Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie wybudowałem sobie wędzarnię , jest po pierszych testach , łatwo w niej się uzyskuje niską i wysoką temperaturę wystarczy zakryć całkowicie od góry i jest dym jest chłodniejszy , jak zostawię otwór ( średni ) to robi się piekarnik . Na tej stronie wyczytałem termin " pieczenie wędzarnicze " ale nic więcej . Bardzo lubię mięsa pieczone , a połączenie tego rodzaju obróbki cieplnej z wędzeniem to by było to co tygrysy lubią najbardziej i tutaj moje pytanie : jak połączyć wędzienie z pieczeniem. Jak przygotować mięso ( i jakie ma to być mięsko ) jak długo i w jakiej temp. traktować , nadmieniam że nie jest dla mnie ważna trwałość produktu ( zjadamy większość zaraz po wystygnięciu ) tylko walory smakowe .

Zastanawiam się nad wędzenio-pieczeniem mięsa niepeklowanego , poprzez marynowanie ( jak do grilowania z użyciem oliwy , małe kawałki mięsa ) wędzenie w dużej temperaturze i nie za długo .

Proszę o odpowiedzi czy ma to sens i czy ktoś to robił .

Pozdrawiam

bandi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/97-w%C4%99dzenie-i-pieczenie-w-jednym/
Udostępnij na innych stronach

Bandi.

Wędzenie z równoczesnym pieczeniem masz opisane dośc dokładnie w dziale rodzaje wędzenia na stronce www.wedlinydomowe.pl.

Ponadto, możesz też o tym wędzeniu poczytać przy opisie produkcji kiełbas suchych wędzonych i pieczonych.

Pozdrowienia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/97-w%C4%99dzenie-i-pieczenie-w-jednym/#findComment-351
Udostępnij na innych stronach

W temacie, który podawałem, na końcu arta wszystko o wędzeniu, podaję sposoby wędzenia z jednoczesnym pieczeniem mięsa. Temat jest niezbyt atrakcyjny, z uwagi na zbyt duże ubytki wsadu podczas tej operacji. Dlatego budzi tak małe zainteresowanie. Ja osobiście od czasu do czasu robię szynkę wedzoną i pieczoną, gdyż lubię. Wtedy nalezy tylko dopilnować, by temperatura wewnątrz szynki (po kilku godzinach wędzenia i późniejszym pieczeniu) nie przekroczyła ok. 65 stopni C.

Co do peklowania bez konserwantów, spokojnie można zastąpić je jedynie soleniem, oczywiście jesli nie przeszkadza Ci szary kolor miesa po obróbce termicznej.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/97-w%C4%99dzenie-i-pieczenie-w-jednym/#findComment-353
Udostępnij na innych stronach

Ponadto, celem rozszerzenia wiadomości w temacie, poczytaj sobie posty zamieszczone na forum czarnej oliwki. Na dole stronki jest odnośnik na to forum - graficzny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/97-w%C4%99dzenie-i-pieczenie-w-jednym/#findComment-354
Udostępnij na innych stronach

  • 13 lat później...

W temacie podręcznej małej wędzarni z funkcją pieczenia wpadło  mi coś takiego;  

https://decofire.pl/wedzarnia-cisnieniowa-helia-24

Niewielkie gabaryty, pieczenie, podręczna i mobilna, bez  konieczności odprowadzania spalin, naturalne źródło dymu - zrębki,  wiec teoretycznie  wyjątkowy sprzęcik  również cenowo sic, ale czy praktycznie? można tym coś porządnie uwędzić?  ktoś ma doświadczenia z czymś takim? Przejrzałem temat wędzarni na forum i nie trafiłem, a może przeoczyłem.

Pozdrówka,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/97-w%C4%99dzenie-i-pieczenie-w-jednym/#findComment-627588
Udostępnij na innych stronach

To jakiś wytwór marketingowca. Próbowałem znaleźć informację, jakie ciśnienie tam panuje - nic. Patrząc na uszczelkę i sposób zamykania, to taka wędzarnia typu Biowin zasilana energią elektryczną.

Z chęcią też posłucham w jaki sposób.

 

Ciśnienie wewnątrz komory powoduje optymalną dystrybucję dymu ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/97-w%C4%99dzenie-i-pieczenie-w-jednym/#findComment-627621
Udostępnij na innych stronach

 

 

W temacie podręcznej małej wędzarni z funkcją pieczenia wpadło mi coś takiego; https://decofire.pl/...eniowa-helia-24

 

Za te pieniądze można zrobić z 10 wędzarni... :cool: a nie kupić coś, co nawet obok wędzarni nie stało..  :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/97-w%C4%99dzenie-i-pieczenie-w-jednym/#findComment-627654
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.