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 JacekP.... początek zupełnie poprawny -----------Jumbo, na igry/igrce czas zawsze jest dobry.... Przecież nie istotne Kiedy, bez znaczenia Co, a po co Gdzie - ważne z KIM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 ziezielony - jeszcze do 19 dyliżansem powożę..............a prawo u nas niehumanitarne w tym zagadnieniu JacekP - mięsko całkiem całkiem , tylko ten lakier wewnątrz wędzarki Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-344427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACCO Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Maja 2014 Pzyznaję ,wędziłem pierwszy raz w przenośnej wędzarni firmy THERMO... .Wędzarnia sprawdza się super,wędziłem ze "starym wyjadaczem" .Problem z tym że niektóre wędzonki mają kwaśny posmak ,dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Maja 2014 Problem z tym że niektóre wędzonki mają kwaśny posmak ,dlaczego ? Kwaśne wędzonki dlaczego?, kwaśność może powstać na wskutek niewłaściwego peklowania jak i w czasie wędzenia za mało danych podałeś. Piszesz, ze wędziłeś ze starym wyjadaczem, więc można przypuszczać, że nie jest to wina wędzenia chociaż?. Nie mam pojęcia na temat THERMO,może koledzy znają to ustrojstwo i się wypowiedzą.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Maja 2014 Problem z tym że niektóre wędzonki mają kwaśny posmak ,dlaczego ? Główną przyczyną wytrącania się kwasu octowego na powierzchni wędzonek jest niedokładne ich osuszenie przed wędzeniem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) kwaśność może powstać na wskutek niewłaściwego peklowania hmmm o tym to pierwsze słyszę ... śmierdzieć będzie o i owszem ale żeby było kwaśne - możesz to rozwinąć ? @JACCO, Jak wędzonki są kwaśne to nie znając dokładnego przebiegu procesu wędzenia typu co ile, w jakiej temperaturze,czym można strzelać Najczęstszy powód to złe osuszenie i dymienie gęstym dymem z bardzo małym przepływem , czyli generalnie wilgoć i piroliza PSO sorry Mirek razem pisaliśmy Edytowane 15 Maja 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Maja 2014 O sorry Mirek razem pisaliśmy To dobrze, gdyż podjąłeś temat peklowania. Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Maja 2014 hmmm o tym to pierwsze słyszę ... śmierdzieć będzie o i owszem ale żeby było kwaśne - możesz to rozwinąć ? Sorki masz rację za duży skrót myślowy i dobrze, że wychwyciłeś bo przez nieuwagę wprowadziłbym kolegę w błąd, też nie wiadomo w jakiej temperaturze osadzanie, ale gdybać nie ma co brak danych, sorki kolego Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9649-po-raz-pierwszy-ze-strachem-i-niepewno%C5%9Bci%C4%85/#findComment-352233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.