czarkowsky Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Witam!Mięso kupiłem w ubojni. Szynkę peklowałem 5 dni w zalewie i nastrzykowo. Osuszałem ją kilkanaście godzin, następnie wędziłem w temp. do 60 stopni C. przez 8 godzin. Po wystudzeniu szynka była w lodówce ok 1 tygodnia. Wczoraj po przekrojeniu zauważyłem na niej ciemno szare plamy w okolicach żyłek i w miejscu łączenia mięśni. Szynka ładnie pachnie i dobrze smakuje. Jednak plamy mnie niepokoją. Co to może być, czy poprawiłem błąd podczas obróbki? Edytowane 19 Maja 2014 przez czarkowsky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9861-ciemne-plamy-na-szynce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Maja 2014 o to może być Albo niedopeklowanie albo początek procesu gnilnego ale skoro pachnie ładnie to raczej to pierwsze ... ale odpowiedz Nam : 5 dni w zalewie Cóż to było ta magiczna zalewa ... skład ilość nastrzyku i temperatura peklowania wędziłem w temp. do 60 stopni C. przez 8 godzin A czemu tyle i w takiej temperaturze ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9861-ciemne-plamy-na-szynce/#findComment-352928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarkowsky Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Maja 2014 Zalewa, w której peklowałem przygotowałem wg. receptury na 1 litr wody:- 10 dkg peklosoli,- przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek.- całość przegotowana ok. 15 min, przed peklowaniem ostudzona. Peklowałem w lodówce, codziennie przewracając mięso zanurzone całkowicie w zalewie.Nastrzykiwałem mięso tą zalewą w równych kilkucentymetrowych odstępach po ok. 2 mililitry (bardziej "na oko").Najpierw ok 1.5 h wędziłem w dymie ok 30 stopni później podnosiłem stopniowo temperaturę. Czas ustaliłem na podstawie opisów z internetu i wcześniejszego wędzenia. (Teraz wędziłem 3 raz, wcześniej nie zauważyłem takich plam.) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9861-ciemne-plamy-na-szynce/#findComment-352950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakal Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Maja 2014 peklosoli się nie gotuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9861-ciemne-plamy-na-szynce/#findComment-353038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarkowsky Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Maja 2014 Czy przy gotowaniu traci ona swoje konserwujące właściwości?To miałem pecha, bo w internecie znalazłem przepisy, w których zaprawę peklującą wraz z peklosolą należy zagotować. Tutaj też jest mowa o gotowaniu zalewy, ale rozumiem, że sól + saletrę można gotować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9861-ciemne-plamy-na-szynce/#findComment-353156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Maja 2014 bo nie wszystko co pisza w internecie to prawda jest Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9861-ciemne-plamy-na-szynce/#findComment-353162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Maja 2014 Czy przy gotowaniu traci ona swoje konserwujące właściwości?To miałem pecha, bo w internecie znalazłem przepisy, w których zaprawę peklującą wraz z peklosolą należy zagotować. Tutaj też jest mowa o gotowaniu zalewy, ale rozumiem, że sól + saletrę można gotować.Jest mowa o zagotowaniu nie o gotowaniu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9861-ciemne-plamy-na-szynce/#findComment-353167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Maja 2014 Mniejsza o większość choć faktycznie na stronie głównej mowa jest o zagotowaniu ... Kiedyś próbowałem kombinacji typu gotowanie z zielem, czosnkiem, listkiem etc potem na gorąco solenie / studzenie / nastrzykiwanie / peklowanie i moim zdaniem efekt nie współmierny do zabawy a smaki praktycznie niewyczuwalne w wyrobie finalnym Teraz używam tylko i wyłącznie soli/peklosoli na zimną wodę prosto z kranu dokładnie nastrzykuje i pekluje przeważnie 5-6 dni w temp.5st C (tak mi wychodzi cykl produkcyjny ) nie miałem nigdy problemów z psuciem zalewy czy niedopeklowaniem mimo stosowania mieszanki 50/50 sól z peklosolą. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9861-ciemne-plamy-na-szynce/#findComment-353169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Maja 2014 Robię identycznie jak Roger i również żadnych plam nie stwierdziłam... A ''masowane'' było po nastrzyku...? Pozdrawiam! Ps. Bo wbrew pozorom ,jest to ważny (konieczny) , często pomijany zabieg , w całym procesie obróbki . Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9861-ciemne-plamy-na-szynce/#findComment-353183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakal Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Maja 2014 Robię identycznie jak Roger i również żadnych plam nie stwierdziłam... A ''masowane'' było po nastrzyku...? Pozdrawiam! Ps. Bo wbrew pozorom ,jest to ważny (konieczny) , często pomijany zabieg , w całym procesie obróbki . Masowanie jest koniecznym zabiegiem w przemysłówce, gdzie są dodawane do solanek substancje zapobiegające wyciekowi solanki (czytaj chemia różna) tzw. środki funkcjonalne. W warunkach domowych przy nastrzyku solanką sporządzoną z wody , soli i peklosoli na przykład 50/50 % + wywar z ziół nie jest konieczne masowanie , wystarczy dobrze nastrzyknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9861-ciemne-plamy-na-szynce/#findComment-353222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.