Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to zdjęcie masz po wędzeniu?  :facepalm:

 

co za czasy podajesz - skąd to masz?

 

wędź te 3-4 godz w 50 -60 , jak chcesz podpiec to max pół godz w 90

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-357910
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ok no po wedzeniu. Znajomy tez wedzi i mi tak polecil. Dal sprobowac swojegi i bylo super. To teraz przy otwartych drzwiczkach wygrzeje do 70 a pizniej 3 godzinki bede wedzil w 60 i 30 min 90.

 

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

 

 

Zapomnialem jeszcze dodac ze wedze przy lekko uchylonych drzwiczkach z komory nie zamykam ich praktycznie.

 

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-357914
Udostępnij na innych stronach

Po ok 2 godzinach. http://img.tapatalk.com/d/14/06/15/u8a6uzy5.jpg

 

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

 

 

Temperatura 50 - 60

 

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-357941
Udostępnij na innych stronach

Co my na to... niedokończona obróbka termiczna to my na to ...

Tak to jest z procesami na czas a nie na efekt i temperaturę wewnątrz.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-358008
Udostępnij na innych stronach

 

 

Temperatura 50 - 60
Przy tej temp,którą podałeś to nie lekko ciągliwe tylko surowe powinno być ,nie wiesz w jakiej temp. wędzisz :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-358015
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie termometr i mierz temperaturę w środku.

Odpadnie Ci pomiar czasu, a i pewny będziesz że mięso jest już OK.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-358020
Udostępnij na innych stronach

Teraz to już żadna rada Ci nie pomoże ...... wpadłeś po uszy !  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-358022
Udostępnij na innych stronach

 

 

No ok kupie i powiesze obok mieska. Jakies rady jeszcze ?

 

Temperaturę musisz mierzyć wewnątrz wędzonki (mniej więcej w środku) jeśli uzyskasz około 68 st. to kończysz proces podpiekania.

 

ps. sposób cięcia karkówki na wędzonki na maxa amatorka. Obróbka samych kawałków mi mówi ,że to karkówka z promocji :rolleyes:

 

Trochę poćwiczysz i będzie gitarka.

Pozdrawiam ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-358024
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak. Wedziłem jeszcze godzinke w 50 i później jeszcze raz 30 min w 80-90 stopni. Mięsko odłożyłem na bok by wystygło, jeden kawałek sparzyłem w 80 stopniach i wode podgrzewałem aż do momentu uzyskania temp. w środku 70. Teraz oba mięska są świetne, mają prze apetyczny smak, tak że nie wiem czemu aż tak twierdzicie że ono nie wyjdzie takie jakie ma, a wyszło super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-358291
Udostępnij na innych stronach

A kto Ci napisał że nie wyjdzie ? 

Jak zrobisz wszystko jak Bóg przykazał i dokończysz obróbkę termiczną tak jak trzeba to zawsze wyjdzie pytanie brzmi jak dobre bedzie a tu już mięso ma znaczenie. Wieprzowinę parzyłeś za wysoko do 68st maks i wystarczy ....

 

 

PS 

Przeczytaj co Ci napisałem wyżej w poprzednim poście

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-358293
Udostępnij na innych stronach

Ok tym razem zrobilem tak 4 godz w 70 stopniach. I karczek poszedl do parzenia wrzucony do wody 80 stopni i tak dlugo podgrzewany az wyszlo w srodku 67 stopni. Jest ok natomiast ten podpiekany w wedzarni w temp 90 stopni do uzyskania 68 stopni w srodku trwalo ok 50 min i wydaje sie jak by karczek byl troszke twardy. Poczekam jeszcze az bedzie zimny.

 

 

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

 

 

Jeszcze powiedzcie mi czy po parzeniu karczek troche ciemnieje. Przed byl zlocisty kolo mialo tluste a mieso czerwone. Po parzeniu zciemnialo do takiego wisniowego koloru a tluste jes takie bursztynowe. Kolejne moje pytanie czy na wodzie po parzeniu mozna sobie jakas zupke ugotowac ?

 

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-358574
Udostępnij na innych stronach

Kolejne moje pytanie czy na wodzie po parzeniu mozna sobie jakas zupke ugotowac ?

 

Temat rzeka :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7808-teoretyzujacco-sie-stanie/

Fajnie Ci idą te loty wędliniaste :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9805-problem-z-w%C4%99dzarnikiem/page/5/#findComment-358575
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.