Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po obejrzeniu wnioskuję aby Zosi zwrócić honor !  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347235
Udostępnij na innych stronach

A nie wiedziałem że ktoś Zosię czci pozbawił ... :( 

Ale tego to się chyba nie da zwrócić ... :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347236
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeszcze nie tak dawno (chyba :) )

Mirku 10 lat w internecie to wieczność :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347244
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cudze chwalicie :facepalm:

 

 

 Henio ,  również chwalę swoje .  :)  :):D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347289
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie da się tak. To zbyt długi czas
Hej. Szybkie pytanie: A ile się da. planuje napełnić jelita jutro rano żeby na wielkanoc była. Da się??

dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347559
Udostępnij na innych stronach

Szynka na 13 a podgardle na 4,6.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347585
Udostępnij na innych stronach

 

Szynka na 13 a podgardle na 4,6.

Dzięki. To jeszcze jedno pytanie. Kiedy solić mięso? po zmieleniu? czy kawałki przed zmieleniem?

Po zmieleniu, sól i przyprawy dodajesz do wołowiny (lub wieprzowiny III kl.) mielonej na najdrobniejszym sitku 2 razy i 45 % wody ( masy wołowiny) 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347588
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka na 13 a podgardle na 4,6.

Dzięki. To jeszcze jedno pytanie. Kiedy solić mięso? po zmieleniu? czy kawałki przed zmieleniem?

Po zmieleniu, sól i przyprawy dodajesz do wołowiny (lub wieprzowiny III kl.) mielonej na najdrobniejszym sitku 2 razy i 45 % wody ( masy wołowiny) 

 

Nic z tego nie kumam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347591
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nic z tego nie kumam 

To przeczytaj oryginalny przepis: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347593
Udostępnij na innych stronach

 

Nic z tego nie kumam 

To przeczytaj oryginalny przepis: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa 

 

Ok. Nie mam wołowiny. A najdrobniejsze sitko jakie mam to 2,8. To na którym mielić podgardle?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347596
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nic z tego nie kumam 

To przeczytaj oryginalny przepis: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa 

 

Ok. Nie mam wołowiny. A najdrobniejsze sitko jakie mam to 2,8. To na którym mielić podgardle?

 

To z czego robisz białą? Z szynki i podgardla?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347597
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Nic z tego nie kumam 

To przeczytaj oryginalny przepis: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa 

 

Ok. Nie mam wołowiny. A najdrobniejsze sitko jakie mam to 2,8. To na którym mielić podgardle?

 

To z czego robisz białą? Z szynki i podgardla?

 

i łopatki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347599
Udostępnij na innych stronach

 

 

najdrobniejsze sitko jakie mam to 2,8. To na którym mielić podgardle?

Jakie podgardle...ja tam w przepisie nie widzę :D 

Podgardle nie zastąpi wołowiny. Natomiast możesz klej w zamian zrobić z golonki (wp III). Podgardle zmełłabym na 4 lub 5. Ale powinieneś zbilansować cały tłuszcz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347600
Udostępnij na innych stronach

a ja klasyfikuje mięso i solę i tak stoi od 12 do 24 h i dopiero mielę , wyrabiam i nadziewam...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347601
Udostępnij na innych stronach

To na którym mielić podgardle?

Tak jak napisałem, jeśli używam podgardla, to 4,5,6, zależy jaką masz maszynkę i jakie sitka. Najdrobniejszego używasz do kleistego, czyli do tego którego zdaje się nie masz.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347602
Udostępnij na innych stronach

a ja klasyfikuje mięso i solę i tak stoi od 12 do 24 h i dopiero mielę , wyrabiam i nadziewam...

Tak też zrobiłem. Ale zapytać nie zawadzi.

 

To na którym mielić podgardle?

Tak jak napisałem, jeśli używam podgardla, to 4,5,6, zależy jaką masz maszynkę i jakie sitka. Najdrobniejszego używasz do kleistego, czyli do tego którego zdaje się nie masz.

 

To znaczy, że bez kleju wyjdzie "kicha"  :mad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347603
Udostępnij na innych stronach

 

 

To znaczy, że bez kleju wyjdzie "kicha"

 

Masz łopatkę, szynkę, kleju wystarczy....  :cool: I nie zrób sieczki, sitko 8,10mm.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9694-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-surowa/page/2/#findComment-347604
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.