Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłam się i ja pochwalić swoimi wyrobami. Nie wszystko sfotografowałam, ale robiłam sporo: 

mielonkę z karkówki, szynkę prasowaną, białą kiełbaskę, salceson, kaszankę, pasztetową w słoikach, kiełbasę wiejską, frankfurterki, kabanosy i wszelkie wędzonki

 

Szynka z szynkowara z pieprzem i czosnkiem a mielonka z pieprzem i majerankiem. Wyszły super!

 

post-51140-0-57634800-1398104265_thumb.jpg

 

post-51140-0-12047000-1398104950_thumb.jpg

 

post-51140-0-81831700-1398104985_thumb.jpg

 

 

 

post-51140-0-81505700-1398105040_thumb.jpg

 

post-51140-0-17102700-1398105064_thumb.jpg

 

Wędzonki troszkę za ciemne, ale następne będą już we właściwym kolorze. Wędzarnia musi być lepiej wygrzana, Kabanosy i kiełbasa były wędzone jako drugie i ich kolor już jest idealny, smak też!

 

post-51140-0-13102700-1398104921_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :)

Nie znalazłam 'wczesnego Zbója Madeja', ale domyślam się, ze popełnił ten sam błąd co my - zbyt słabe wysuszenie/wygrzanie wędzonek. To było nasze drugie wędzenie, w nowej wędzarni. 

Kiełbasa była wędzona jako 'drugi rzut', a więc w dobrze wygrzanej wędzarni, wyrób dobrze osuszony i osadzany jakieś 5-6 godzin. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348028
Udostępnij na innych stronach

'Wczesny Zbój Madej"  to taki slang forumowy - skrót myślowy - wędzonki czarne i osmolone ;) ale to zamierzchła prehistoria ;)

A tak z czystej ciekawości dlaczego kiełbasa poszła na drugi rzut a nie razem z wędzonkami ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348031
Udostępnij na innych stronach

Kupiłam małego Thermowinda bo pomyślałam, że na nasze potrzeby wystarczy, ale trafiła mi się możliwość kupienia 1/2 prosiaka no i trochę dużo mięska zapeklowałam. 

Mam nadzieję, że następne wędzenie będzie lepsze niż obecne. Czytać o wędzeniu to jedno, a wykonać poprawnie to drugie, ale uczymy się i nie zamierzamy się poddać :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348047
Udostępnij na innych stronach

 

 

uczymy się i nie zamierzamy się poddać .

 

I to mi się podoba - ;)

Nie święci garnki lepią :clap:  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348049
Udostępnij na innych stronach

a'la wczesny Zbój Madej

 

:angel: :angel: :laugh: :laugh:

 

ale to zamierzchła prehistoria ;)

 

Nie pozostaje nic innego jak tylko zgodzić się z tym stwierdzeniem ;):D :D

 

Nie znalazłam 'wczesnego Zbója Madeja'

 

Służę pomocą coby więcej nikt błędów dymieniowych nie popełniał :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wędzonki-zbója-madeja/?p=83871

 

 

Wędzarnia musi być lepiej wygrzana

Ja obecnie zadymiam w Borniaku i towar do wędzarni wkładam gdy w środku jest 80-90st.C, po włożeniu mięs czy kiełbas temp spada do 50st.C +/-.

 

 

zbyt słabe wysuszenie/wygrzanie wędzonek.

Patrząc na wędzonki napewno za krótkie osuszanie. Nigdy nie osuszaj na czas tylko do obeschnięcia powierzchni mięs i kiełbas, dopiero wtedy dajesz dym.

 

 

A bo się nie zmieściły, sporo tego było

Kolejny błąd, przeładowanie wędzarni.

 

 

Powodzenia w kolejnych wyrobach :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348050
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie porady. Wędzonki choć ciemne, to jednak bardzo smaczne :). Nie ma porównania jeśli chodzi o sklepowe. 

Poczytam podany wątek Zbóju Madeju i wyciągnę wnioski. Na razie z miesiąc mamy co jeść :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-348055
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj zrobiłam 5 kg kiełbasy i 2 kg boczku. Kolorek już prawie dobry, tylko zdjęcia za ciemne. Syn zrobił zdjęcia kiełbasy po raz drugi, a boczku już nie zdążył bo wzięłam do parzenia.

Tym razem kiełbaska wyszła bardzo dobra, nie za sucha. Zrobiłam ją z 3 kg szynki i 2 kg chudego boczku.

P1050456.JPG

 

P1050458.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-355325
Udostępnij na innych stronach

Tym razem kiełbaska wyszła bardzo dobra, nie za sucha. Zrobiłam ją z 3 kg szynki i 2 kg chudego boczku.

Jak bardzo? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-355331
Udostępnij na innych stronach

Boczuś był poprzerastany, ale tłuszczyku było sporo. Tym razem była dobrze wysuszona zanim puściliśmy dym. Wczoraj podjedliśmy jeszcze ciepłą ale dziś jest jeszcze lepsza :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-355490
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A dziś kolejne wędzenie :). Myślę, że tym razem wędzonki bez zarzutu. A oto zdjęcia:

P1050477.JPG

 

 

 

Robiłam też szynkową i kabanosy według Halusi. Niestety, moja nadziewarka tak mnie wpieniła, że część mięsa nadziałam w jelita kiełbasiane. Nadziewarka wylądowała w koszu. Niby tłok z silikonem, szczelny, a wszytko mięso wypychane było do góry. Za to co dziś mówiłam nadziewając cienkie jelitka, na pewno pójdę do piekła :).

P1050478.JPG

 

To już po dopieczeniu w piekarniku. W smaku naprawdę super i nie wiem, czy do jutra coś zostanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358075
Udostępnij na innych stronach

miałaś roslera ?

 

A wędzonki nie są surowe w środku ?

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358078
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za to co dziś mówiłam nadziewając cienkie jelitka, na pewno pójdę do piekła

 

Nie przejmuj się :) Będziesz w dobry towarzystwie - chyba każdy zadymiacz amator kabanosów przez to przeszedł :tongue:

Na drugi raz wstrzyknij do jelita odrobinę oleju roślinnego i pilnuj, żeby jelito było założone jak najbliżej końca lejka.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358091
Udostępnij na innych stronach

miałaś roslera ?

 

Tak, miałam :). Dobrze powiedziane :)

 

A wędzonki nie są surowe w środku ?

 

Ja je jeszcze parzyłam, są super!

 

Za to co dziś mówiłam nadziewając cienkie jelitka, na pewno pójdę do piekła

 

Nie przejmuj się :) Będziesz w dobry towarzystwie - chyba każdy zadymiacz amator kabanosów przez to przeszedł :tongue:

 

Na drugi raz wstrzyknij do jelita odrobinę oleju roślinnego i pilnuj, żeby jelito było założone jak najbliżej końca lejka.

 

 

Tak też myślę, że będę w dobrym towarzystwie. :)

Zakładanie jelit to jedno, a ta cholerna nadziewarka to drugie. Muszę chyba zainwestować w coś porządniejszego. Ale dziękuję za podpowiedź. :).

Edytowane przez pola53
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358132
Udostępnij na innych stronach

Poradźcie proszę, jaka nadziewarka byłaby najlepsza? Mam dość tanich produktów. Mój dziadek zawsze mawiał "co tanie to drogie, co drogie to tanie". Jako dziecko nie rozumiałam tych powiedzeń, ale w powiedzeniach moich dziadków było tak wiele mądrości. Dobrze, że sporo z tych powiedzeń zapamiętałam :)

Znalazłam takie:

http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-kielbasiarka-maszyna-mies-i4252269399.html

http://allegro.pl/nadziewarka-pionowa-7l-do-kielbasy-miesa-fv-hit-i4309085930.html

Edytowane przez pola53
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358218
Udostępnij na innych stronach

Na drugi raz wstrzyknij do jelita odrobinę oleju roślinnego i pilnuj, żeby jelito było założone jak najbliżej końca lejka

 

Dobre ! :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9750-wyroby-poli53/#findComment-358220
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.