pola53 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Postanowiłam się i ja pochwalić swoimi wyrobami. Nie wszystko sfotografowałam, ale robiłam sporo: mielonkę z karkówki, szynkę prasowaną, białą kiełbaskę, salceson, kaszankę, pasztetową w słoikach, kiełbasę wiejską, frankfurterki, kabanosy i wszelkie wędzonki Szynka z szynkowara z pieprzem i czosnkiem a mielonka z pieprzem i majerankiem. Wyszły super! Wędzonki troszkę za ciemne, ale następne będą już we właściwym kolorze. Wędzarnia musi być lepiej wygrzana, Kabanosy i kiełbasa były wędzone jako drugie i ich kolor już jest idealny, smak też! Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Wędzonki troszkę za ciemne Wędzonki a'la wczesny Zbój Madej, reszta super Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Dziękuję Nie znalazłam 'wczesnego Zbója Madeja', ale domyślam się, ze popełnił ten sam błąd co my - zbyt słabe wysuszenie/wygrzanie wędzonek. To było nasze drugie wędzenie, w nowej wędzarni. Kiełbasa była wędzona jako 'drugi rzut', a więc w dobrze wygrzanej wędzarni, wyrób dobrze osuszony i osadzany jakieś 5-6 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 'Wczesny Zbój Madej" to taki slang forumowy - skrót myślowy - wędzonki czarne i osmolone ale to zamierzchła prehistoria A tak z czystej ciekawości dlaczego kiełbasa poszła na drugi rzut a nie razem z wędzonkami ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 A bo się nie zmieściły, sporo tego było Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Aha bo już myślałem że to jakieś technologiczne względy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Kupiłam małego Thermowinda bo pomyślałam, że na nasze potrzeby wystarczy, ale trafiła mi się możliwość kupienia 1/2 prosiaka no i trochę dużo mięska zapeklowałam. Mam nadzieję, że następne wędzenie będzie lepsze niż obecne. Czytać o wędzeniu to jedno, a wykonać poprawnie to drugie, ale uczymy się i nie zamierzamy się poddać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 uczymy się i nie zamierzamy się poddać . I to mi się podoba - Nie święci garnki lepią Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) a'la wczesny Zbój Madej :angel: :laugh: ale to zamierzchła prehistoria Nie pozostaje nic innego jak tylko zgodzić się z tym stwierdzeniem :D Nie znalazłam 'wczesnego Zbója Madeja' Służę pomocą coby więcej nikt błędów dymieniowych nie popełniał https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wędzonki-zbója-madeja/?p=83871 Wędzarnia musi być lepiej wygrzanaJa obecnie zadymiam w Borniaku i towar do wędzarni wkładam gdy w środku jest 80-90st.C, po włożeniu mięs czy kiełbas temp spada do 50st.C +/-. zbyt słabe wysuszenie/wygrzanie wędzonek.Patrząc na wędzonki napewno za krótkie osuszanie. Nigdy nie osuszaj na czas tylko do obeschnięcia powierzchni mięs i kiełbas, dopiero wtedy dajesz dym. A bo się nie zmieściły, sporo tego byłoKolejny błąd, przeładowanie wędzarni. Powodzenia w kolejnych wyrobach Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Dziękuję za wszystkie porady. Wędzonki choć ciemne, to jednak bardzo smaczne . Nie ma porównania jeśli chodzi o sklepowe. Poczytam podany wątek Zbóju Madeju i wyciągnę wnioski. Na razie z miesiąc mamy co jeść . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Maja 2014 Dzisiaj zrobiłam 5 kg kiełbasy i 2 kg boczku. Kolorek już prawie dobry, tylko zdjęcia za ciemne. Syn zrobił zdjęcia kiełbasy po raz drugi, a boczku już nie zdążył bo wzięłam do parzenia.Tym razem kiełbaska wyszła bardzo dobra, nie za sucha. Zrobiłam ją z 3 kg szynki i 2 kg chudego boczku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-355325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Maja 2014 Tym razem kiełbaska wyszła bardzo dobra, nie za sucha. Zrobiłam ją z 3 kg szynki i 2 kg chudego boczku. Jak bardzo? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-355331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Maja 2014 Jak bardzo? Chudego ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-355333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Czerwca 2014 Boczuś był poprzerastany, ale tłuszczyku było sporo. Tym razem była dobrze wysuszona zanim puściliśmy dym. Wczoraj podjedliśmy jeszcze ciepłą ale dziś jest jeszcze lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-355490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Czerwca 2014 A dziś kolejne wędzenie . Myślę, że tym razem wędzonki bez zarzutu. A oto zdjęcia: Robiłam też szynkową i kabanosy według Halusi. Niestety, moja nadziewarka tak mnie wpieniła, że część mięsa nadziałam w jelita kiełbasiane. Nadziewarka wylądowała w koszu. Niby tłok z silikonem, szczelny, a wszytko mięso wypychane było do góry. Za to co dziś mówiłam nadziewając cienkie jelitka, na pewno pójdę do piekła . To już po dopieczeniu w piekarniku. W smaku naprawdę super i nie wiem, czy do jutra coś zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) miałaś roslera ? A wędzonki nie są surowe w środku ? Edytowane 15 Czerwca 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Za to co dziś mówiłam nadziewając cienkie jelitka, na pewno pójdę do piekła Nie przejmuj się Będziesz w dobry towarzystwie - chyba każdy zadymiacz amator kabanosów przez to przeszedł Na drugi raz wstrzyknij do jelita odrobinę oleju roślinnego i pilnuj, żeby jelito było założone jak najbliżej końca lejka. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) miałaś roslera ? Tak, miałam . Dobrze powiedziane A wędzonki nie są surowe w środku ? Ja je jeszcze parzyłam, są super! Za to co dziś mówiłam nadziewając cienkie jelitka, na pewno pójdę do piekła Nie przejmuj się Będziesz w dobry towarzystwie - chyba każdy zadymiacz amator kabanosów przez to przeszedł Na drugi raz wstrzyknij do jelita odrobinę oleju roślinnego i pilnuj, żeby jelito było założone jak najbliżej końca lejka. Tak też myślę, że będę w dobrym towarzystwie. Zakładanie jelit to jedno, a ta cholerna nadziewarka to drugie. Muszę chyba zainwestować w coś porządniejszego. Ale dziękuję za podpowiedź. . Edytowane 16 Czerwca 2014 przez pola53 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pola53 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Poradźcie proszę, jaka nadziewarka byłaby najlepsza? Mam dość tanich produktów. Mój dziadek zawsze mawiał "co tanie to drogie, co drogie to tanie". Jako dziecko nie rozumiałam tych powiedzeń, ale w powiedzeniach moich dziadków było tak wiele mądrości. Dobrze, że sporo z tych powiedzeń zapamiętałam Znalazłam takie:http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-kielbasiarka-maszyna-mies-i4252269399.htmlhttp://allegro.pl/nadziewarka-pionowa-7l-do-kielbasy-miesa-fv-hit-i4309085930.html Edytowane 16 Czerwca 2014 przez pola53 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Na drugi raz wstrzyknij do jelita odrobinę oleju roślinnego i pilnuj, żeby jelito było założone jak najbliżej końca lejka Dobre ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.